FOLLOW US: facebook twitter

Ασφαλιστικά ταμεία: Ρύθμιση χρεών από την εποχή της δραχμής μέχρι το 2018

Ημερομηνία: 08-02-2019 | Συντάκτης:

Σε έως 120 µηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε έως 10 χρόνια, θα µπορούν να αποπληρώνουν από τον Μάρτιο τις οφειλές που έχουν συσσωρεύσει προς τα ασφαλιστικά Ταµεία έως και το 2018 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και αγρότες, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής τους. Η νέα «έξυπνη» και ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση, που µέσω του επανυπολογισµού θα αλλάξει ριζικά µε γενναίο κούρεµα ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο χρεών, θα νοµοθετηθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Θα απευθύνεται σε ενεργούς και µη ενεργούς, εκτός από όσους εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στόχος είναι να δοθεί µια τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης µε σημαντικά οφέλη σε όλους. Το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων θα παίρνουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι µε νέα επανυπολογισµένη οφειλή άνω των 6.000 ευρώ όπως και οι αγρότες µε οφειλή άνω των 3.600 ευρώ.

Οι υπόλοιποι θα ρυθμίζουν σε προοδευτικά λιγότερες δόσεις, αφού στη ρύθμισηαναμένεται να υπάρχει πλαφόν ελάχιστης µηνιαίας  δόσης στα 50 ευρώ για τους ασφαλισµένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες. Προσοχή, τα εν λόγω όρια χρέους ισχύουν µετά τον επανυπολογισµό παλαιών οφειλών και προσαυξήσεων, που θα οδηγεί σε συνολικό κούρεµα της οφειλής έως 70%. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στη νέα ρύθµιση θα µπορούν να εντάσσονται όλα τα βεβαιωµένα χρέη των µη µισθωτών έως και το 2018 ανεξάρτητα από τη  χρονολογία γέννησής τους. Θα επανυπολογίζονται, όµως, τα χρέη της περιόδου 2002-2016 για τα οποία υπάρχουν ψηφιακά δεδοµένα των δηλούµενων ετήσιων εισοδηµάτων στο σύστηµαΤaxis της ΑΑ∆Ε. Επίσης θα επανυπολογίζονται οι προσαυξήσεις, οι οποίες ακολούθως θα κουρεύονται κατά 85%.

Αφορά όλα τα χρέη των µη µισθωτών στα ασφαλιστικά ταµεία

Οι αγρότες πιθανότατα δεν θα επανυπολογίζουν την οφειλή τους, καθώς στο παλαιό καθεστώς υπήρχε διακύμανση του πλαισίου των εισφορών και κλάσεις µε χαμηλότερες εισφορές από τις ελάχιστες του 2017. Θα µπορούνόμως να επωφελούνται από το κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις και τις 120 δόσεις. Ο επανυπολογισµός δεν είναι βέβαιος και για τους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ οι οποίοι όμως θα µπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Ο µηχανισµός

Ο απλός µηχανισµός της νέας ρύθμισης θα ενεργοποιείται µε 5 γρανάζια:

1. Το µέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο πριν από το 2002 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή αυτής της περιόδου δεν θα επανυπολογίζεται.

2. Το µέρος της οφειλής που αφορά στην περίοδο 2002- 2016 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις. Η βασική οφειλή θα επανυπολογίζεται µε βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωνε ο οφειλέτης την επίμαχη περίοδο δημιουργίας της οφειλής (µε ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη ΕΦΚΑ και υγεία ΕΟΠΥΥ). Ωςαποτέλεσμα του επανυπολογισµού, η βασική οφειλή θα «κουρεύεται» ακόµη και πάνω από 50%. Επί της νέας οφειλής θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις.

3. Το µέρος της οφειλής που αφορά στο 2017 και στα βεβαιωµένα χρέη του 2018 θα διαχωρίζεται σε βασική οφειλή και σε προσαυξήσεις.

4. Τα τρία µέρη της βασικής οφειλής θα προστίθενται ώστε να προκύπτει η νέα βασική οφειλή. Οι νέες επανυπολογισµένες προσαυξήσεις θα κουρεύονται κατά 85%

5. Η νέα συνολική οφειλή θα επιμερίζεται σε έως 120 δόσεις για όλους µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ για τους αγρότες και τα 50 ευρώ για τους υπόλοιπους Το νέο σχήμα θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, συνολικά 900.000 µη µισθωτούς καθώς δεν θα ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Απεγκλωβισµός

Μέσω της νέας ρύθμισης εκτιμάται πως θα απεγκλωβιστούν περίπου 80.000 µη µισθωτοί άνω των 62 ετών, οι οποίοι δεν µπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι πλήρωναν εισφορές για αρκετά χρόνια αλλά έχουν παράλληλα συσσωρεύσει και αρκετά χρέη. Οι 50.000 από αυτούς είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ ηλικίας 62 ετών και άνω και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. Στην ίδια µοίρα είναι και 30.000 αγρότες µε ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) δεν µπορούν να συνταξιοδοτηθούν αν δεν αποπληρώσουν το επιπλέον ποσό µέχρι τις 20.000. Το ίδιο συμβαίνει µε τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ αν οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ ή τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ αν οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος