FOLLOW US: facebook twitter

Αθηνά Κατσικαρώνη: Στάδια γλωσσικής ανάπτυξης σε παιδιά 0-4 χρονών

Ημερομηνία: 14-01-2019 | Συντάκτης:

Η ομιλία και γενικότερα η επικοινωνία αποτελεί μέρος των διαπροσωπικών σχέσεων του ατόμου με το περιβάλλον του. Συγκεκριμένα το παιδί μαθαίνει τη γλώσσα επειδή η επικοινωνία είναι μέρος  της ανθρώπινης φύσης. Αν καιη γλωσσική ανάπτυξη του κάθε παιδιού πραγματοποιείται από τα πρώτα στάδια της ζωής  του, κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό εξέλιξης  με συνέπεια να υπάρχουν αποκλίσεις στην ανάπτυξη του λόγου από παιδί σε παιδί. Όταν λοιπόν  η απόκλιση που παρατηρείται είναι μεγάλη, οι  γονείς θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές από τον παιδίατρο ή τον λογοπεδικό. Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά τα αναμενόμενα στάδια εξέλιξης του λόγου και της ομιλίας  καθώς  και τα σημάδια που θα πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς .

0 έως 6 μηνών

Το μωρό αντιδρά, κοιτάζει ή στρέφει το κεφάλι του στους ήχος του περιβάλλοντός του. Επίσης αρχίζει να παράγει τους πρώτους του ήχους

-Παρατηρήστε  αν το μωρό σας αντιδρά σε ήχους. Αν όχι, ελέγξτε την ακοή του. Επίσης, αν το παιδί σας δεν κάνει βλεμματική επαφή επικοινωνήστε με έναν ειδικό.

Έως 12 μηνών

Το παιδί καταλαβαίνει απλές οδηγίες , λέει «μαμά» «μπαμπά» καθώς επίσης ανταποκρίνεται και στο όνομά του.

-Σε αυτό το στάδιο οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και  να αφήνουν ελάχιστα τα παιδία τους μπροστά από την τηλεόραση διότι δεν προάγει την επικοινωνία.

Έως 18μηνών

Καταλαβαίνει πλέον απλές οδηγίες και προτάσεις. Επιπλέον το λεξιλόγιό του εμπλουτίζεται και μπορεί να ονομάζει οικεία αντικείμενα.

-Αναζητείστε βοήθεια αν το παιδί παρουσιάζει στάσιμη ομιλία ή ενδείξεις ότι χειροτερεύει.

Έως 2 χρονών

Σε αυτό το στάδιο το παιδί καταλαβαίνει σύνθετες οδηγίες, μπορεί να πει το όνομά του, όπως και προτάσεις με 2-3 λέξεις

-Αναζητείστε βοήθεια αν το λεξιλόγιο του παιδιού σας είναι αρκετά δυσκατάληπτο και περιλαμβάνει ελάχιστες λέξεις.

Έως 3 χρονών

Εδώ το παιδί είναι σε θέση πλέον να καταλαβαίνει απλές ιστορίες, να χρησιμοποιεί προτάσεις καθώς και να κάνει ερωτήσεις. Επιπλέον ξεκινά σιγά- σιγά να χρησιμοποιεί πληθυντικό και αρκετές προθέσεις.

-Αν η ομιλία του παιδιού παραμένει δυσκατάληπτη και δεν έχουν εμφανιστεί στις προτάσεις που χρησιμοποιεί  πληθυντικός, επίθετα ,άρθρα κτλ   καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν λογοπεδικό.

Έως 4 χρονών

Σε αυτό το στάδιο η ομιλία του παιδιού μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή των ενηλίκων όσο αφορά τη γραμματική και το συντακτικό.

-Αναζητείστε βοήθεια αν το παιδί χρησιμοποιεί μη οργανωμένες προτάσεις  και δεν μπορεί να διηγηθεί απλά και πρόσφατα γεγονότα. Επιπρόσθετα, παρατηρήστε αν δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια πρόταση ή επαναλαμβάνει λέξεις και συλλαβές.

Αθηνά Κατσικαρώνη, Λογοθεραπευτής- Λογοπεδικός


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος