FOLLOW US: facebook twitter

Άρχισαν τα έργα στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
Γ. Γεωργιόπουλος: Θα κάνουμε προσπάθεια να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021 στην μεγάλη Σύνοδο της ΔΟΕ

Ένα σημαντικό έργο για την Αρχαία Ολυμπία, το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, άρχισε να υλοποιείται, με την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε χθες το πρωί.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.145.000 ευρώ (542.372 € με την έκπτωση). Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» (Ο.Χ.Ε. Δυτικής Ελλάδας) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.). Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης του κελύφους του κτιρίου καθώς και εργασίες μουσειολογικές που αφορούν την επανέκθεση των εκθεμάτων με τελικό σκοπό την πλήρη επαναλειτουργία του μουσείου.

Αρχαία Ολυμπία: Άρχισαν τα έργα στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

«Ξεκίνησε ένα έργο για το οποίο υπήρξε προσπάθεια πολλών ετών», δήλωσε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας: «Με συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, εκπονήθηκε μία μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, την οποία είχα την τιμή να εκπροσωπώ. Η Ολυμπία προσθέτει μία ακόμη εμπειρία στον επισκέπτη της. Αυτό είναι και το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής, να προσθέτουμε καινούργια πράγματα σε αυτά που αναζητά ο επισκέπτης της νέας εποχής. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, που και με την σημερινή Περιφερειακή αρχή είναι αρωγός  και συνεχίζει να βοηθά στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, γιατί το έργο αυτό πρέπει να τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, συντομότερο από ό,τι προβλέπεται από την σύμβαση. Θα κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να είμαστε έτοιμοι του χρόνου το καλοκαίρι που θα γίνει στην Ελλάδα η μεγάλη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του προέδρου. Θα είναι μεγάλη μας τιμή και μεγάλη ευκαιρία αυτό το έργο τότε να είναι έτοιμο και να το εγκαινιάσει ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπαχ».

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/wp-content/uploads/2020/09/games-museum-3-1024x759.jpg

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε στην εκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης του Μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και στον άξονα Κατάκολο -Πύργος -Αρχαία Ολυμπία. Ένα έργο εμβληματικό, που στοχεύει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Θέλω να σταθώ και να κάνω ξεχωριστή αναφορά στον Δήμαρχο κ. Γεωργιόπουλο και πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ο οποίος, σε συνεργασία με την πρώην δημοτική αρχή, κατάφερε να τρέξει αυτό το εγχείρημα και να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο χάρη στις δικές του ενέργειες και προσπάθειες. Είναι γνωστό ότι έχω άριστες σχέσεις και συνεργασία με τον Γιώργο Γεωργόπουλο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούν να βγουν μόνο θετικά πράγματα για την περιοχή. Αυτό είναι το μήνυμά μου, σε αυτό στοχεύω, αυτό επιδιώκω, να ενισχύσουμε τέτοιες δράσεις και προσπάθειες που μόνο καλό μπορούν να φέρουν στον τόπο μας και ειδικά στην Αρχαία Ολυμπία, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω των συνεπειών της πανδημίας».

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, ένα από τα τρία που εντάχθηκαν στην ΟΧΕ, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2014, έγινε ακολούθως η μελέτη και δημοπράτησή του για να ξεκινήσει σήμερα.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργος Αλικάκος τόνισε: «Πρόκειται για το αρχαιότερο μουσείο στον κόσμο. Έχει εκθέματα μοναδικά στον κόσμο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική ανάπτυξη, το οποίο ο Γιώργος Παπαστεφάνου – Προβατάκης πάντοτε ονειρευόταν να βρίσκεται το Μουσείο αυτό μέσα στον κεντρικό ιστό της αρχαίας Ολυμπίας».

Επίσης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Δεββές τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλοι νιώθουμε χαρούμενοι και δικαιωμένοι Γιατί πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του τόπου, γιατί μουσείο σημαίνει ιστορία του τόπου και με την επαναλειτουργία του η Ολυμπία θα διεκδικήσει μία σημαντικότερη θέση στο σύγχρονο παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα». Το “παρών” έδωσαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Ολυμπιακών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου και Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιώτης Μαντάς.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος