FOLLOW US: facebook twitter

Αυγενάκης για Διαιτησία: “Να συμμορφωθεί η ΕΠΟ”

Ημερομηνία: 21-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Κοινωνία, Νέα

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για τις διατάξεις περί διαιτητών στην ΕΠΟ λέγοντας πως έφτασε η ώρα αυτή πρέπει να συμμορφωθεί.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε το παρών στην ολομέλεια της Βουλός όπου συζητείται για να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των διαιτητών και των αλλαγών που πρέπει να υλοποιήσει η ΕΠΟ στο καταστατικό της ώστε αυτοί να συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευσή της, όπως ορίζει η ολιστική μελέτη της UEFA. Τόνισε είναι πλέον η ώρα η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να συμμορφωθεί.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του υφυπουργού Αθλητισμού:

«ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ & ΕΠΟ

“Με το άρθρο 1 ρυθμίζουμε το θέμα της συμμετοχής των διαιτητών στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Δίνουμε το δικαίωμα στον δευτεροβάθμιο φορέα διαιτητών ποδοσφαίρου να καταστεί μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.)
Παράλληλα, στους εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου, δίνουμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα καταστατικά όργανα
α) των πρωτοβάθμιων,
β) του δευτεροβάθμιου φορέα διαιτησίας, και
γ) στα καταστατικά όργανα της Ε.Π.Ο.

Εφαρμόζουμε ακόμα μια πρόβλεψη της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εκπόνησαν FIFA και UEFA, σε συνεργασία μαζί μας και παρέδωσαν στην ΕΠΟ, έπειτα από τη συμφωνία του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των διεθνώς ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών.

Βασικοί άξονες της Ολιστικής Μελέτης είναι:

Α) η αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του ποδοσφαίρου στα όργανα αποφάσεων της ΕΠΟ.
Πριν από την Ολιστική Μελέτη συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, μόνο οι λίγοι, οι παράγοντες των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και εκπρόσωποι των ΠΑΕ.
Πλέον, συμμετέχουν και οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές και το ποδόσφαιρο γυναικών και από δω και πέρα και οι διαιτητές.

Β) η ανεξαρτησία της διαιτησίας.

Ναι μεν ως μέλος της ΕΠΟ, αλλά μακριά από τις επιρροές των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Και αυτό ενδυναμώνεται πλέον με την εκπροσώπηση του σώματος των διαιτητών (εν ενεργεία και μη, όλοι μαζί) τόσο στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, όσο και στην Εκτελεστική της Επιτροπή.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης,η ΕΠΟ οφείλει να τροποποιήσει το Καταστατικό της για να μπορεί να συμμετέχει ως μέλος της η Πανελλήνια Ένωση Διαιτητών Ποδοσφαίρου στη Γενική Συνέλευσή της, αλλά και ο Πρόεδρός της στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, από το 2024.
Μαζί με την UEFA είχαμε εξ αρχής απόλυτη συμφωνία σ’ αυτή τη φιλοσοφία.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να συμμορφωθεί η ΕΠΟ, να υιοθετήσει αυτό το μοντέλο, τροποποιώντας το Καταστατικό της. Και για να το πράξει, χρειάζεται η τροποποίηση του νόμου 2725/1999, όπως την καταθέτουμε, ώστε και οι εν ενεργεία διαιτητές να έχουν ίδια δικαιώματα στα καταστατικά όργανα της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών Ποδοσφαίρου με τους μη εν ενεργεία διαιτητές.

Με την διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η επαρκής και δίκαιη εκπροσώπηση των διαιτητών ποδοσφαίρου στα καταστατικά όργανα της Ε.Π.Ο. με τη δυνατότητα συμμετοχής και των εν ενεργεία διαιτητών.
Επιτέλους, και οι διαιτητές θα αποκτήσουν την απαραίτητη φωνή και ψήφο μέσα στα καταστατικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: gazzetta.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος