FOLLOW US: facebook twitter

Art Athina 2023: Στη Στεφανία Στρούζα το βραβείο νέου καλλιτέχνη

Ημερομηνία: 18-09-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μέσα από το γλυπτικό της έργο διερευνά τους διαπολιτισμικούς συγκερασμούς και τις υβριδικές ταυτότητες που προκύπτουν από την ανταλλαγή υλικών αγαθών και νοημάτων ανά τους αιώνες.

Η Στεφανία Στρούζα που εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou.art  είναι η νικήτρια του βραβείου της Art Athina για νέο καλλιτέχνη, που αποδίδεται για δεύτερη χρονιά και αποσκοπεί ως θεσμός της φουάρ στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Το βραβείο και οι ποιοι το διεκδικούν

Το βραβείο, που συνίσταται στην ατομική παρουσίαση της δουλειάς της νικήτριας εικαστικού στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά την άνοιξη του 2024, ανακοίνωσε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και εκπρόσωπος του MOMus,

Βάσει των όρων συμμετοχής στο θεσμό, δυνατότητα υποψηφιότητας για το βραβείο είχαν εικαστικοί έως 45 ετών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και προτείνονται από την γκαλερί που τους εκπροσωπεί, όπου έχουν πραγματοποιήσει μία τουλάχιστον ατομική έκθεση.

Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, ενώ η Art Athina συνεργάζεται για δεύτερη φορά με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, ένα από τα πέντε Μουσεία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).

To βραβείο αφορά καλλιτέχνη μέχρι 45 χρόνων

Την πενταμελή επιτροπή  αξιολόγησης για το βραβείο απετέλεσαν οι: 

  • Πάνος Γιαννικόπουλος, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελητής εκθέσεων, ο οποίος επιμελήθηκε το πρόγραμμα των performances της Art Athina 2023
  • Δανάη Γιαννόγλου, Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια εκθέσεων, η οποία επιμελήθηκε το πρόγραμμα των talks της Art Athina 2023
  • Θούλη Μισιρλόγλου, Ιστορικός της Τέχνης, Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά
  • Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)


Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η νικήτρια με την Αγγελική Αντωνοπούλου

Σκεπτικό της επιτροπής για το βραβείο νέου καλλιτέχνη 

Ο νέος θεσμός της ArtAthina για την απονομή βραβείου σε καλλιτέχνη, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο ξεκίνημά του, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά ακόμα πιο δυναμικά, με μεγαλύτερες αξιώσεις και προσδοκίες. Η προγραμματική συνεργασία μεταξύ του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) συνεχίζεται με τις πιο ευοίωνες προϋποθέσεις και προοπτικές. 

Μετά την εξέταση των 18 προτάσεων των υποψηφίων για το βραβείο και των αιθουσών τέχνης που τους εκπροσωπούσαν, η επιτροπή, ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση, ευχαριστεί αρχικά αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το βραβείο στη Στεφανία Στρούζα, η οποία προτάθηκε από την γκαλερί a.antonopoulou.art.

Η Στεφανία Στρούζα και τα έργα της

Η συνέπεια, η συνοχή και  η πολλαπλότητα των εικαστικών αναζητήσεων διακρίνει το έργο της Στεφανίας Στρούζα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων. Μέσα από τις συνθέσεις της, προσεγγίζει κρίσιμα ζητήματα που εκτείνονται από την κοινωνία έως το φυσικό περιβάλλον, ενώ ο συμβολικός κόσμος των αντικειμένων, έννοιες, όπως η διαπολιτισμικότητα, η χρονικότητα και η γεωγραφία, καθώς και η διερεύνηση της γλώσσας του μοντερνισμού, αναδεικνύονται κυρίαρχες.

Η επιτροπή επεσήμανε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των έργων της και την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία της, συνεκτιμώντας τον καίριο προβληματισμό της δουλειάς της, το θεωρητικό πλαίσιο και την ερευνητική διάσταση της καλλιτεχνικής της προσέγγισης.

Η βράβευσή της δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το έργο της στον χώρο ενός μουσείου, του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά, το οποίο υποδέχεται, με ξεχωριστή χαρά, την εικαστικό. 

Πηγή: in.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος