FOLLOW US: facebook twitter

Το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ: Βγαίνει κυβέρνηση και με απλή αναλογική

Ημερομηνία: 20-01-2020 | Συντάκτης:

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις Γεννηματά περί προοδευτικών λύσεων στις εκλογές, ο στενός συνεργάτης της Χρήστος Πρωτόπαπας δεν αποκλείει οι πρώτες κάλπες να βγάλουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό, «καίγοντας» τα σενάρια Μητσοτάκη για διπλές εκλογές.

Σε στρατηγική πρώτου γύρου εκλογών  οι οποίες ως γνωστόν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 200 ψήφοι – προϋπόθεση για να εφαρμοστεί άμεσα ο εκλογικός νόμος που προωθεί η ΝΔ –  προσανατολίζεται πλέον το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει υπόψη του την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για τον νέο εκλογικό νόμο.

Με ένα αναλυτικό σημείωμα η Χαριλάου Τρικούπη εξήγησε τους λόγους που ωθούν το κόμμα της αντιπολίτευσης στην απόφαση να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΙΝ. ΑΛΛ. επισημαίνει ότι πιστεύει στην ανάγκη ύπαρξης ενός εκλογικού συστήματος με ευρεία αποδοχή που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος και αναλύει τη δική του πρόταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το κόμμα επιθυμεί εκλογικό Νόμο που συνδυάζει αφενός την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα, την εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων, κι αφετέρου ενισχύει τον διάλογο και την συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.

Το γεγονός αυτό ωθεί το κόμμα της Κεντροαριστεράς σε μια σταδιακή αναπροσαρμογή στόχων, όπως άφησε να διαφανεί με την ομιλία της στο συντονιστικό της Κ.Ο. η Φώφη Γεννηματά την περασμένη  Τρίτη. Με γνώμονα λοιπόν να ασκήσει πολιτική πίεση στη Ν.Δ. για την επιλογή της να προχωρήσει σε ένα μοντέλο αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων, αλλά και παράλληλα να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ στο επιχείρημα που θα αναπτύξει περί συγκρότησης κυβερνήσεων προοδευτικής πλειοψηφίας σε προγραμματική βάση, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πράξη του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, προβλέποντας ότι «οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν τη δική τους απάντηση, θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες και θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

Κινούμενος σε αυτό το πνεύμα, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., θύμισε στον πρωθυπουργό μια λαϊκή παροιμία, «ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνει ότι τα σχέδιά του για κάψιμο της απλής αναλογικής με διπλές εκλογές δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε ναυάγιο. «Τα σενάριά του οι Έλληνες πολίτες έχουν τη γνώση και τη δύναμη με την ψήφο τους να τα ακυρώσουν. Δεν θα αποδεχθούν εκβιαστικές λογικές. Η απάντηση στις εκλογές. Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή!» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας .

Διευκρίνισε δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι «πολιτικό εκκρεμές ή δεκανίκι», παραπέμποντας στις συνεδριακές αποφάσεις του για τις κυβερνητικές συνεργασίες, που περιλαμβάνουν «προγραμματική συμφωνία με καθαρά προοδευτικό στίγμα».

Συμπερασματικά, ίσως οι πρώτες αυτές αναγνωριστικές παρεμβάσεις, έπειτα από την αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου με τη Ν.Δ. για το εκλογικό σύστημα, να σηματοδοτήσουν στη συνέχεια τη χάραξη μιας γραμμής προς μια κατεύθυνση αναζήτησης προοδευτικών συνεργασιών στο πλαίσιο της απλής αναλογικής. Μέχρι τότε όμως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιμένει να προειδοποιεί τη Ν.Δ. να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να μην επενδύει σε σενάρια ακυβερνησίας και από την άλλη θα προσπαθεί να μην αφήνει έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας εκείνο το διακύβευμα για τα συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα με προοδευτικό πρόσημο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος