FOLLOW US: facebook twitter

«Balkanet» agro-food festival

Ημερομηνία: 03-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, το Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων ‘’BALKANET’’ στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του κτήματος Μερκούρη , όπου το Επιμελητήριο Ηλείας ως Επικεφαλής Εταίρος του ευρωπαϊκού έργου “BALKAN IDEAS NETWORK FOR SUSTAINABLE INNOVATIONS IN THE AGRO-FOOD SECTOR – BALKANET” που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG V-B) BALKAN MEDITERRANEAN 2014-2020 υλοποίησε δράσεις με στόχο την προβολή , την επέκταση της εξαγωγικής βάσης και την αποτελεσματική δικτύωση των τοπικών μας επιχειρήσεων με αντίστοιχες του αγροδιατροφικού κλάδου της Βαλκανικής χερσονήσου .

Το Φεστιβάλ, είχε ως κύριο γνώμονα την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής , την ενίσχυση της δυναμικής της καινοτομίας , την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να προβάλλουν σε ειδικά διαμορφωμένα stands τα προϊόντα τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς , επιχειρηματίες καθώς και μέλη και εμπλεκόμενους φορείς του διακρατικού δικτύου συνεργασίας του έργου  .

Το έργο BALKANET υλοποιείται από το Επιμελητήριο Ηλείας που είναι ο Επικεφαλής εταίρος (Leader Partner) , τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τεσσάρων ακόμα εταίρων που προέρχονται από χώρες της περιοχής της Βαλκανικής-Μεσογείου και συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Τιράνων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τιράνων, το Επιμελητήριο της Βουλγαρικής πόλης Βράτσα, και την Εταιρεία Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, επίσης από την Βράτσα.  Στο πλαίσιο υλοποίησης της εκδήλωσης, έπρεπε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι κανόνες προστασίας που ισχύουν για την προστασία από τον CoVID-19 και τον περιορισμό της διάδοσής του , γεγονός που είχε αποτέλεσμα την δυνατότητα συμμετοχής σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σύμφωνα με τον κατάλογο που είχε συμπληρωθεί από τις κατατεθείσες αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος .

Στην έκθεση συμμετείχαν οι επιχειρήσεις:

776 DELUXE FOODS ΑΕ , ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΜΕΛΙ

AROMA FARMS, ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ

MARIKA BOTANICALS, ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

MIKROBIO-ORGANIC WINE AND FOODS, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

OLYMPIAN GREEN, ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ

ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ – ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΓΚΟΥΡΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΓΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ

ΗΛΕΙΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ, ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΑΙΟΥ

ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΚΤΗΜΑ ΔΡΟΥΒΑ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΜΠΡΙΝΤΖΙΚΗ ΑΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΚΤΗΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΤΗΜΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΚΩΖΑΤ ΑΒΕΕ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΑΛΕΒΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

ΜΑΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ

ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ &ΠΟΤΩΝ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΕ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

ΟΛΥΜΠΙΑΝ ΝΑΤΣ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝ ΕΠΕ, ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

ILIS Α.Ε, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

ΦΑΡΜΑ ΔΡΙΜΙΛΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΝΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΦΑΡΜΑ ΜΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΛΕΙΟΥΣ, ΦΑΡΜΑ.

Επίσης στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα  της περιοχής χωρίς εκθέματα καθώς και εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.  Μεταξύ αυτών ήταν ο κ. Φωκίων Ζαΐμης , Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ και ο  κ.Πλάτωνας Μαρλαφέκας  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε παράλληλα ένα ιδιαιτέρα εποικοδομητικό και ουσιώδες Θεματικό Εργαστήριο με θέμα :  «Προώθηση & Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων με στόχο την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων».

Τις εργασίες του Θεματικού Εργαστηρίου χαιρέτισε ο υφυπουργός Τουρισμού, κος Μάνος Κόνσολας , αποστέλλοντας επιστολή με την οποία συνεχάρη το Επιμελητήριο Ηλείας  για τις ενέργειές του σχετικά με τις δράσεις του έργου και την προσπάθεια ανάδειξης του Αγροφιατροφικού Τομέα .

Εισηγήσεις κατά τη διάρκεια του Θεματικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν επιπροσθέτως από τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Τμήματος Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) κ.Γεώργιο Παππά, που μίλησε για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τον καθοριστικό ρόλο των τοπικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη ανάπτυξη του Νομού.

Επιπλέον ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Πελοποννήσου, και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κος Αντώνιος Παρασκευόπουλος τοποθετήθηκε για την συμβολή της Αγροδιατροφής και την Εξωστρέφειας και τους Μεθόδους διείσδυσης σε ξένες αγορές , ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση μια ιδιαίτερη γιορτή και ευκαιρία για την Δυτική Ελλάδα, ώστε να προωθηθούν τα προϊόντα της μέσα από τις  δράσεις του προγράμματος ‘’Balkanet’’ .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συμμετοχή του κ. Σίμου Γεωργόπουλου ,  Σύμβουλου Οίνου και ειδικού αρθρογράφου σε θέματα  Οίνου όπου επισήμανε τον ρόλο και την επίδραση της οινοπαραγωγής στη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα παρουσιάζοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από 14 διαφορετικούς οίνους τοπικών οινοποιείων της Ηλείας , και συγκεκριμένα των οινοποιείων : Κτήμα Δρούβα, Κτήμα Μπριτζίκη, Κτήμα Μερκούρη, Κτήμα Σταυρόπουλου, Μπονοβολίας Αγρολογία & ΣΙΑ Ε.Ε., Οινοποιείο- Κουτσοδήμου Παναγιώτα, Οινοποιία Μαρκόγιαννη, Οινοποίηση-Αλέξανδρος Σταγκουράκης & ΣΙΑ Ο.Ε. και Ολύμπια Γη.

Κορυφαία στιγμή τόσο στις εργασίες του Θεματικού Εργαστηρίου όσο και των ευρύτερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αγροφιατροφής Balkanet ήταν η συμμετοχή του εξαιρετικού chef Πάνου Ιωαννίδη όπου κατά την παρουσίαση του αναφέρθηκε για την συμβολή και το συνδετικό ρόλο που μπορεί να αποτελέσει και ο τρόπος δημιουργίας,  παρασκευής και της προβολής συνταγών με βάση τα τοπικά προϊόντα για την προώθηση του Αγροδιατροφικού Τομέα .

Ο δημοφιλέστατος chef Πάνος Ιωαννίδης παράλληλα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό event για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων όπου παρουσίασε και εκτέλεσε συνταγές με γεύσεις από την Ηλεία, βασισμένες αποκλειστικά σε προϊόντα της περιοχής . Κατά την παρουσίαση των δημιουργιών του εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του σχετικά με την ποιότητα και τη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων και τον γευστικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή. Η συνέχεια της συμμετοχής του εξελίχθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο Εκθεσιακό χώρο  όπου οι  Εκθέτες παρουσίαζαν τα προϊόντα τους , όπου  δόθηκε η ευκαιρία τόσο στους εκθέτες όσο και τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες να ανταλλάξουν μεταξύ τους καλές πρακτικές και απόψεις για την ανάδειξη των προϊόντων τους .

Στην αποφώνηση του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κος. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για την τεράστια ανταπόκριση και συμμετοχή τους τόσο στο Θεματικό Εργαστήριο όσο και στα λοιπά events οινογνωσίας , γευσιγνωσίας και ανάδειξης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας . Επίσης ευχαρίστησε και τις επιχειρήσεις «Παρράς euronics» και «Λουκούλλεια Γεύση Catering» για την παραχώρηση των ηλεκτρικών συσκευών και των μαγειρικών σκευών αντίστοιχα, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία, την παρασκευή και την παρουσίαση των συνταγών του Chef Πάνου Ιωαννίδη , καθώς και τους ιδιοκτήτες του κτήματος  Μερκούρη για την φιλοξενία τους .

Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την συμβολή τους στην επιτυχημένη εκδήλωση του Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων ‘’BALKANET’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος