FOLLOW US: facebook twitter

Μπάσκετ: Πιέζουν για επανέναρξη οι αθλητές-«Πάσα» στην Πολιτεία η Ε.Ο.Κ.

Ημερομηνία: 14-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Αρχικά ο ΠΣΑΚ με ανακοίνωσή του και εν συνεχεία οι αθλητές και οι αθλήτριες ομάδων των εθνικών κατηγοριών με επιστολή τους προς την Κυβέρνηση, ζητούν την άμεση επανέναρξη των πρωταθλημάτων τους. Την ίδια ώρα η Ε.Ο.Κ. εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απευθύνει το ερώτημα στην Πολιτεία αν είναι υπέρ ή κατά της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας και των πρωταθλημάτων μπάσκετ.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ

«Δεν ξέρουμε τι συμφέροντα έχετε αλλά εμείς δεν ανεχόμαστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες να επιστρέψουμε στις προπονήσεις και τους αγώνες, έχουμε δώσει λύση για τα έξοδα των τεστ κι εσείς αδιαφορείτε προκλητικά. Κοιτάξτε γύρω σας, κάνατε το μπάσκετ μικρό, εσείς, οι οποίοι σε κάθε επιτυχία βγαίνατε μπροστά για τη…λεζάντα. Στο ποδόσφαιρο και το βόλεϊ, κάθισαν σαν άνθρωποι, συζήτησαν και πράττουν το αυτονόητο.

Στη Superlague 2, η ομοσπονδία και τα σωματεία σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠ, κατέθεσαν από την πρώτη μέρα το υγειονομικό πρωτόκολλο της Superleague 1 αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τα έξοδα για τα τεστ και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στη volley league, η ομοσπονδία με τον ΠΑΣΑΠ από κοινού, κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή υγειονομικό πρωτόκολλο αναλαμβάνοντας το κόστος των τεστ.

Στο μπασκετ, η ομοσπονδία και οι σύλλογοι απο την Α2 κατηγορία και κάτω, κρύβονται πίσω απο τους λοιμωξιολόγους και ουδέποτε κατέθεσαν πρόταση για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και οι αγώνες. Ακόμη και την ύστατη ώρα, εμείς στον ΠΣΑΚ, είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε ένα μεγάλο ποσό για τα τεστ αλλα δυστυχώς δεν διοργανώνουμε εμείς το πρωτάθλημα…
Ζητάμε για μια ακόμη φορά συνάντηση με την Ομοσπονδία και ελπίζουμε αυτή τη φορά να ανταποκριθεί, ετσι ώστε, ενωμένοι οι φορείς του μπάσκετ, να απευθυνθούμε στους λοιμωξιολόγους και να συζητήσουμε για το πρωτόκολλο και την επανέναρξη των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων».

Η επιστολή των αθλητών εθνικών κατηγοριών

«Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,

Αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακούμε και διαβάζουμε για εμάς τον τελευταίο καιρό είναι:

«Ερασιτέχνες αθλητές/αθλήτριες», «ειδική κατηγορία εργαζομένων», «δεν είναι και επαγγελματίες τα παιδιά».

Ποιοι είμαστε εμείς, θα ρωτήσετε εύλογα.

Είμαστε 1850 αθλητές και αθλήτριες από το άθλημα του μπάσκετ στις εθνικές κατηγορίες Α2, Β και Γ ανδρών και Α2 γυναικών. Είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες από τους οποίους και τις οποίες από την αρχή της καραντίνας ζητείται να δείξουν υπομονή και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις και οδηγίες των ειδικών. Είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες εκ των οποίων έμειναν άνεργοι/άνεργες οι περισσότεροι/περισσότερες, αν όχι όλοι/όλες, πέρυσι τον Φεβρουάριο εξαιτίας της διακοπής των πρωταθλημάτων.

Και βέβαια είμαστε 1850 αθλητές/αθλήτριες που ξανά στα τέλη Οκτωβρίου κληθήκαμε να αφήσουμε για ακόμα μια φορά στην άκρη αυτό που αγαπάμε και αυτό που μας ζει, για το γενικότερο υγειονομικό καλό. Αθλητές και αθλήτριες που έχουμε ήδη υποστεί τεράστια ψυχολογική και σωματική φθορά και απλώς ελπίζουμε να μην τραυματιστούμε σε ενδεχόμενη επανέναρξη λόγω της μεγάλης απραξίας και του ελάχιστου χρόνου που θα έχουμε για να προετοιμαστούμε πριν να μπούμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις των ειδικών και να δείξουμε υπομονή μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Παράλληλα, όμως, παρατηρούσαμε και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και συνειδητοποιήσαμε ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους όλες οι εθνικές τους κατηγορίες στο μπάσκετ (ανεξαρτήτως επαγγελματικών η ερασιτεχνικών σωματείων) διεξάγονται κανονικά. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα μπορούσε κανείς να διατυπώσει την ένσταση ότι σε σωματεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι αθλητές, ακόμα και σε μικρότερες κατηγορίες, θεωρούνται επαγγελματίες, επομένως δικαιολογείται η συνέχιση των πρωταθλημάτων τους. Εμείς ωστόσο πιστεύουμε ότι η διαφοροποίηση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες δεν δικαιολογεί διακριτική μεταχείριση με αφορμή την πανδημία, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να δεχθούμε την παράλογη ιδέα πως ο κορονοϊός έχει την προτίμηση να μεταδίδεται μόνο σε ερασιτέχνες και όχι σε επαγγελματίες! Αν το πρόβλημα είναι καθαρά ονομαστικό, μήπως πρέπει να μετονομαστούμε από «ερασιτέχνες» σε «επαγγελματίες» για να συνεχιστούν τα πρωταθλήματά μας εδώ στην Ελλάδα; Και τότε γιατί να μην ρωτήσουμε: Γιατί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αν παίζεις μπάσκετ στις κατηγορίες Α2, Β και Γ θεωρείσαι επαγγελματίας και όχι ερασιτέχνης (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα μας); Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η Basket League και η Ευρωλίγκα. Αν δεν υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε η Basket League!

Η ουσία είναι αυτή, αγαπητοί κύριε Υφυπουργέ και κύριε Γενικέ Γραμματέα. Έχετε αφήσει 1850 αθλητές/αθλήτριες (και φυσικά μαζί τους και τα μέλη των προπονητικών team) άνεργους/άνεργες και απλήρωτους/απλήρωτες σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσχερή για όλους μας. Οι οικονομικές, οι ψυχολογικές και οι σωματικές επιπτώσεις που προκαλούνται από αυτή την απραξία είναι τεράστιες για όλους και πολύ φοβόμαστε ότι αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό. Όπως κάθε αθλητής της Basket League, έτσι και εμείς οι υπόλοιπο/υπόλοιπες έχουμε μάθει να περνάμε την ζωή μας στο γήπεδο. Εκεί μεγαλώσαμε και εκεί ανήκουμε. Η μεταχείριση των αθλητών/αθλητριών δεν θα έπρεπε να είναι διαφορετική, ανάλογα με τη κατηγοριοποίηση του αθλητισμού σε «επαγγελματικό» και «ερασιτεχνικό». Ο αθλητισμός είναι ένας και σε καμία περίπτωση δεν ζητάει χάρες. Τα πρωταθλήματά μας πρέπει να συνεχιστούν! Και να συνεχιστούν με ασφάλεια, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων που έχει λάβει η Basket League. Σε αυτό το κομμάτι είναι που χρειαζόμαστε την συμβολή της Πολιτείας και την συμβολή σας. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή και να κινούμαστε με γνώμονα τα ημερήσια κρούσματα, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει πλάνο που κάνει διακρίσεις μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Δεν γίνεται να συμμορφωνόμαστε άλλο με ένα πλάνο το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι περισσότεροι από τους/τις 1850 αθλητές/αθλήτριες βιοπορίζονται από το άθλημά τους.

Ως αθλητές και αθλήτριες έχουμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, επειδή ακριβώς αναλογιζόμαστε το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Για πόσους μήνες θεωρείτε ότι μπορούμε να αντέξουμε χωρίς τις δουλειές μας; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να μείνουμε άπραγοι/άπραγες, άνεργοι/άνεργες και δίχως μισθό, όταν ξέρουμε ότι τα πρωταθλήματά μας μπορούν να συνεχιστούν βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής και ομαδικής υγιεινής που τηρούνται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά και σε σχεδόν όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση για την επανέναρξη των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων μας. Επιθυμούμε όχι μόνο να αρχίσουν τα πρωταθλήματα, αλλά και να ολοκληρωθούν κιόλας. Που είναι εξίσου σημαντικό! Σας καλούμε λοιπόν να βρείτε, σε συνεργασία με εμάς, μια άμεση λύση ώστε η Πολιτεία, η Ομοσπονδία και τα σωματεία να συνδράμουν στη διευθέτηση των προβλεπόμενων εβδομαδιαίων τεστ που χρειάζεται κάθε ομάδα. Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική επικοινωνία και σε μια αποτελεσματική συνεργασία για την άμεση επανέναρξη των προπονήσεων και των πρωταθλημάτων».

Η ανακοίνωση της Ε.Ο.Κ.

«Η συνεχιζόμενη κατευθυνόμενη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και της πραγματικότητας από την Πολιτεία και το γαϊτανάκι δημιουργίας εντυπώσεων, μας υποχρεώνει να θέσουμε άπαντες προς των ευθυνών τους.

Είναι αναγκαίο αυτό ώστε να αποφευχθεί η παραπλάνηση και η παραπληροφόρηση των υφιστάμενων τις συνέπειες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Έχουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι αυτές οι ώρες για διεκπεραίωση προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων, παρά μόνο για υπεύθυνες πράξεις.

Θέτουμε λοιπόν το ουσιαστικό ερώτημα, που απαιτεί άμεση και σαφή απάντηση. Είστε ή όχι υπέρ της επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας και των πρωταθλημάτων; Εμείς ως αθλητική Ομοσπονδία είμαστε έτοιμοι για την άμεση επανέναρξή τους. Εσείς σαν πολιτεία είσαστε; Επιτέλους αναλάβετε τις ευθύνες σας και σταματήστε την επιχείρηση μετάθεσής τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος