FOLLOW US: facebook twitter

Μπλακ άουτ σε όλη την Ηλεία! – Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει από χθες όλο το νομό

Ημερομηνία: 25-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
-Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος  και πλημμύρες-Βλάβες και στο δίκτυο τηλεπικοινωνίας του ΟΤΕ-Κεραυνός σκότωσε 35χρονο αλλοδαπό εργάτη γης στη Μυρσίνη

Στο μάτι του «κυκλώνα» βρέθηκε χθες όλη η Ηλεία από την σφοδρή καταιγίδα που σάρωσε όλον τον νομό συνοδευόμενη από κεραυνούς και εκτεταμένο μπλακ άουτ με διακοπές ρεύματος σε όλο το νομό. Το πρωινό μπουρίνι  προκάλεσε  σοβαρές πλημμύρες σε αρκετές περιοχές, υπόγεια, σπίτια,  καταστήματα, επιχειρήσεις  αλλά και χωράφια δημιουργώντας  πολλά προβλήματα αλλού μικρότερα και αλλού μεγαλύτερα. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, αρκετά αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε… βάρκες- κυρίως στον Πύργο  στην περιοχή Λάπατο- ενώ εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος προκλήθηκαν και μικροατυχήματα, καθώς «εκτός» τέθηκαν και τα φανάρια σε πολλούς κόμβους εξαιτίας της διακοπής ρεύματος.  Μόνο… δύο- τρεις ώρες χρειάστηκαν λοιπόν για να μετατραπεί όλος ο νομός σε λίμνη και να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία θεωρείται σίγουρο ότι μόλις υποχωρήσουν τα νερά, θα είναι ακόμα περισσότερα κυρίως στον αγροτικό τομέα αλλά και στις ορεινές περιοχές από κατολισθήσεις. Το σημαντικότερο φαίνεται όμως να ήταν η διακοπή ρεύματος που ταλαιπώρησε τους κατοίκους της Ηλείας αφού σταμάτησε όλη η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα!

Το μπλακ άουτ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες αφήνοντας χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της πόλης του Πύργου,  αλλά και άλλες περιοχές του νομού, από εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφειλόταν κυρίως σε πτώση κεραυνών αλλά ήταν και αποτέλεσμα της σφοδρής καταιγίδας. Αμέσως σήμανε «συναγερμός»  στην ΔΕΗ και τα τεχνικά συνεργεία βρίσκονταν για πολλές ώρες στο δρόμο προκειμένου να εντοπίσουν τις βλάβες που είχαν σημειωθεί σε 8-9 σημεία του δικτύου – δεν ήταν μια γενική βλάβη αλλά πολλές – για να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάστασή τους. Λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι, το η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά πρώτα στον Πύργο, λ.χ στις 3 το μεσημέρι τα Λεχαινά δεν είχαν ρεύμα, αλλά τα συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούσαν στα συγκεκριμένα σημεία για την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών. Ωστόσο το μπουρίνι προκάλεσε προσωρινά προβλήματα και στο τηλεφωνικό δίκτυο και η επικοινωνία γενικώς για αρκετές ώρες ήταν αρκετά δύσκολη για τους πολίτες.

Επί ποδός η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία

Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου από πολίτες  για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ λόγω της διακοπής του ρεύματος. Όπως μας ενημέρωσαν μέχρι το μεσημέρι είχαν παρέμβει σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια σπιτιών, εισόδους πολυκατοικιών – κυρίως στην περιοχή του Λαπάτου όπου οι πλημμύρες είναι φαινόμενο συνηθισμένο όταν βρέχει-  αυλές όπου το νερό έφτανε ως την πόρτα, αλλά και γκαράζ, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής και στο 4ο δημοτικό σχολείο Πύργου όπως και στο Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου. Παρά την καταιγίδα, δεν υπήρξαν πτώσεις δέντρων παρά μόνο σε μια περίπτωση όπου ζητήθηκε η παρέμβαση της Π.Υ

Στο πόδι βρίσκονται  επικουρικά συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής σε όλο το νομό και τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων που με τα οχήματα που διαθέτουν και το προσωπικό τους, έχουν παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρών, με επικεφαλής του αρμόδιους αντιδημάρχους. Από την άλλη και οι ΔΕΥΑ βρίσκονται στο δρόμο, προσπαθώντας να καθαρίσουν και να ανοίξουν τα φρεάτια για την ομαλή απορροή των υδάτων, καθώς οι μεγάλες ποσότητες νερού και σε αρκετές περιπτώσεις σκουπίδια και κλαδιά δημιουργούσαν τοπικές «λίμνες».  Ευτυχώς μετά το μεσημέρι ο καιρός καλμάρισε και η σφοδρή καταιγίδα υποχώρησε, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξή της.

Πλημμύρες και ανεμοστρόβιλος στην Αμαλιάδα

Πολλά πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετώπισε χθες και η Πυροσβεστική Αμαλιάδας καθώς οι κλήσεις για την παρέμβασή τους ήταν παρά πολλές και  όπως μας ενημέρωσαν, οι άνδρες της υπηρεσίας μαζί με τα οχήματα ήταν συνεχώς στο δρόμο. Από αντλήσεις νερών σε υπόγεια, σπίτια και καταστήματα, απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ αλλά και  4 κοπές δέντρων αφού η περιοχή της Αμαλιάδας χτυπήθηκε και από τοπικό ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε ζημιές σε επιχείρηση με οικοδομικά στην Φραγκαβίλλα. Επίσης πλημύρισε η συνοικία της Αγίας Άννας, ενώ από την διακοπή της ηλεκτροδότησης έμειναν χωρίς ρεύμα αρκετά χωριά της Πηνείας και της Αμαλιάδας.

Μικρότερης έκτασης πλημμύρες στον Ηλειακό κάμπο

Μικρότερες έκτασης προβλήματα αντιμετώπισε η περιοχή των Λεχαινών και του κάμπου από την χθεσινή καταιγίδα που σαρώνει την Ηλεία, καθώς σε δύο μόνο περιπτώσεις που αφορούσαν μικροπλημμύρες σε καταστήματα ζητήθηκε προληπτικά η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Λεχαινών.  Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η διακοπή ρεύματος που σε κάποιες περιπτώσεις διήρκεσε ώρες και υπήρχε ο φόβος για απώλειες αναλώσιμων σε καταστήματα και νοικοκυριά.

Πολύ βροχή έριξε και στην Γαστούνη με πλημμύρες στο κέντρο της πόλης, ενώ νερά μπήκαν μέσα και στο δημαρχείο Πηνειού στη Γαστούνη. Επίσης πολλές ζημιές προκλήθηκαν σε συσκευαστήριο στο Ρουπάκι.

Έμπασε νερά το Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου Πύργου

«Ρολόι» λειτούργησε το σύστημα αντλιών αντιπλημμυρικής προστασίας του Νοσοκομείου Πύργου, το ίδιο και η γεννήτρια που κάλυψε το κενό ρεύματος από το μπλάκ άουτ που προκλήθηκε χθες στο μεγαλύτερο μέρος της Ηλείας.

Μοναδικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε, όπως τόνισε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ήταν μια περιορισμένη εισροή υδάτων στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο που βρίσκεται στο πρώτο υπόγειο του Νοσοκομείου, η οποία προήλθε από υδρορροή που είχε υποστεί φθορά. «Η κινητοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου για λόγους ασφαλείας τόσο του προσωπικού όσο και των μηχανημάτων. Η φθαρμένη υδρορροή αποκαταστάθηκε άμεσα και πολύ σύντομα το εργαστήριο λειτούργησε κανονικά».

Εκκενώθηκε προληπτικά λόγω πλημμυρών το 4ο δημοτικό Πύργου

Στο 4ο δημοτικό Πύργου, το προαύλιο είχε πλημμυρίσει και ο δήμος Πύργου έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από το σχολείο λίγο μετά τις 10 το πρωί με τον φόβο το νερό να εισέλθει εντός του κτιρίου. Στο χώρο του σχολείου έφτασε η Πυροσβεστική αλλά και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου και αφού εκκενώθηκε το σχολείο προχώρησαν στην άντληση των υδάτων.

Άνοιξαν οι ουρανοί!: «Σφυροκόπημα» του καιρού σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα: Ισχυρές καταιγίδες και 10.500 κεραυνοί!

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες, στη δυτική κυρίως Ελλάδα, λόγω των ισχυρών βροχών και των καταιγίδων που έφερε το «γύρισμα» του καιρού.

Την εξέλιξη του καιρού παρακολουθεί στενά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσιοποίησε προ ολίγου, το σύστημα καταγραφής καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε πάνω από 10.500 κεραυνούς έως τις 13:00, εκ των οποίων περίπου 7.000 πάνω από την θάλασσα και 3.500 πάνω από την ξηρά!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος