FOLLOW US: facebook twitter

Αυξάνεται κατά 3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των μέτρων

Ημερομηνία: 15-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νέες ανατροπές στον σχεδιασμό της κυβέρνησης φέρνει η έξαρση της πανδημίας, καθώς ανεβάζει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα οδηγεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το τρέχον έτος.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού χθες στη Βουλή αυξάνοντας τις πιστώσεις για την αναχαίτιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση κατά 3 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν άλλες ενέσεις ρευστότητας για τον σκοπό αυτό. Το συνολικό κόστος των μέτρων για το Δημόσιο φτάνει ήδη στα 13 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Η υπέρβαση δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα για την επάνοδο στην εξυγίανση επίπεδα μετά το τέλος της πανδημίας. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η χαλάρωση δεν σημαίνει ασυδοσία, θυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Το νομοσχέδιο με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ενσωματώνει και άλλες διατάξεις, όπως η απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος και η έκτακτη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τον μήνα Απρίλιο. Του μέτρου εξαιρείται ο κλάδος της εστίασης.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος