FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Ασφαλισμένοι ΟΓΑ: Τον ευνοϊκό Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει η κυβέρνηση ΝΔ

Ημερομηνία: 01-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο διαρκώς ασχολούμενος με κοινωνικά θέματα, κυρίως των αγροτών, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Αντρέας Μπενέτσης, ανέδειξε προχθές καταγγέλλοντας τον ΕΦΚΑ ότι δε τηρεί τη νομοθεσία, επιβάλλοντας στους οφειλέτες του τέως ΟΓΑ πρόσθετη επιβάρυνση 2.000 ευρώ!!!

Ιστορικό: Εκτός προεκλογικής περιόδου, στις 2 Μαΐου 2019 με πρωτοβουλία μου, κατέθεσα Ερώτηση  προς την υπουργό Εργασίας, που τη συνυπόγραψαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «σχετικά με τις προβλέψεις των 120 δόσεων για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 62-72 χρόνων, που λόγω οφειλόμενων εισφορών τους προς τον Οργανισμό, πολλοί δε θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν».

Το βασικό εμπόδιο πρόκυπτε από το χαμηλό όριο χρεών για λήψη σύνταξης από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, που ήταν στα 4.000 ευρώ, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των 29.609 οφειλετών του πρώην ΟΓΑ, σε ηλικία συνταξιοδότησης, είχαν χρέη γύρω στα 6.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, αν δεν γινόταν η ρύθμιση, δε θα ελάμβαναν ποτέ σύνταξη…

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου υιοθέτησε το αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συμπεριέλαβε στον Νόμο 4611/2019 (άρθρο 9), την ευνοϊκή ρύθμιση που αφορούσε 29.609 αγρότες, ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, με συνολικό χρέος 311 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσουν τα χρέη τους με πολύ ευνοϊκούς όρους. Αν δεν ανέβαινε το όριο χρεών στα 6.000 ευρώ, οι αγρότες δε θα μπορούσαν να λάβουν σύνταξη, αποπληρώνοντας τα χρέη τους σε 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Σήμερα η κυβέρνηση ..αγνοεί τους Νόμους

Το Υπ. Εργασίας, μέσω ΕΦΚΑ, αγνοεί τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και …δικό της Νόμο (4798/2021) που έδωσε παράταση στον δικό μας, επαναφέροντας στη πράξη (!) το όριο των 4.000 € επιβάλλοντας στους οφειλέτες του τέως ΟΓΑ πρόσθετη επιβάρυνση 2.000 ευρώ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν!!!

Η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί άμεσα, με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου η ΝΔ να μη κρεμάσει και άλλο τους αγρότες, και στη συνταξιοδότηση τους, καταδικαζόμενοι να περάσουν σε έσχατη φτώχεια και ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια της ζωής τους…

Να γίνει ρύθμιση και στους ελεύθερους επαγγελματίες

Τον Μάιο 2019 στη συζήτηση στη Βουλή αναδείξαμε παρόμοιο πρόβλημα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, το όριο των ασφαλισμένων- «εγκλωβισμένων» του πρώην ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην κατηγορία αυτή ανήκαν 48.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλικίας 62-67 ετών με συνολικό χρέος 3 δισ. ευρώ. Το όριο χρεών για λήψη σύνταξης είναι 20.000 ευρώ και οι οφειλές τους αποπληρώνονται έως 120 δόσεις με μεσοσταθμική μείωση κατά 65% και, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, με παρακράτηση από τη σύνταξη.  . Όμως και αυτό το ύψος, λόγω της μακράς κρίσης που τους έπληξε, είναι απαγορευτικό για πολλούς ασφαλισμένους  του πρώην ΟΑΕΕ για να πάρουν σύνταξη. Τότε οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει ότι θα προχωρούσαν σε ευνοϊκή και για αυτούς νομοθετική ρύθμιση, μετά από αναλογιστική μελέτη, παρόμοια με τη ρύθμιση με τους αγρότες.

Δε προκάναμε όμως. Ήλθε η ΝΔ…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος