FOLLOW US: facebook twitter

Αυγερινοπούλου: Συναντήσεις σταφιδοπαραγωγών στο ΥΠΕΞ και το ΥΠΑΑΤ – Στοχος η προώθηση της σταφίδας

Ημερομηνία: 02-12-2022 | Συντάκτης:

Με ισχυρή εκπροσώπηση των σταφιδοπαραγωγών του Ν. Ηλείας και τη Βουλευτή, Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πραγματοποιήθηκε χθες σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προώθηση της σταφίδας του Νομού μας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βροχίτσας, κ. Α. Κατελούζος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ελαιώνα, κ. Κ. Μπαμπίλης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σωπίου, κ. Λ. Σταυρόπουλος, ο  Πρόεδρος της Τ.Κ. Καράτουλα, κ. Θ. Κλειδέρης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χειμαδιού, κ. Μπουλούμπασης Χρ., καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Σταφίδας, κ. Η. Ανδρικόπουλος.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννη Σμυρλή, και τους συνεργάτες του, αφού είχε προηγηθεί η αποστολή αιτήματος από τη Βουλευτή Ηλείας, κα Αυγερινοπούλου, για διερεύνηση μέσω του ΥΠΕΞ πιθανών αγοραστών στο εξωτερικό για την σταφίδα. Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε ότι, κατόπιν του αιτήματος, η διερεύνηση των αγορών έχει ήδη ξεκινήσει με προτεραιότητα τις χώρες που παραδοσιακά εισήγαγαν τη κορινθιακή σταφίδα, ενώ, παράλληλα, γίνεται διερεύνηση και νέων αγορών. Οι σταφιδοπαραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς η Κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΞ εντάσσει την σταφίδα στα προϊόντα προτεραιότητας για εξαγωγές. Η διερεύνηση θα αποδώσει τα αποτελέσματά της την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξετάστηκε και η πιθανότητα να ξεκινήσει μαζί με το EnterpriseGreece καμπάνια προώθησης του προϊόντος στο εξωτερικό.

Στο ίδιο υποστηρικτικό πνεύμα κινήθηκε και η συνάντηση με τ Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία, εκφράζοντας την πάγια πολιτική του Υπουργείου, υποστήριξε ενθέρμως τη δημιουργία ομάδων παραγωγών σταφίδας, καθώς και άλλων συλλογικών σχημάτων, τα οποία είναι απαραίτητα, ώστε να είναι οι παραγωγοί δικαιούχοι ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, όπως του σημαντικού προγράμματος της αναδιαρθώσεως της σταφίδας. Η κα Καλογήρου θέτει δε τις τεχνικές διευθύνσεις του Υπουργείου στη διάθεση των παραγωγών, προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία την συγκρότηση των συλλογικών τους σχημάτων.

Τέλος, και επιστεγάζοντας τις συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννη Σμυρλή, και τηΓενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χριστιάνα Καλογήρου, η αντιπροσωπεία των στραφιδοπαραγωγών συναντήθηκε και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου, μετά από πρόταση της κυρίας Βουλευτού, για την προώθηση και την αποστολή αγροδιατροφικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων, και η σταφίδα στη Σαουδική Αραβία.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, κ. Αναγνωστόπουλου Σωτήριο, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος