FOLLOW US: facebook twitter

Αρχές του 2021 ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά

Ημερομηνία: 23-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, αυτό της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ηλεία, οδεύει προς την ολοκλήρωση του και μπορούμε να μιλάμε για την εκκίνηση της δοκιμαστικής του λειτουργίας στο εγγύς μέλλον.

Την υπο κατασκευή μονάδα επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης μαζί με εκπροσώπους του Δήμου Ήλιδας και της κοινοπραξίας» Αβαξ- Μεσόγειος», τονίζοντας πως το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ για τις Μονάδες Απορριμμάτων στην Ηλεία οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές του 2021, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε τη σχετική εκκίνηση το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μετάθεση της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του προς το καλοκαίρι ή τις αρχές του φθινοπώρου του 2021.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αιτιολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση του κορoνοϊού στο σύνολο του παγκόσμιο κατασκευαστικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το ΣΔΙΤ Ηλείας αντιμετωπίστηκαν προβλήματα, όσον αφορά τα απαραίτητα υλικά κατασκευής, τα οποία εισάγονταν από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από την αδυναμία προσέλευσης των εργαζομένων στο εργοτάξιο κατά τη διάρκεια το ολικού lockdown. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και η επακόλουθη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου ήταν μικρότερη από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Η σύμβαση για το έργο υπεγράφη στις 12 Μαρτίου του 2019 ύστερα από μία σειρά σημαντικών καθυστερήσεων, καθώς οι προσωρινοί ανάδοχοι (ΑΒΑΞ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ), οι οποίοι και υπέγραψαν εν συνεχεία, είχαν οριστεί ως προσωρινοί μειοδότες από το 2014.

Μία σημαντική «αναταραχή» με την οποία ήρθε αντιμέτωπο το έργο, ήταν η αποχώρηση της ΑΑΓΗΣ από τη σχετική κοινοπραξία περί τον Απρίλιο του 2019 (ένα μήνα, δηλαδή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης), η οποία και παραχώρησε ισόποσα το ποσοστό συμμετοχής της στις ΑΒΑΞ και Μεσόγειος.

Το έργο

Το ύψος της επένδυσης, της σημαντικής αυτής μονάδας απορριμμάτων που θα εξυπηρετεί ολη την Ηλεία, ανέρχεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ με τα 17 να προκύπτουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 20114-2020) και τα υπόλοιπα 12 θα διατεθούν μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας και η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 2018. Ο χρόνος κατασκευής είχε οριστεί στα δύο χρόνια και το χρονοδιάγραμμα τηρείται, παρά τις όποιες καθυστερήσεις ένεκα της πανδημίας, ενώ η περίοδος της εμπορικής λειτουργίας ορίζεται στα 27 έτη.

Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ υπολογίζεται στους 80000 τόνους ενώ προβλέφθηκε και η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), πλησίον της νέας ΜΕΑ, το οποίο έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους.

Τα συνοδά έργα που θα πλαισιώνουν την κατασκευή της Μονάδας, βάσει πάντοτε του Περιφερειακού Σχέδιου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), εκτός από το ΚΔΑΥ θα είναι νέο ΧΥΤΥ, Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δράσεις Διαλογής στη Πηγή και Οικιακής Κομποστοποίησης καθώς και η ανάπτυξη Πράσινων Σημείων.

Μέσω του σημαντικού αυτού έργου επιδιώκεται να δοθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης και της διάθεσης των απορριμμάτων του Νομού, το οποίο βασανίζει την περιοχή εδώ και 20 χρόνια.

Μία σημαντική εξέλιξη κατά τη προ-συμβατική περίοδο, ήταν η μείωση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας από 60 σε 45 χιλ. τόνους καθώς με αυτό τον τρόπο ήταν δυνατή η εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια , από το κόστος λειτουργίας προς όφελος των δημοτών προοτρέποντας τους δήμους να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για την ανακύκλωση και να εφαρμόσουν την διαλογή στην πηγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων