FOLLOW US: facebook twitter

Αυγερινοπούλου: Δράσεις για «έξυπνα χωριά» έως 10.000 κατοίκων από το πρόγραμμα «Leader»

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Εξαιρετικά σημαντικά είναι τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για το Πρόγραμμα  LEADER. Ήδη από τον κ. Γεωργαντά έχει υπογραφεί η πρόσκληση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 για την επιλογή των νέων Τοπικών Στρατηγικών και Ομάδων Τοπικής Δράσης με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 236 εκ. €. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Βουλευτής Ηλείας Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, καθώς το νέο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας και μάλιστα, αναγνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το νέο πρόγραμμα για την Ηλεία, ζήτησε από τον Υπουργό να προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα συνολική ενημέρωση για τις προοπτικές που ανοίγει, σε ειδική εκδήλωση στον Νομό.

Η κα Αυγερινοπούλου εστίασε ιδιαίτερα στα τοπικά στρατηγικά σχέδια για τα Έξυπνα Χωριά, στην συνεργασία για την καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών με λιγότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους, ένα σχέδιο δράσης με την «εκ των κάτω προς τα επάνω» διαδικασία, με ολιστικό χαρακτήρα. Η έννοια των Έξυπνων Χωριών αφορά πρωτίστως τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιες οι αγροτικές κοινότητες αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο την τεχνολογία και την κοινωνική καινοτομία για να ανταποκριθούν στις συνεχιζόμενες και αναδυόμενες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η έννοια των Έξυπνων Χωριών στρέφει ξανά την προσοχή στις ανάγκες και τις δυνατότητες των αγροτικών περιοχών, οι οποίες συχνά παραβλέπονται σε σύγκριση με τις αστικές περιοχές και διατρέχουν τον κίνδυνο να υστερήσουν καθώς η κοινωνία κινείται προς ένα νέο και διαφορετικό μέλλον. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου οι αγροτικές περιοχές να καταφέρουν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Όπως τόνισε η Βουλευτής Ηλείας, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, έχει προταθεί να τεθεί ως στόχος του LEADER/CLLD η υποστήριξη διαρθρωτικών αλλαγών, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η καινοτομία. Πρόκειται για ουσιώδη στοιχεία για τη μετάβαση των αγροτικών περιοχών, η οποία επίσης έχει κεντρική θέση στην έννοια των Έξυπνων Χωριών. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή των αρχών του LEADER/CLLD και στην Ηλεία, και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος