FOLLOW US: facebook twitter

Μπαράζ συσκέψεων σε Πύργο και Πάτρα από την Περιφέρεια: Σε επιφυλακή για την προστασία από τον κορονοϊό

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Η ανάγκη επιτακτικής ενημέρωσης για την τήρηση των οδηγιών που εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο μικρό Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλου.

Ο  ίδιος, στην έναρξη της σύσκεψης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την άμεση ανταπόκρισή τους, τονίζοντας την ανάγκη για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και στο νομό μας -λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε Ηλείους συμπολίτες μας- με σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, ο οποίος –όπως τόνισε– είναι κακός σύμβουλος σε κάθε τέτοια κατάσταση.

Εξήγησε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κατ’ επέκταση η ΠΕ Ηλείας, λειτουργούν –ως οφείλουν– βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που προβλέπονται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένων και αυτών που δίνει το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αποφυγή εξάπλωσης του Κορονοϊού.

«Τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας. Και πρέπει να καταστεί σαφές προς όλους, ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, μπορούμε να θέσουμε σε σοβαρό κίνδυνο συνανθρώπους μας και κυρίως αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Όσον αφορά την ΠΕ Ηλείας, έχουμε ήδη προχωρήσει σε προληπτική απολύμανση των ανελκυστήρων του Διοικητηρίου, ενώ σε όλους τους ορόφους και τις Διευθύνσεις έχουμε προμηθευτεί και τοποθετήσει μηχανήματα με αντισηπτικό υγρό απολύμανσης χεριών.

»Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των Διευθύνσεων της Υπηρεσίας μας που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού ή έχουν ύποπτα συμπτώματα, οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα, θα  απουσιάζουν από την εργασία τους, δικαιολογημένα. Τέλος, έχουν ήδη ακυρωθεί όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνταν στο Συνεδριακό (μικρό και μεγάλο)του Διοικητηρίου», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος και υπενθύμισε ότι παραμένει σε ισχύ η οδηγία για την αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για ακύρωση αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, εκδηλώσεις πολιτιστικές και συναθροίσεις, αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στη Ζάκυνθο.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενημέρωσαν για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί στις υπηρεσίες τους, και τόνισαν την ανάγκη για την απολύμανση δημόσιων κτιρίων και υπηρεσιών, ζητώντας και τη συνδρομή του κ. Αντιπεριφερειάρχη αρμοδίως, όπως και για την πραγματοποίηση μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για λήψη μέτρων στήριξης των επαγγελματιών.

Σύσκεψη με δημάρχους και στην Πάτρα

Νωρίτερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συγκάλεσε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας και στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος και ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Φαρμάκης στάθηκε στην ανάγκη πειθαρχίας στις οδηγίες των ειδικών και στο να επικρατήσει νηφαλιότητα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να επικρατήσει. Και ο ιός μπορεί να επικρατήσει με δύο τρόπους: Με τον βιολογικό, δηλαδή να επεκταθεί και να μας απειλήσει περισσότερο, αλλά και με τον ψυχολογικό, αναγκάζοντάς μας να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας από τον αχρείαστο πανικό. Γι’ αυτό και όλοι μαζί οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα: Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει…»

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παναγιωτακόπουλος επεσήμανε ότι το ένατο κρούσμα κορονοϊού που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου -το πρώτο που ταυτοποιήθηκε στη Δυτική Ελλάδα- ήταν «εκτός ορισμού κρούσματος, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κορονοϊό επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του». Πρόσθεσε ωστόσο ότι εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασής του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη. «Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης – ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων»  εξήγησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά του ο κ. Γώγος, μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ενημέρωσε ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο Ρίο, ενώ δεν απέκλεισε αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, υπογράμμισε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ήδη υπήρξαν τροποποιήσεις και διαμορφώθηκαν χώροι για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περισσότεροι ασθενείς. «Ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος