FOLLOW US: facebook twitter

ΆΞΙΟΣ! Νέος Μητροπολίτης Ηλείας ο κ.κ. Αθανάσιος

Ημερομηνία: 10-10-2022 | Συντάκτης:

Εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας το πρωί της Παρασκευής παρουσία πλήθους Ηλείων που βρέθηκαν στη Μονή Πετράκη

Νέος Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη την Παρασκευή από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και οι Ηλείοι υποδέχτηκαν το χαρμόσυνο νέο της διαδοχής του Σεβασμιότατου κ.κ. Γερμανού με χαρά, δεκάδες συγχαρητήρια μηνύματα ενώ όλες οι εκκλησίες του Νομού σήμαναν χαρμόσυνα τις καμπάνες.

«Σας ευχαριστώ όλους που με στηρίξατε και που είστε δίπλα μου, έτσι ώστε να συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου και κυρίως του Σεπτού μας πρώην Σεβασμιότατου . Ευχαριστώ όλους τους Ηλείους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε το όνομά μου ήρθαν δίπλα μου και με στήριξαν σε αυτή την πορεία, έτσι ώστε σήμερα όλοι μας να χαιρόμαστε και να δοξολογούμε το Θεό για αυτή την επιλογή που η Ιεραρχία έκανε» δήλωσε ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος αμέσως μετά την εκλογή του.

Με εγκύκλιό του ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ. Γερμανός, αναφέρθηκε στην εκλογή του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου (Μπαχού) από την Ιερά Σύνοδο στη Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως νέος Μητροπολίτης Ηλείας.

Συγκεκριμένα, ο Θεοφιλέστατος έλαβε 55 ψήφους κατά την τελική ψηφοφορία για την εκλογή του, ενώ στο τριπρόσωπο είχε λάβει 58. Από μια ψήφο έλαβαν οι συνυποψήφιοι Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος και Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος ενώ βρέθηκαν 1 άκυρο ψηφοδέλτιο και 16 λευκά.

Η Μονή Πετράκη ήταν κατάμεστη από αρχές του τόπου, φορείς, κληρικούς και πιστούς οι οποίοι χειροκρότησαν την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας εμφανώς ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη. Δηλώσεις συγχαρητηρίων και μηνύματα απέστειλαν μεταξύ άλλων οι Ηλείοι Βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Μιχάλης Κατρίνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι αντιπεριφερειαρχες Νίκος Κοροβέσης,Δημήτρης Νικολακόπουλος και Θοδωρής Βασιλόπουλος, οι Δήμαρχοι Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ήλιδας κ. ΑνδρέαςΠαπαδάκος, ο  πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος,  εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου

Προς Τους αιδ. Εφημερίους,τας Μοναστικάς Αδελφότητας,Τους Τοπικούς Άρχοντας και τον ευσεβή Λαόν της Ι.Μητροπόλεως ΗλείαςΈδρας των

Αγαπητοί μου,

Δια του παρόντος έχω την ιδιαίτερη χαρά να σας γνωρίσω ότι σήμερα Παρασκευή το πρωί και από ώρας 12 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος άρχισε την ψηφοφορία δια την συμπλήρωσι του Τριπροσώπου, δια την εκλογή του Μητροπολίτου Ηλείας.

ΤόΤριπρόσωπονκατηρτίσθη εκ των εξής:

α. Του Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου με ψήφους 58

β. Του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου με ψήφους 11

γ. Του Επισκόπου Ανδρούσης Κωνσταντίου με ψήφους 6

δ. άκυρα: 0

ε. Λευκά: 12

2. Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία δια την εκλογήν του ενός εκ των ως άνω τριών, που θα είναι και ο νέος Μητροπολίτης της Μητροπόλεώς μας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής, υπήρξε το κάτωθι:

α. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος έλαβε ψήφους 55

β. Ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος έλαβε ψήφους 1

γ. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος έλαβε ψήφους 1

δ. Άκυρα: 1

ε. Λευκά 16

Άρα Μητροπολίτης Ηλείας εξελέγη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.

3. Αμέσως ηκολούθησε το Μικρόν Μήνυμα εντός της Αιθούσης των Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας και εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ως Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας μετά των αγίων Συνοδικών και του Αρχιγραμματέως και των Γραμματέων κατήλθον εις το Παρεκκλήσιον της Συνόδου, το Καθολικόν της Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετράκη, όπου έλαβε χώραν υπό του ΕμψηφισμένουΜητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ το Μέγα Μήνυμα.

4. Με την ολοκλήρωσι του Μεγάλου Μηνύματος, ολοκληρώθηκε και η Εκλογή του νέου Μητροπολίτου Ηλείας κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ο οποίος και έλαβε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, των Συνοδικών Μητροπολιτών, εμού ως προκατόχου του και Τοποτηρητού και πάντων των πολλών παρευρεθέντων Κληρικών μας, Αρχόντων και Λαίκών.

5. Κατόπιν τούτων και επειδή ο εκλεγείς είναι ήδη Επίσκοπος και δεν χρειάζεται χειροτονία, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας , δια του παρόντος παραγγέλλω τα εξής:

α. Οι Ιερείς και οι Διάκονοι κατά την τέλεσιν της θείας Λειτουργίας η Μυστηρίων η άλλων Ιερών Ακολουθιών θα μνημονεύετε του Ονόματος του νέου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ως Ποιμενάρχου.

β. Στο διάστημα από σήμερα μέχρι της Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου μας, όταν εγώ λειτουργώ η τελώ Μυστήρια η άλλες Ιερές Ακολουθίες, θα μνημονεύετε ΜΟΝΟΝ του Ονόματός μου, ως Τοποτηρητού. Δηλαδή θα μνημονεύετε: «Του Αρχιεπισκόπου ημών Γερμανού, παντός του Κλήρου …» Και

γ. Μετά την Ενθρόνισι του Νέου Μητροπολίτου μας, Εκείνος θα έχη την εξής Φήμη:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Σεβασμιωτάτου και ΘεοπροβλήτουΜητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης, ημών δε πατρός και Ποιμενάρχου, Πολλά τα Έτη.

Ἡ ταπεινότης μου θα έχη όταν χρειάζεται, την εξής Φήμη: ΓΕΡΜΑΝΟΥ του Σεβασμιωτάτου και ΘεοπροβλήτουΜητροπολίτου Πολλά τα Έτη.

δ. Όταν θα συλλειτουργώ με τον Μητροπολίτην μας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ, στα Ειρηνικά η όπου αλλού χρειάζεται, ο Ιερέας η ο Διάκονος θα Μνημονεύη: Του Αρχιεπισκόπου ημών ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και του συλλειτουργούντος αυτώ ΓΕΡΜΑΝΟΥ Αρχιερέως. Ταῦταορίζων προς υμάς, με ιδιαιτέρανδοξολογίαν στον Τριαδικό Θεό και με μεγάλη χαρά, διατελώ,

Με πατρικές ευχές

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ

† Ο πρώην Ηλείας Γερμανός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος