FOLLOW US: facebook twitter

«Blackout στα social media»: Τι θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ – Νέα στοιχεία

Ημερομηνία: 04-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge» για το πρώτο κρίσιμο δεκάλεπτο μετά το θάνατο της Ελισάβετ

Επίσημο blackout στα social media και απαγόρευση των retweet περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η περίπλοκη, τεράστια επιχείρηση ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης στο ενδεχόμενο θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Απόρρητα έγγραφα με την κωδική ονομασία Επιχείρηση London Bridge που περιήλθαν στην κατοχή του Politico, αποκαλύπτουν την τεράστια έκταση του σχεδιασμού, αλλά και τον κυβερνητικό προβληματισμό για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τους αναγκαίους πόρους να τον φέρει εις πέρας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τα social media, σχεδιάζεται να αλλάξει σε μαύρο το φόντο της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας με μια λιτή ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας. Από την άλλη, η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (gov.uk) καθώς και οι λοιποί κυβερνητικοί ιστότοποι θα φέρουν ένα πένθιμο banner στην κορυφή τους. Μη επείγον περιεχόμενο δε θα δημοσιεύεται ενώ τα retweets θα απαγορευτούν ρητά – εκτός αν απομακρυνθούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

«Λεπτομέρειες από μπανάλ έως γελοίες»

H κηδεία της Ελισάβετ θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά όχι και αργία. Αν πέσει καθημερινή, θα έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών για το αν δώσουν ρεπό στο προσωπικό τους.

Κατά τη νεκρική πομπή, το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στα Ανάκτορα του Γουεστμίνστερ όπου θα τοποθετηθεί σε βάθρο και θα παραμείνει ανοιχτό για λαϊκό προσκύνημα για 23 ώρες ημερησίως και τρεις ημέρες.

«Οι λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος για τις 10 ημέρες μεταξύ του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ και της κηδείας της, κυμαίνονται από το μπανάλ έως το γελοίο», σημειώνει το Politico, επικαλούμενο συγκεκριμένο έγγραφο όπου εκφράζονται ανησυχίες για την αντιμετώπιση τυχόν δημόσιας οργής, αν οι σημαίες στη Ντάουνινγκ Στριτ δεν κυματίσουν μεσίστιες εντός δέκα λεπτών από την ενεργοποίηση του σχεδίου. Μάλιστα, αναφέρεται πως η Ντάουνινγκ Στριτ ενδέχεται να βασιστεί σε εξωτερικό συνεργάτη για τη δουλειά αυτή, εφόσον δεν διαθέτει «υπεύθυνο σημαίας».

Παρότι τα έγγραφα αυτά δίνουν πληρέστερη εικόνα για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει ήδη γνωστές κάποιες λεπτομέρειες, όπως ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί τηλεφωνικώς από έναν υπάλληλο πως «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε», ενώ ο θάνατός της βασίλισσας Ελισάβετ θα ανακοινωθεί με έκτακτο δελτίο από το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η D-Day

Στα έγγραφα αποτυπώνονται και οι ανησυχίες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη διαχείριση του ογκωδέστατου αριθμού τουριστών, του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής και του υπουργείου Μεταφορών για τον ακραίο συνωστισμό στη βρετανική πρωτεύουσα.

Εσωτερικά, η μέρα θανάτου της βασίλισσας θα αναφέρεται ως «D-day» και κάθε μέρα που περνά έως την κηδεία θα παίρνει τον αντίστοιχο αριθμό, «D+1», «D+2» κ.ο.κ.

Ο βασιλικός οίκος θα εκδώσει μια «επίσημη ειδοποίηση» με την οποία θα γνωστοποιεί την είδηση στο κοινό. Σύμφωνα με τα Politico, οι μόνιμοι γραμματείς των υπουργείων θα κοινοποιήσουν με συγκεκριμένο τρόπο την είδηση στους υπουργούς τους. Όπως επιτάσσει η οδηγία, πρέπει να πουν: «Μόλις πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν επίσης ένα e-mail από τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο -σύμφωνα με το προσχέδιο- θα γράφει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, με λύπη σας ενημερώνω για το θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες. Ο στόχος είναι να γίνει όλο αυτό σε διάστημα δέκα λεπτών.

Όπως διευκρινίζεται, πάντως, η αποκάλυψη των εγγράφων αυτών δεν υποδεικνύει ενδεχόμενη άμεση υλοποίηση του σχεδίου, καθώς η 95χρονη Ελισάβετ είναι καλά στην υγεία της και ακμαία.

Με πληροφορίες από Politico/Guardian


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος