FOLLOW US: facebook twitter

Αυξήσεις έως 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα – Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο

Ημερομηνία: 02-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
reuma

Αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα μεγάλων αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, αποτέλεσμα ενός εκρηκτικού κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλά τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, θα έρθουν μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, θα φέρουν –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς– αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που θα φτάσουν μέχρι και το 50%, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που παλεύουν να ορθοποδήσουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  παρακολουθεί την επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και των αλυσιδωτών ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του ενεργειακού κόστους , ωστόσο δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό τους, αφού κατά κύριο λόγο οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα παραγόντων, που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών των CO2 ως αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης έχουν πάρει «φωτιά» και κινούνται σταθερά πια πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, με την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

Τα παράπονα των καταναλωτών που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμός ρεύματος προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία χτύπησε καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: e-daily.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος