FOLLOW US: facebook twitter

Blues Wire: «Τα μπλουζ μας βρήκαν κατακέφαλα. Ακριβώς σαν τον έρωτα»

Ημερομηνία: 10-11-2017 | Συντάκτης:

Ο Ηλίας Ζάικος των BLUES WIRE μίλησε στην «Πρωινή» με αφορμή την αυριανή εμφάνισή τους στο «Deus Ex Musica» στον Πύργο

Oι BLUES WIRE αποτελούν μια μοναδική περίπτωση για την Ελληνική πραγματικότητα. ‘Εχουν άλλωστε χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο συγκρότημα του είδους όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα σχήμα που διατηρείται για πάνω από 25 χρόνια είναι κάτι σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα, πόσο μάλλον για τα ελληνικά.

Αποτελούνται από τους: Ηλία Ζάικο (κιθάρα, φωνή), Σωτήρη Ζήση (μπάσο) και Νίκη Γουρζουλίδου (τύμπανα). Στο ενεργητικό τους έχουν πάνω από 10 δίσκους, αμέτρητες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και, το σπουδαιότερο, μια πλειάδα συνεργασιών, με κορυφαία ονόματα του είδους, αλλά και την εκτίμηση και αποδοχή των συναδέλφων τους. Το Σάββατο το βράδυ, οι λάτρεις των μπλουζ, θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να τους απολαύσουν στις 10.30,  σε μια σπέσιαλ εμφάνιση στο «Deus Ex Musica» στον Πύργο.

To πρώτο άλμπουμ σας κυκλοφόρησε το 1987. Ποιες διαφορές εντοπίζετε στη δισκογραφία του τότε με αυτή του σήμερα;

Κι αν μετρήσεις τους Bluesgang το 1984… ο τρόπος που ηχογραφούσαμε -τότε και τώρα- είναι ο παραδοσιακός θα ‘λεγα των καλλιτεχνών τέτοιων στυλ μουσικής… Όλοι μαζί, χωρίς πολλές εκ των υστέρων παρεμβάσεις, τρόπος που καθορίζεται και από την αισθητική, αλλά και από την οικονομική στενότητα, κατά συνέπεια στο τεχνικό κομμάτι δύσκολα θα είχα βαρύνουσα γνώμη… Όσο για τη γενικότερη εικόνα, παραθέτω ένα σχόλιο του Σωτήρη Ζήση που λέει πολλά: «παλιά, βγαίναν 100 δίσκοι το μήνα και οι 80 ήταν αξιοπρόσεκτοι, τώρα βγαίνουν 1000 και με δυσκολία ξεχωρίζεις 5-10…».

Η Ελλάδα δεν είναι παραδοσιακά μια χώρα των μπλουζ. Πώς επιλέξατε αυτό το είδος μουσικής για να εκφραστείτε και μάλιστα ξεκινώντας σε μια εποχή που δεν είχαμε ίντερνετ;

Δεν επιλέγεις τέτοια πράγματα, έρχονται και σε βρίσκουν κατακέφαλα, ακριβώς σαν τον έρωτα. Ούτε εξηγούνται ούτε αναλύονται.

Στην 34χρονη πορεία σας έχετε συνεργαστεί με θρύλους. Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Με οποιονδήποτε νιώθω πως το αποτέλεσμα θα με κάνει καλύτερο άνθρωπο και μουσικό.

Οι καλλιτέχνες πάντα επηρέαζαν τη κοινή γνώμη. Τι έχετε να πείτε για τους σημερινούς τρόπους αντίδρασης; Έχετε κάτι να αντιπροτείνετε;

Ο καλλιτέχνης κατά την ταπεινή μου άποψη οφείλει να είναι (και) ένας εν δυνάμει επαναστάτης. Υποστηρικτής αξιών και θέσεων που φροντίζουν τον συνάνθρωπο, ενάντια στη βία οιασδήποτε μορφής. Δεν είναι αλάθητος, αλλά η καλή προαίρεση και το ανοιχτό πνεύμα τον κάνουν αγαπητό και ίσως χρήσιμο. Καθείς εφ ώ ετάχθη. Δεν είναι εύκολο να βρεις την όποια ισορροπία, άλλωστε αυτή μεταβάλλεται διαρκώς, αν μπορείς να κάνεις ένα βηματάκι συναισθηματικής ανάτασης κάθε τόσο, η αναπόφευκτη ήττα ξεμακραίνει.

Θα παροτρύνατε νέους καλλιτέχνες να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη μουσική, παρόλο που βιοποριστικοί λόγοι θα έφερναν δυσκολίες;

Κατά κανόνα δεν δίνω συμβουλές σε κανέναν, πόσο μάλλον σε νεότερους κι αποφεύγω να κριτικάρω τις επιλογές τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Κάποιος επερχόμενος δίσκος; Και τι προτιμάτε να ηχογραφείτε ή να παίζετε live;

Προσδοκώ ένα νέο άλμπουμ που θα αποτυπώνει τον ήχο και την αισθητική της μπάντας τα τελευταία χρόνια. Όλα μου αρέσουν αν κρατάω μια κιθάρα στα χέρια μου.

Έχετε επισκεφτεί την Αμαλιάδα δύο φορές στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη σας φορά στον Πύργο. Τι θα θέλατε να πείτε στο κοινό της πόλης μας που πρόκειται να σας απολαύσει το Σάββατο στο «Deus Ex Musica»;

Όντως είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε σε μπαρ στον Πύργο, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που μας καλεί κάποιος από εδώ, απλά δεν έτυχε ως τώρα. Όμως νιώθουμε μεγάλη χαρά που θα βρεθούμε κοντά στο κοινό του Πύργου, καθώς περιμένουμε να συναντήσουμε πολλούς φίλους από την Αμαλιάδα, αλλά και να κάνουμε νέους φίλους κι εδώ που τόσο το θέλουμε. Ας ελπίσουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να έχουμε τη χαρά της επικοινωνίας μέσα από τη μουσική που αγαπάμε.

Σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι καλή επιτυχία σε κάθε σας εγχείρημα!

Ευχαριστούμε πολύ!

Σύντομο βιογραφικό

Οι BLUES WIRE δημιουργήθηκαν το 1983 από τους Ηλία Ζάικο και Σωτήρη Ζήση, και πραγματοποίησαν τις αρχικές τους εμφανίσεις με το όνομα BLUESGANG. Ως BLUESGANG ηχογράφησαν τους 3 πρώτους δίσκους τους – μεταξύ αυτών και ο πρώτος μπλουζ δίσκος της Ελληνικής δισκογραφίας – και συνέχισαν ως το 1986, όταν και μετονομάστηκαν σε BLUES WIRE.
‘Εκτοτε, με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση, συνεχίζουν μια πορεία μέσα και ανάμεσα στα μπλουζ, προσθέτοντας πινελιές προσωπικού ύφους, με αποτέλεσμα μια κατάθεση με άποψη, άμεσα αναγνωρίσιμη και σεβαστή.

Στη διαδρομή αυτή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν – και στη συνέχεια να «ανοίξουν» και συναυλίες τους – μυθικά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής (Buddy Guy, Albert King, John Mayall, Otis Rush), αλλά και να επισκεφθούν πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία κ.α.).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος