FOLLOW US: facebook twitter

“Μπλόκο” στην εγκατάλειψη της σταφίδας

Ημερομηνία: 13-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα

-Συντονισμένες κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στη χθεσινή παμπελοποννησιακή σύσκεψη στη Μαγούλα

-Συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Την ανάγκη να συντονιστούν για ταυτόχρονες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σχετικά με την τιμή της σταφίδας συζήτησαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από όλη την Πελοπόννησο, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία που έλαβε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε το πρόβλημα που ταλανίζει τους σταφιδοπαραγωγούς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η τιμή είναι στα 0,70 ευρώ και το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί, οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο στην απόγνωση.

Ο πρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Πελοποννήσου, Xρήστος Θεοδωρακόπουλος, προειδοποίησε για τον σοβαρό κίνδυνο συρρίκνωσης μιας ιστορικής καλλιέργειας.

«Συμμετέχουμε στη σύσκεψη για τη σταφίδα, διότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Χρόνια και χρόνια καλλιεργούμε τη σταφίδα και ζούσαμε τις οικογένειές μας με αυτό το εισόδημα και αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λείψει αυτό το προϊόν από τη ζωή των αγροτών. Η απάντηση των κυβερνώντων μας δείχνει να καταλάβουμε ότι πάμε για να εξαφανιστεί το προϊόν. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε γιατί με αυτό σπουδάσαμε τα παιδιά μας. Υπάρχει μια αντίφαση για το ποιος φταίει. Η Παναιγιάλειος, που είναι έμπορος σταφίδας, λέει για τα αποθέματα που υπάρχουν από προηγούμενες χρονιές και το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνει πάντα ο παραγωγός. Εμείς ζητάμε την παρέμβαση του κράτους, έχουμε προτάσεις και τις έχουμε καταθέσει, να απορροφηθεί η σταφίδα σε δομές του κράτους, στον στρατό, σε σχολεία, νοσοκομεία, για να μην υπάρχουν αποθέματα. Από ό,τι φαίνεται προσπαθούν να μας βγάλουν από την παραγωγή» ανέφερε.

Παρών ήταν και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί και αποκάλυψε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει δυσοίωνες προβλέψεις για τη σταφίδα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τιμή του προϊόντος, που είναι πολύ χαμηλή σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής είναι διπλάσιο. Αυτό δυστυχώς ισχύει για όλα τα προϊόντα. Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γεωργαντά, μας ανέφερε ότι η σταφίδα είναι ένα από τα προϊόντα που δεν τραβάνε και δε βλέπει  να έχει μέλλον στην παραγωγή. Αυτό είναι πρόβλημα για την Ηλεία, γιατί αποτελεί σημαντικό εισόδημα. Εμείς από τη σύσκεψη θέλουμε να αναδείξουμε τη δυνατότητα του αγροτικού κινήματος μέσα από τις κινητοποιήσεις να μπορέσει να εξασφαλίσει μια τιμή που να αφήνει βιώσιμο εισόδημα και να συνεχίσουν οι αγρότες να καλλιεργούν» ανέφερε.

«Βολές» κατά του ΥΠΑΑΤ για αδιαφορία

Ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε πιο τολμηρές τις κινήσεις μας για τη σταφίδα, ένα πρόβλημα που απασχολεί τους σταφιδοπαραγωγούς τα τελευταία δύο χρόνια και ουσιαστικά τους θέτει εκτός καλλιέργειας. Με ευθύνη του υπουργείου, των εμπόρων και των ενώσεων τους βάζει σε ένα παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους, να ξεκωλώσουν το προϊόν  το οποίο οι ίδιοι ονομάζουν superfood που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Εμείς θέλουμε εδώ και τώρα λύση στα προβλήματά μας,  μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο έχει πέσει στην αγροτιά και το κατακλύζει. Να δώσουν λύση, όπως δίνουν σε άλλους κλάδους, εφοπλιστές, βιομηχάνους και μεγαλοξενοδόχους.

 Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης πρόεδρος ΟΑΣΗ, στάθηκε στη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Πελοπόννησο και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί η εκδίωξη των παραγωγών από τη γη τους.

«Είναι μία ακόμα κίνηση για να διεκδικήσουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή και μείωση του κόστους παραγωγής για να μείνουμε στα χωράφια μας και να μη μας πάρουν το βιός μας οι έμποροι εκβιαστικά, να νιώσει η κυβέρνηση ότι υπάρχουμε και θέλουμε να μείνουμε εδώ και δε θα μας διώξει κανένας.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Χανδρινού Μεσσηνίας, Κώστας Αποστολόπουλος δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΟΣΗ για ένα ενιαίο μέτωπο που θα διεκδικήσει καλύτερη τιμή για τη σταφίδα.

« Το ΥΠΑΑΤ έχει βάλει στόχο να τελειώσει τη σταφίδα, παίρνοντας το μέρος των παραγωγών και δίνοντας το δικαίωμα να μας πάρουν την τιμή όσο χαμηλότερα γίνεται. Η σταφίδα τελειώνει και είμαστε εδώ για να παλέψουμε» δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος