FOLLOW US: facebook twitter

«Στοχεύει στην ανάπτυξη της πολιτιστικής πολιτικής της Χώρας»: Άρθρο της Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη για τον Προϋπολογισμό του 2019 για τον Πολιτισμό

Ημερομηνία: 24-12-2018 | Συντάκτης:
-«Καμία μεταβίβαση μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου»

 

Ο πολιτισμός κάθε τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του που οφείλει κάθε λαός να διαφυλάξει αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και παραγωγική του ανασυγκρότηση.

Ο προϋπολογισμός του 2019 για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπει 350 εκατομμύρια ευρώ για το 2019, ήτοι  αύξηση κατά 10,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018 που η πρόβλεψη ήταν 339 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 250.415.000 ευρώ θα διατεθούν για το Τμήμα Πολιτισμού.

Σε αυτά θα προστεθούν και τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Τα έσοδα του ΤΑΠ είναι σε σταθερή άνοδο, σε αντίθεση με τη ζημιά που υπέστησαν το 2012 από το PSI που κούρεψε 15 εκατομμύρια ευρώ και εγκλώβισε σε ομόλογα μηδαμινής αξίας άλλα 15 εκατομμύρια. Η χρηματοδότηση του ΤΑΠ προς το Υπουργείο Πολιτισμού από 22 εκατομμύρια το 2014, θα ξεπεράσει τα 55 εκατομμύρια το 2019 καθώς η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τα πολιτιστικά έσοδα από 56,8 εκατομμύρια το 2014 σε 104,5 εκατομμύρια το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 84%, ενώ για το 2018 τα έσοδα προβλέπονται ακόμα μεγαλύτερα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Πολιτισμού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεύρυνση της έννοιας και του ρόλου του πολιτισμού στοχεύοντας όχι μόνο στο δημιουργικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό δυναμικό αλλά και στην προάσπιση του πολιτισμού ως πτυχή των ανθρωπίνων κοινωνιών ενάντια στις ανισότητες και στις παντός είδους διακρίσεις που οδηγούν την κοινωνία σε φασίζουσες και εγκληματικές συμπεριφορές.

Κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των πόλεων και των περιφερειών μέσα από την ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων. Στη διαδικασία της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει θα συμβάλουν όλοι οι φορείς πολιτισμού ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Άλλο στόχο αποτελεί η αναβάθμιση της σχέσης των παιδιών και των νέων με τον πολιτισμό μέσω προγράμματος με δράσεις σχεδιασμένες ειδικά για τη νέα γενιά. Είναι σημαντικό η τέχνη να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη ζωή των παιδιών και των νέων ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν να απελευθερώσουν την έκφραση και τη δημιουργικότητά τους και να έχουν μια σωστά κατανεμημένη και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται να ενσωματωθούν και τα παιδιά των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και γι’ αυτό θα σχεδιαστούν δράσεις που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των διακρίσεων και στην ανάπτυξη των πολιτισμικών πολιτικών.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η έμφαση και στον Σύγχρονο Πολιτισμό και σε αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό το Κέντρο για τη Σύγχρονη Πολιτιστική Δημιουργία επιλέχθηκε να στεγαστεί στο «Ακροπόλ» που θα αποτελεί έναν ανοιχτό δημόσιο και δημιουργικό σταθμό διαμόρφωσης και ανάπτυξης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Προτεραιότητα για το Υπουργείο είναι να στηριχθούν οι δημιουργικές ομάδες νέων καλλιτεχνών και παραγωγών με ένα πρόγραμμα καινοτόμων προτάσεων και παραγωγής πολιτισμικών σχεδίων. Είναι σημαντικό να δοθεί μέριμνα για την ανάδειξη καλλιτεχνικών δημιουργών της περιφέρειας και να δημιουργηθούν έργα και δράσεις στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της πολιτιστικής της ζωής.

Θετικό βήμα αποτελεί η συμβολή του Νέου Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού που βρίσκεται σε διαβούλευση και η σύνδεσή του με νέους χώρους βιβλίου και πολιτισμού και η περιφερειακή διάστασή του θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη και στην περιφέρεια.

Σημαντική εξέλιξη στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτέλεσε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, όπου με την άψογη συνεργασία δωρητών και αναδόχων είχε μηδενικό κόστος κατασκευής για το Δημόσιο και μηδενικό κόστος για τη συντήρηση των δύο πρώτων χρόνων. Το προηγούμενο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ από το 2012 μέχρι σήμερα και η συντήρησή του έφτασε τις 500 χιλιάδες ευρώ.

Ένα πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που έγινε από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων και που θα επιλυθεί με σχετικό  νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Με το ίδιο νομοσχέδιο ο Οργανισμός Ανέγερσης Μουσείου Ακρόπολης κλείνει και ενσωματώνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, επιλύοντας μία ακόμα εκκρεμότητα που μας άφησαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του υπουργείου στον κόσμο του βιβλίου με την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου που καταργήθηκε το 2014 και που υπήρξε πάγιο αίτημα όλων των κλάδων του βιβλίου αλλά και προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με τη θέσπιση της ενιαίας τιμής βιβλίου διασφαλίζεται η επιβίωση των μικρών βιβλιοπωλείων που κινδυνεύουν με κλείσιμο από τις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.

Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ στα θέματα πολιτισμού, είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι πολυάριθμα έργα της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 είχαν μείνει ανολοκλήρωτα. Από τα 654 έργα μέχρι το τέλος του 2014 είχε ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο σε μόλις 126. Όλα τα υπόλοιπα ολοκληρώθηκαν μετά το 2015.

Σχετικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τον πολιτισμό χωρίς ειδικά κονδύλια και χωρίς μελέτες ωρίμανσης. Το Υπουργείο Πολιτισμού πέτυχε σήμερα να έχουμε 125 ενταγμένα έργα που υλοποιούνται με προϋπολογισμό 165 εκατομμύρια και αναμένονται νέες εντάξεις. Επίσης, δρομολογούνται μελέτες ωρίμανσης με χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Για όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη μεταβίβαση ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και οι εξαιρέσεις του νόμου δεν αφήνουν περιθώρια για καμία μεταβίβαση μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου της χώρας. Τα μόνα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ είναι του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα με υπογραφή των τότε Υπουργών.

Η διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενίσχυση της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής καθώς και η ισότιμη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων στην παραγωγή πολιτισμικής παραγωγής αποτελούν προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού που θα συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής πολιτικής και του πολιτισμικού πολιτισμού της χώρας μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος