FOLLOW US: facebook twitter

Ασφυξία στις ΜΕΘ: Ο καλπασμός της γρίπης αποκαλύπτει τις μεγάλες …τρύπες του συστήματος!

Ημερομηνία: 23-01-2020 | Συντάκτης:

Καμία πρόβλεψη για τις ΜΕΘ την ώρα της μεγάλης κρίσης αλλά και πληθυσμός που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν εμβολιάζεται και τελικά κολλάει γρίπη- αυτά είναι τα δύο βασικά συμπεράσματα για το φετινό κύμα της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει να ….καλπάζει και μετρά 8 νεκρούς.

«Το σύστημα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γρίπης είναι διάτρητο» λέει στο Dikaiologotika News η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος- εντατικολόγος και πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας»(ΕΕΕΘ) και εξηγεί περαιτέρω ποιες είναι οι μεγάλες …τρύπες του συστήματος όταν φτάνει η ώρα της κρίσης (δηλαδή το κύμα της γρίπης): «Η πρώτη τρύπα είναι ότι δεν εμβολιάζεται ο κόσμος που θα θέλαμε. Δεν πετυχαίνουμε τα επιθυμητά νούμερα κι ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Η δεύτερη τρύπα είναι ότι ο κόσμος λαμβάνει πολύ αργά το Tamiflu ή το παίρνει ενώ ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου νομίζοντας ότι θα γλυτώσει την γρίπη και κάνει λάθος. Αυτή είναι κακή πρόληψη».

Είναι ενδεικτικό ότι από τα τέσσερα νέα περιστατικά που νοσηλεύονται μόνο ο ένας από τους ασθενείς ήταν εμβολιασμένος παρ’ ο, τι όλοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά στην έλλειψη κρεβατιών στις ΜΕΘ εξηγεί ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σταθερά τα τελευταία….25 χρόνια. «Είναι πρόβλημα διαχρονικά…άλυτο. Το χειμώνα δεν έχουμε κρεβάτια στις ΜΕΘ για την γρίπη και το καλοκαίρι για τα τροχαία. Τις ΜΕΘ τις θυμούνται μόνο σε περίοδο κρίσης. To Υπουργείο Υγείας μάς υποσχέθηκε διάφορα για τις ΜΕΘ αλλά δεν τα υλοποίησε ακόμα. Συχνά μάλιστα συμβαίνουν κι άλλοι κακοί συνδυασμοί. Για παράδειγμα, ΜΕΘ που έχουν αρκετά κρεβάτια αλλά δεν έχουν τα μηχανήματα που χρειάζεται ή το απαραίτητο προσωπικό για να τις λειτουργήσει».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα 224 κρεβάτια ΜΕΘ στα Νοσοκομεία της Αττικής τα οποία εξυπηρετούν 6 εκατομμύρια πληθυσμό  δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση όταν φτάνει η ώρα της κρίσης. Την ίδια ώρα, ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών»(ΣΕΚ) δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει στη διάθεση κλινών. Έτσι, οι 41 κλίνες σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων που διατέθηκαν στην Αττική από την ΠΕΙΚ γέμισαν σε χρόνο…ντε τε.

Σύμφωνα με την κα Κοτανίδου πάντως, αυτή τη στιγμή το βάρος της γρίπης το σηκώνουν όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Το δικό της συμπέρασμα είναι πως για άλλη μια χρονιά δεν έχουμε σημειώσει καμία πρόοδο στο κομμάτι της εντατικής θεραπείας την περίοδο έξαρσης της γρίπης.

Ο εμβολιασμός ανεβαίνει αλλά όχι στις ευπαθείς ομάδες

H Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμοξιωλογίας και διευθύντρια στην Β’ παιδιατρική κλινική  ΕΚΠΑ- Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού συμφωνεί  απόλυτα με την κα Κοτανίδου στο θέμα του εμβολιασμού- ενώ τα νούμερα των ανθρώπων που εμβολιάζονται αυξάνονται και στα παιδιά μάλιστα, ακόμα περισσσότερο, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού παρατηρούνται μεγάλες αστοχίες.

«Τα παιδιά στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι κι αυτά ανεμβολίαστα ενώ ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πολλές φορές τα παιδιά που νοσηλεύουμε πάσχουν από άσθμα ή νευρολογικά προβλήματα και δεν έχουν εμβολιαστεί, γεγονός ανεπίτρεπτο».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή στο Αγλαΐα Κυριακού νοσηλεύονται 15-20 παιδιά, αριθμός αναμενόμενος για την εποχή. Το θετικό της υπόθεσης πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους για την γρίπη, παρ’ οτι αυτό το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τo Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Επίσης, τα quick test ανίχνευσης της γρίπης τα οποία κάνουν πια μαζικά και πολύ εύκολα οι παιδίατροι επί ύποπτων συμπτωμάτων, έχουν βοηθήσει συνδυαστικά με τον μαζικό εμβολιασμό για την γρίπη, στο να γινόμαστε καλύτεροι στην πρόληψη και να μην αντιμετωπίζουμε περιστατικά που γίνονται πολύ επικίνδυνα μέχρι να φτάσουν στον γιατρό.

Ο πρώτος θάνατος από την γρίπη στη χώρα μας, καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Ενώ συνήθως το κύμα της γρίπης ξεκινά από τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου φέτος η παρατεταμένη καλοκαίρια έκανε την γρίπη να ξεκινήσει τον κύκλο της με δύο τουλάχιστον εβδομάδες καθυστέρησης. Με αυτά τα δεδομένα, φέτος η καμπύλη της γρίπης θα παραταθεί μέχρι και Απρίλιο- Μάιο.

To ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα αντέξει το σύστημα ενώ ήδη λειτουργεί στο κόκκινο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος