FOLLOW US: facebook twitter

Αυγερινοπούλου: Συντονισμός για το μερικό επαναπλημμυρισμό της Λίμνης Μουριάς

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:

Νεότερη συνάντηση με την Προϊσταμένη του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Κωνσταντίνα Μασίκα πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου για το θέμα του μερικού επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς.

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της σχετικής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Αυγερινοπούλου, η οποία άνοιξε το φάκελο για την αποκατάσταση των αποξηραμένων λιμνών της χώρας με μελέτη περίπτωσης τη λίμνη Μουριάς στο Δήμο Πύργου για την οποία υπάρχει ήδη προηγούμενο πιλοτικό πρόγραμμα επαναξιοποίησης και αποκατάστασης, καθώς και ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία και το Φυσιολατρικό Σύλλογο Φίλων Λίμνης Μουριάς και Αλφειού Ποταμού. 

Η Δρ. Αυγερινοπούλου και η κα Μασίκα συνομίλησαν για τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων στην ΕΕ, ο οποίος θα δώσει νέες δυνατότητες και χρηματοδοτήσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρών στα κράτη – μέλη για την υλοποίηση εκτεταμένων προγραμμάτων αποκατάστασης της φύσης και αντιστροφής της απώλειας της βιοποικιλότητας στη γεωργία, τα δάση, τους ωκεανούς και τις αστικές περιοχές. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, η οποία θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εκπονήσουν τα εθνικά τους σχέδια αποκατάστασης, όπου, όπως συζήτησαν, η περίπτωση της λίμνης Μουριάς και του μερικού επαναπλημμυρισμού της θα μπορούσε να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό.

Ο μερικός επαναπλημμυρισμός της λίμνης Μουριάς θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ανισορροπίας, την προσπάθεια αναβίωσης της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.  

Ενόψει του νέου Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με γνώμονα την κατάλληλη προετοιμασία για την ένταξη του μερικού επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς στον εθνικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σύμφωνα με τις νομοθετικές δεσμεύσεις που αναμένεται να υιοθετηθούν, η κα Αυγερινοπούλου πρότεινε τη διοργάνωση σχετικής εκδήλωσης στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος