FOLLOW US: facebook twitter

Ασφάλιση σε αθλητές εθνικών κατηγοριών

Ημερομηνία: 16-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα
Νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό
Δεν περιλαμβάνονται οι ποδοσφαιριστές Γ΄ Εθνικής και οι καλαθοσφαιριστές Β΄ και Γ΄ Εθνικής

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σύμφωνα με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση. Όσοι αθλητές αγωνίζονται σε ομάδες της Α2 Εθνικής μπάσκετ,  καθώς και σε άλλες υψηλές εθνικές κατηγορίες άλλων αθλημάτων, θα έχουν το δικαίωμα ασφάλισης υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%, αν το ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών που θα υπογράφουν θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Πάνω σε αυτό, δεν περιλαμβάνονται οι ποδοσφαιριστές της Γ΄ Εθνικής, αλλά και οι καλαθοσφαιριστές Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Επίσης, δικαίωμα μεταγραφής σε σύλλογο που επιθυμούν θα έχουν όσοι αθλητές συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια. Πιο αναλυτικά το νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις:

Άρθρο 33

Δικαιώματα – Υποχρεώσεις αθλητών

  1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται σε αθλητές που δεν αγωνίζονται σε τμήμα αμειβόμενων αθλητών αθλητικού σωματείου ή σε αθλητική ανώνυμη εταιρεία.
  2. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 85 του παρόντος νόμου, η αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών δεν αποτελεί άσκηση επαγγελματικής αθλητικής δραστηριότητας. Οικονομικές ή άλλες παροχές που δίνονται από αθλητικά σωματεία, ενώσεις ή ομοσπονδίες σε αθλητές, ως ενίσχυση για την υποστήριξη της αθλητικής τους δραστηριότητας, δεν αποτελούν οικονομικά ανταλλάγματα, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 86 του παρόντος νόμου. Οι σχέσεις αθλητών και αθλητικών σωματείων καθορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού ή του σχετικού ειδικού κανονισμού της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Ειδικά οι αθλητές που αγωνίζονται σε σωματεία που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρών, Α΄ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Γυναικών, Α1 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, Α1 Εθνικής Κατηγορίας Πετοσφαίρισης Γυναικών, Α1 Εθνικής Κατηγορίας Υδατοσφαίρισης Ανδρών/Γυναικών, Α1 Εθνικής Κατηγορίας Χειροσφαίρισης Ανδρών/Γυναικών δύνανται να υπογράφουν σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής αθλητικών υπηρεσιών, το οποίο θα κατατίθεται στις οικείες ομοσπονδίες. Εάν τα διαλαμβανόμενα στο οικείο συμφωνητικό οικονομικά ανταλλάγματα για την υποστήριξη της αθλητικής δραστηριότητας του αθλητή ανέρχονται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000,00) ευρώ, υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης του αθλητή υπό το ειδικό καθεστώς εισφοράς ύψους 1%.

3Α. Ο ερασιτέχνης αθλητής ηλικίας δεκαοκτώ (18) ετών και άνω μεταγράφεται ελεύθερα από το αθλητικό σωματείο, στη δύναμη του οποίου ανήκει, σε άλλο, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των επιτρεπομένων σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς μεταγραφικών περιόδων. Κατά την πρώτη μετά την αποδέσμευσή του σύναψη σύμβασης παροχής αθλητικών υπηρεσιών με Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. καταβάλλεται στο σωματείο από την Α.Α.Ε ή το Τ.Α.Α. ως αποζημίωση κατάρτισης του αθλητή το ποσό που προβλέπεται στον κανονισμό μεταγραφών της οικείας ομοσπονδίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ένα δέκατο (1/10) των συνολικών απολαβών του για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος