FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοψία Κ. Μητσοτάκη στην Αρχαία Ολυμπία: Ανακοίνωσε αποζημιώσεις και έργα για να μας βρει οχυρωμένους το… επόμενο καλοκαίρι!

Ημερομηνία: 06-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική
-“Η πολιτεία θα είναι παρούσα και για την μετέπειτα πορεία και την ανακούφιση των πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης
-“Μπράβο” σε Πυροσβέστες και πολίτες από τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ρεπορταζ: Κική Κολοβέρου- Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

 

Αυτοψία στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται από τις φωτιές, πραγματοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως οι πολίτες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους αλλά και οι αγροτοκτηνοτρόφοι που επλήγησαν θα αποζημιωθούν.

Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο γήπεδο των Μακρισίων, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για τον έλεγχο και τον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Αρχαίας Ολυμπίας και αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατευθύνθηκε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και στην περιοχή πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου πραγματοποίησε αυτοψία.  «Θέλω να είμαστε πιο τολμηροί εδώ πέρα. Να κάνουμε παρεμβάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ενημέρωση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδωνη, και τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού χώρου για μια μελέτη ύψους 250.000 ευρώ που έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο και τον Κρόνιο Λόφο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να γίνει ότι χρειάζεται ώστε «να το ολοκληρώσουμε και να μας βρει έτοιμους το επόμενο καλοκαίρι».

Συζητώντας για τα έργα αναδάσωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που βρίσκονταν σε εξέλιξη και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα για να μην υπάρξουν προβλήματα από διαβρώσεις του εδάφους, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «μαζί με την Περιφέρεια θα κάνουμε τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα».

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η πρόληψη λειτούργησε και τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε εδώ η πυρκαγιά».

«Άμεσα αποζημιώσεις…”

Ο Πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία, «αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του», και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής αλλά και όλους τους εθελοντές και τους πολίτες της Ηλείας, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε απόλυτη συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις για να περιορίσουν στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό τις μεγάλες ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες και όσους έδωσαν αγώνα να προστατευθεί ο χώρος της Ολυμπίας με αυτόν τον τεράστιο παγκόσμιο συμβολισμό», είπε και πρόσθεσε: «Η μάχη συνεχίζεται έχουμε ακόμη ενεργά μέτωπα κι αύριο περιμένουμε ακόμη μια δύσκολη μέρα καθώς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους».

Μάλιστα, διαβεβαίωσε τους πολίτες πως κάνουν ότι καλύτερο μπορούν… «Θέλω επίσης να πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατον τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας».

Ωστόσο, όπως είπε η κατανομή γίνεται με αξιολογικά κριτήρια και «ακολουθούμε τις επιταγές του Κεντρικού Συντονιστικού της Πυροσβεστικής» που έχει συνολική, ολοκληρωμένη εικόνα για τους  κινδύνους που εγκυμονούνται σε κάθε φωτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια τη σημασία των οργανωμένων εκκενώσεων έτσι ώστε να προστατεύεται το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως για τις εκκενώσεις είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. «Όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατεύσουμε τις ζωές τους», είπε και πρόσθεσε: «Ας αντιμετωπίσουμε το πολύ δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας» υπογραμμίζοντας πως όταν έρθει ώρα και θα έρθει πολύ σύντομα, η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. «Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται θα τυγχάνουν αποζημίωσης ώστε να αποκατασταθούν και πάλι και βέβαια οι παραγωγοί μας θα αποζημιωθούν κι αυτοί, είτε για τη σοδειά τους είτε για κατεστραμμένα δέντρα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών».

Κλείνοντας επεσήμανε πως εάν υπάρχουν λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πραγματικό φαινόμενο ας έρθουν εδώ να δουν. Σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας αλλά όπως είπε αυτή την ώρα «προέχει η αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης που έχουμε μπροστά μας».

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Μαζί τα καταφέραμε…»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις του, ευχαρίστησε τους πολίτες της Ολυμπίας και των γύρω κοινοτήτων «γιατί με ηρωικό τρόπο συμμετείχαν μαζί μας στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά δύσκολης πυρκαγιάς που ένα τμήμα της αφορούσε την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας» είπε και πρόσθεσε: «Τα καταφέραμε όλοι μαζί, σας αξίζουν συγχαρητήρια πολλά μπράβο στους πυροσβέστες που με ηρωισμό μέρα και νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται μέσα στην φωτιά και την έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό. Μαζί θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές».

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η πολιτεία θα είναι παρούσα»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχαν μαζί με τους Υπουργούς και τον δήμαρχο και όλους τους συναρμόδιους φορείς στις πληγείσες περιοχές.

«Επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο, επισκεφτήκαμε το χώρο που γίνεται ο συντονισμός στο κινητό συντονιστικό κέντρο και φυσικά επισκεφτήκαμε το σημείο που δόθηκε η πιο μεγάλη μάχη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που συνεχίζουν ακόμα να δίνουν μάχη σώμα με σώμα με την πύρινη λαίλαπα. Έχω την αίσθηση ότι ο συντονισμός των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων όσων συνέτρεξαν στην προσπάθειά μας, θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται με την παρουσία όλων εδώ σήμερα και με τα όσα ειπώθηκαν ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα και για την μετέπειτα πορεία και την -φυσικά- ανακούφιση των πολιτών».

Στη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος