FOLLOW US: facebook twitter

B. Παναγόπουλος: “Οι παλινωδίες του κ. Δημάρχου ζημιώνουν την πόλη”

Ημερομηνία: 30-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

panagopoulos-vasilis

Στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Δημάρχου με τον Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Χαρ.Καλαματιανό, συζητήθηκε, όπως πληροφορηθήκαμε, το ζήτημα της στέγασης των υπηρεσιών του Ιδρύματος, στον Πύργο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.

Το ζήτημα σαφώς παρουσιάζει ενδιαφέρον και εκτός των άλλων σχετίζεται με την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ αλλά και με την εξοικονόμηση δαπάνης από την συγκέντρωση των υπηρεσιών του.

Το εντυπωσιακό είναι ότι με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής ο κ.Δήμαρχος «αποκάλυψε» ένα ακόμα από τα ευφάνταστα σχέδιά του, ήτοι την προώθηση της στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο κτίριο (νέα πτέρυγα) του πρώην Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου.

Η «ιδέα» θα θεωρείτο ενδιαφέρουσα αν δεν προσέκρουε στην λογική.

Ο κ.Δήμαρχος για άλλη μια φορά αποκάλυψε την έλλειψη συνέπειας στις αποφάσεις του και συγκρότησης στην κατάρτιση των «σχεδίων» του για την πόλη.

«Λησμόνησε» ότι εν έτει 2006, όντας Δήμαρχος Πύργου, προώθησε την εγκατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην ανατολική πλευρά της πόλης και συμμετείχε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκατασταθούν εκεί οι εν λόγω υπηρεσίες.

Σε συνέχεια της απόφασης αυτής αγοράσθηκε οικόπεδο επί της οδού Ολυμπίων έναντι ποσού 800.000€!!!

Εκδόθηκε άλλωστε η υπ’αρ.55/1-7-2011 οικοδομική άδεια από το Τμήμα Πολεοδομίας Δ.Πύργου για οικοδόμημα 4.500τμ. ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Το έργο δεν εξελίχθηκε και δεν υλοποιήθηκε ακόμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για την επιλογή της εν λόγω θέσης λήφθησαν υπόψιν σημαντικά δεδομένα, κυρίως δε η ανάγκη αναζωογόνησης της ανατολικής πλευράς της πόλης με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη.

Εκτιμήθηκε εξάλλου το ζήτημα της προσφορότητας από πλευράς κυκλοφοριακών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή που ελήφθη και εν μέρει εκτελέσθηκε με την αγορά οικοπέδου, δεν έχει αναθεωρηθεί, ούτε είναι σκόπιμο αλλά και νόμιμο να γίνει αυτό.

Το αγορασθέν οικόπεδο στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 800.000€. Πραγματοποιήθηκαν μελέτες. Έγινε σχεδιασμός. Με ποιο κριτήριο και ποιο κίνητρο ο κ.Δήμαρχος τα θέτει στο περιθώριο;

Και για να προλάβουμε την αντίδραση του η μετατροπή του κτιρίου του πρώην Νοσοκομείου σε χώρο υπηρεσιών του ΙΚΑ απαιτεί δαπάνες που προσεγγίζουν το κόστος κατασκευής του νέου κτιρίου ενώ χρειάζονται μετατροπές που είναι αμφίβολο αν εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα.

Από πλευράς, εξάλλου, κυκλοφοριακής επιβάρυνσης η επιλογή του χώρου του πρώην Νοσοκομείου είναι απαγορευτική.

Σε κάθε περίπτωση υφίσταται προγραμματισμός και μελέτη μετατροπής του κτιρίου του πρώην Νοσοκομείου σε σχολικό κτίριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Πύργου, κατόπιν προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Πύργου, κατά την θητεία της προηγούμενης  Δημοτικής  Αρχής. Η λύση του στεγαστικού προβλήματος της μονάδας αυτής αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την πόλη. Ο ίδιος ο Δήμαρχος άλλωστε την χρήση αυτή προέκρινε στις προγραμματικές του εξαγγελίες και κατόπιν απαίτησής του με την μελέτη των ΣΧΟΑΑΠ τροποποιήθηκε η χρήση στο εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο ώστε να επιτραπεί εκεί  η λειτουργία σχολικού κτιρίου.

Δεν υφίσταται εξάλλου λόγος παραχώρησης στο ΙΚΑ, που διαθέτει δικό του οικόπεδο, του κτιρίου του πρώην Νοσοκομείου, το οποίο ανήκει στο Δήμο και το χρειάζεται για τις ανάγκες του.

Πώς θα εξηγήσει, άραγε, ο κ.Δήμαρχος Πύργου στους δημότες της ανατολικής πλευράς το νέο σχέδιο εγκατάλειψης της περιοχής τους που παρακμάζει;

Το στοιχείο της έκπληξης που παρουσιάζουν οι ιδέες του κ.Λιατσή, προερχόμενο από την μεταβλητότητα των αποφάσεων και των σχεδίων του, θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της πόλης.

Ο Δήμαρχος πρέπει επιτέλους να σοβαρευθεί.

Η ανάπτυξη απαιτεί σταθερό και μακρόπνοο σχεδιασμό. Οι παλινωδίες αντίθετα και η αβεβαιότητα προστίθεται στις συνθήκες που δημιουργεί η δυσχερής οικονομική συγκυρία και γίνονται τροχοπέδη για το μέλλον της πόλης.

 

Παναγόπουλος Βασίλειος

Πολιτικός Μηχανικός-Συγκοινωνιολόγος

Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Πύργου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος