FOLLOW US: facebook twitter

Άσχημα μαντάτα για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος

Ημερομηνία: 08-12-2019 | Συγγραφέας:
Του Μάκη Μπαλαούρα

Υψηλόβαθμα, και με υψηλόαίσθημα καθήκοντος, στελέχη του υπουργείου Υποδομών, ανησυχώντας έντονα για τη «δολιοφθορά» (όπως τη λένε)του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, έλυσαντη σιωπή τους,αρχίζοντας πια να μιλούν δυνατά προς πολλές κατευθύνσεις:

1. Αναφέρουν πως μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ και υπουργός ο Κ. Καραμανλής, ήλθαν σε συνεννόηση με τους «εθνικούς εργολάβους» της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται την Ολυμπία Οδό.

2. Η κοινοπραξία (ή μέρος της) θα πάρει το δρόμο Πάτρας – Πύργου χωρίς ή με ασήμαντη 5%, έκπτωση, ενώ παράλληλα, επειδή το έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμενο με εθνικούς πόρους και θα επιβληθούν ΔΙΟΔΙΑ!

3. Ο υπουργός αραδιάζει ένα σωρό ψέματα, ότι δήθεν ουσιαστικά δεν γίνονται εργασίες από τις 5 εταιρίες,«κοροϊδεύουνμε κάποιαπαλιομηχανήματα για να δημιουργούν την αίσθηση ότι κάτι κάνουν», όπως ανερυθρίαστα δήλωσε στη Βουλή.

4. Ο υπουργός, επιπλέον, αποπειράται να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ότι αποζημιώσεις δε θα δοθούν για τις πέντε συμβάσεις, αλλά …για μία!

5. Ταυτόχρονα, άρχισε να υπονομεύει ως αναξιόπιστες τις εταιρίες που έχουν αρχίσει τις εργασίες τους εδώ και 8 με 5 μήνες, λέγοντας ότι ζήτησαν εκατομμύρια για να καθαρίσουν σκουπιδότοπους, που οι ίδιες δημιούργησαν.

6. Παράλληλα, τις εκβιάζει δια του οικονομικού τους στραγγαλισμού, μη καταβάλλοντας τις, εκ των συμβάσεων, υποχρεώσεις του δημοσίου, όπως προκαταβολές, ούτε κανδαπάνες τους για πραγματοποιημένες εργασίες τους.

7. Θεωρεί ότι με τον εκβιασμό του, θα πέσουν στα γόνατα του, εξασφαλίζοντας τη σιωπή και την αδράνεια τους από νομικές προσφυγές, τάζοντας τους ότι θα τους «προσέξει» σε άλλα έργα ή συνεργασία με τη κοινοπραξία τη Ολυμπίας Οδού.

Πόσα πήραν οι «εθνικοί εργολάβοι»

8. Στις 29/1/19 στις Επιτροπές Οικονομικών-Παραγωγής είχε προσκληθεί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατάινεν, όπου, ως εισηγητής, παρουσίασα την Έκθεση του ΕυρωπαϊκούΕλεγκτικούΣυνεδρίου που καταλόγιζε ευρεία διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα υποδομών.Για τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού εκτιμούσε ότι υπήρξε αύξηση του κόστους κατά 60%, με ταυτόχρονη μείωση της έκτασης του δρόμου κατά 45%. Δηλαδή,πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238,5 εκατ.Επιπλέον,πήραν 440 εκατ. για επιπρόσθετες πληρωμές,γεγονός που ανέβασε το τελικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου από τα 4 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, σε 13 εκατ..
Με άλλα λόγια και ο σκύλος χορτάτος (οι εργολάβοι) και η πίτα ολάκερη (η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου).

9. Οι ίδιοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες προειδοποιούν ότι ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή τιςπρόσφατες καταιγίδες, που κατέστησαν την Ολυμπία Οδό όχι μόνο αδιάβατη, αλλά και επικίνδυνη, ετοιμάζεται να τους προικίσει με επιπλέον 350 εκ. για τις εγκληματικές κακοτεχνίες τους…..

10. Περιφερειακού

11. Συμβουλίου ΠεριφέρειαςΔυτικήςΕλλάδας
Κρίσιμο το σημερινόΠεριφερειακό Συμβούλιο
Σήμερα συνέρχεται το Περιφερειακό Συμβούλιοτης ΠΔΕ με σημαντικά θέματα. Πέραν του επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς, που φαίνεται ότι θα έχει θετική πορεία, υπάρχουν δύο εξαιρετικής σημασίας θέματα.

α) Εξορύξειςστο Κατάκολο: Είναι σίγουρο πως θα ακουστούντεκμηριωμένες επιστημονικέςθέσεις.Χρειάζεται όμως η έντονα αρνητική πολιτική στάση των θεσμικών παραγόντων για ένα έργο που πέραν ότι προσδίδει στη χώρα και Ηλεία ένα ασαφές και μελλοντικά απροσδιόριστο οικονομικό όφελος, το σημαντικά σπουδαιότερο είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ένα Νομό που στηρίζεται οικονομικά στη παραδεισένια φύση του, ενώ, παράλληλα θα συμβάλλει στη κλιματική κρίση, όταν παγκοσμίως πια οι εξορύξεις και η χρήση των προϊόντων τους καταγγέλλονται ως η κύρια πηγή αυτής.

β) Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου: Να επαναδραστηριοποιηθεί το μέτωπο των Δήμων της Ηλείας και να ηγηθεί ενός δυναμικού αγώνα για να μη περάσουν οι επικίνδυνεςδολιχοδρομίες καιυπόγεια «δούνε και λαβείν» τουΚ. Καραμανλή, που θα στείλουν το έργο στις καλένδες, θα πολλαπλασιάσει το κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο, θα πληγεί η τοπική οικονομία (και με τα διόδια), με μόνους κερδισμένους τα γραφεία κηδειών…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ