FOLLOW US: facebook twitter

Αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων από το νέο χρόνο

Ημερομηνία: 17-12-2019 | Συντάκτης:

syntaxiouxoi

Την αναδρομική αύξηση του εισοδήματος 460.000 συνταξιούχων που είχαν υποστεί μειώσεις ακόμα και πάνω από 55% επιβεβαιώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εργασίας, Παν. Δουφεξής. Οι αυξήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τον Οκτώβριο και κατά μέσο όρο η αύξηση τον μήνα είναι 52 ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Δουφεξής  στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, εξετάζεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 42,8%, που είναι σήμερα, να φτάσει ακόμα και το 50%, ενώ δηλώνει ότι μεγαλύτερες προσαυξήσεις θα λάβουν όσοι είναι πάνω από 40 χρόνια στην αγορά εργασίας.

Αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν τις συντάξεις τους μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16 και συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης.

Παράλληλα θα επανυπολογιστούν και οι «παλιές» κύριες συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις σε μείωση της «προσωπικής» διαφοράς ή ακόμα και σε μικρότερες αυξήσεις για έναν αριθμό συνταξιούχων. Το σύστημα θα γίνει ελκυστικότερο με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, δικαιώνοντας όσους προτιμούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, δίνοντας μεγαλύτερες προσαυξήσεις ιδιαίτερα για όσους είναι πάνω από 40 χρόνια στην αγορά εργασίας.

Η μεγαλύτερη καινοτομία του νέου ασφαλιστικού είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από το ετήσιο φορολογικό τους εισόδημα, κάτι που κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Πλέον οι εισφορές δεν έχουν καμία σύνδεση με τα έτη ασφάλισης, το ετήσιο εισόδημα και το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ θα εκπίπτουν οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα διαμορφώνουν μόνοι τους το ύψος της μελλοντικής σύνταξής τους. Καθορίζονται πλέον διαφορετικά επίπεδα εισφορών με ελάχιστη εισφορά τα 210 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για τους αγρότες η ελάχιστη εισφορά είναι 119 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος