FOLLOW US: facebook twitter

Αυτή η νύχτα μένει!!

Ημερομηνία: 21-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Kraounakis10

Της Ελένης Παπαδοπούλου – φωτο: Γιάννης Σπυρούνης

Για μια ακόμα φορά ο Σταμάτης Κραουνάκης στην Ήλιδα, απέδειξε ότι είναι μέγας καλλιτέχνης και δημιουργός χαρίζοντας στον κόσμο μια σουίτα συναισθημάτων μαζί με πέντε ταλαντούχους περφόρμερ

  • Όρθιο για δέκα λεπτά το κοινό τους χειροκροτούσε

Σταμάτης Κραουνάκης στην  Αρχαία Ήλιδα, ένας μέγας καλλιτέχνης στην καλύτερη στιγμή του σε έναν ευλογημένο χώρο που αποπνέει την δική του δύναμη και ιστορική αλήθεια, Ο συνδυασμός των δύο,  δεν θα μπορούσε να μην παράξει μια μαγική βραδιά! Οι θεατές όρθιοι στο μισοσκόταδο, στο υπαίθριο ξύλινο θέατρο της Ήλιδας την Τρίτη το βράδυ, σε ένα μυσταγωγικό σκηνικό, υποκλίθηκαν στο ταλέντο του σημαντικού δημιουργού, παρακολουθώντας με την κατάνυξη που όφειλαν απέναντι σε ένα από τα αριστουργήματα διαχρονικά της ελληνικής ποίησης,  σιωπηλοί και αποσβολωμένοι τον Σταμάτη και την ομάδα των πέντε εξαιρετικών περφόμερ της ομάδας του πιασμένους χέρι- χέρι, να ψάλλουν ένα απόσπασμα από το «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντος σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, γράφοντας έτσι τον επίλογο μιας εξαιρετικής μουσικής παράστασης! Ο κόσμος χειροκροτούσε ασταμάτητα για δέκα λεπτά και όλοι πραγματικά δεν θέλαμε να τελειώσει με τίποτα! Και μας φύλαξε για το τέλος την «Σωτηρία της ψυχής», ακαπέλα μαζί με το κοινό να τον ακολουθεί! Ένα Κραουνάκη που πάνω στην σκηνή ήταν όπως πάντα πολλά πράγματα μαζί.. Συνθέτης, μουσικός, δημιουργός, στιχουργός, σεναριογράφος.

Η αίσθηση που άφησε σε όλους η μουσική παράσταση ΟΛΟΙ ΕΝΑ – Φίλα με ήταν απλά μεθυστική. Τραγουδήσαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, νοσταλγήσαμε, ακολουθώντας τον Σταμάτη Κραουνάκη σε ένα μουσικό ταξίδι, όπου η διαχρονικότητα των τραγουδιών που αγαπήσαμε, ο ερωτισμός των στίχων και η ερμηνευτική προσέγγιση από τον ίδιο και τους καλλιτέχνες που τον πλαισίωναν, γιατί μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονταν απαγγελίες κλασικών έργων, δημιούργησαν μια σουίτα συναισθημάτων.  Δοσμένα με θεατρικό τρόπο, μικρά, επιλεγμένα κείμενα, από Σεφέρη, Ντάριο Φο,  Λόρκα, Σαίξπηρ, από τους Χρήστο Γεροντίδς, Σάκη Καραθανάση, Κώστα Μπουγιώτη, Γιώργο Στιβανάκη, Χάρη Φλέουρα, όλοι τους νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές και τενόροι μαζί, ντυμένα με την μουσική του Κραουνάκη. Κι όλα αυτά, ανάκατα με τα μουσικά διαμάντια από την 40χρονη πορεία του.

Αυτές λοιπόν οι νύχτες μένουν! Τρεις γενιές τραγούδια, κοινή πορεία με τα αισθήματα και τα όνειρα των ζευγαριών, των μοναχικών, των ερωτευμένων. Για δυο ώρες στο πιάνο του ο συνθέτης και performer, παντού κι ανάμεσά μας. Κι όχι μόνο ερωτικός, αλλά και βαθιά πολιτικός. «Η μοναξιά δεν είναι καλή μέσα στην κρίση, κανένας δεν πρέπει να μένει μόνος» είπε. Και κάλεσε το κοινό να… ξαναγράψει και να διορθώσει τον στίχο από ένα δικό του αγαπημένο διαχρονικά τραγούδι το «Μόνο μια φορά», με τέτοιο τρόπο που να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη και την συντροφικότητα,  γιατί όταν το έγραψε ήταν πιο απόλυτος.

«Μόνο μια φορά έκλαψα για σένα πικρά κι ύστερα κανόνισα και δεν σου τηλεφώνησα ούτε μια φορά..» τραγουδούσε ο Κραουνάκης και το κοινό με δική του παρότρυνση… διόρθωνε «Μόνο μια φορά έκλαψα για σένα πικρά κι ύστερα κανόνισα και σου… ξανατηλεφώνησα άλλη μια φορά»! Και με αυτόν τον τρόπο ξαναγράφτηκε το τραγούδι κόντρα στην μοναξιά! Κι ύστερα ήρθε το «μαμά γερνάω», το «φίλα με», μα το καινούργιο του τραγούδι    «Βραχυκύκλωμα- υπογράψανε και μας κάψανε…», το «πάτωμα» κι ο ίδιος πάντα στο πιάνο να υφαίνει τις μελωδίες του και να μας ταξιδεύει. Μια στο… καρφί και μια στο πέταλο! Όλα, ένα, όλοι ένα, αφού η αμεσότητα με το κοινό του ήταν μοναδική.

Μέσα στην σιγαλιά της νύχτας όλα μοιάζαν μαγικά κι ας την διέκοπταν δυστυχώς  βίαια ώρες- ώρες τα φάντομ στις νυχτερινές τους πτήσεις από την Ανδραβίδα. Ακόμα και το φωτισμένο λιτό σκηνικό που επιμελήθηκε ο  Γιάννης Μουρίκης, λευκές χάρτινες σακούλες κρεμασμένες ανάποδα, ήταν εντυπωσιακό και σίγουρα δεν το επέλεξε τυχαία.

Κι όταν ο Σταμάτης μετά την επανεμφάνισή του στην σκηνή αποχώρισε, πολύς κόσμος τον ακολούθησε στα παρασκήνια για να τον συγχαρεί, όπως και τους ταλαντούχους καλλιτέχνες της ομάδας «Σπείρα- Σπείρα». Μαζί κι εμείς, γιατί θεωρήσαμε ότι είχαμε χρέος να τον ευχαριστήσουμε γι αυτήν την μοναδική βραδιά αλλά και να συγχαρούμε τους πέντε νεαρούς καλλιτέχνες που εξέπληξαν το κοινό…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος