FOLLOW US: facebook twitter

Το μισάωρο του… τρόμου!: Αρκετές ζημιές και πάλι ιδιαίτερα στον Πύργο από το ξαφνικό μπουρίνι της Παρασκευής

Ημερομηνία: 07-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Το νέο έντονο μπουρίνι που  σάρωσε όλη σχεδόν την Ηλεία το προηγούμενο διήμερο αλλά κυρίως την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, αν και είχε μικρή διάρκεια εξαιτίας της έντασης της βροχής και των ισχυρών ανέμων, δημιούργησε  πολλά προβλήματα κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου από ζημιές που προκλήθηκαν περισσότερο από την πτώση δέντρων. Επί ποδός βρισκόταν  η Πυροσβεστική Υπηρεσία,  η Αστυνομία και η Πολιτική Προστασία με συνεργεία των Δήμων που επενέβησαν όπου κρίθηκε αναγκαίο.

Ο δυνατός αέρας σήκωσε ακόμα και σκεπές σπιτιών- χαρακτηριστική περίπτωση η αποξήλωση της στέγης σε παραθεριστική κατοικία στη Σπιάντζα-  όλη η παραθαλάσσια ζώνη του Πύργου έμοιαζε «βομβαρδισμένη»,  ενώ ζημιές προκλήθηκαν ακόμα και στο Νεκροταφείο των Αγίων Πάντων στον Πύργο. Σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τζαμαρίες και τέντες, ενώ ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους και μικρές πλατείες της πόλης, ξεριζώθηκαν ή έσπασαν δέντρα χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς. Ζημιές προκλήθηκαν και στις παραθαλάσσιες περιοχές στο Κατάκολο σε ψαροκάικα που χτυπήθηκαν πάνω στην προκυμαία.

Η πτώση δέντρων το κύριο χαρακτηριστικό της νέας καταιγίδας

Όπως λοιπόν αποδεικνύεται κάθε κακοκαιρία που φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Έτσι το πρόσφατο μπουρίνι πέρα από το πολύ νερό όπου οι δρόμοι έγιναν ξανά ποτάμια και δημιουργήθηκαν μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, συνοδεύτηκε από πτώση πολλών δέντρων. Η Π.Υ Πύργου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσή μας από την υπηρεσία, χρειάστηκε να επέμβει σε 7 πολύ σοβαρές περιπτώσεις, κοπής και απομάκρυνσης δέντρων στον Πύργο, τον Ελαιώνα, το Λαμπέτι αλλά και την οδό Καταραχίου όπου μια 75χρονη γυναίκα έπεσε με το αυτοκίνητό της σε πεσμένο από τον αέρα δέντρο. Με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκε ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί. Αρκετές ήταν και οι ζημιές σε δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Στο στόχαστρο των ανέμων και το Κτίριο  Παπαγιάννη στον Πύργο  

Και το διατηρητέο και ιστορικό νεοκλασικό κτίριο Παπαγιάννη στον Πύργο, βρέθηκε στο έλεος των ανέμων, καθώς το Σάββατο κλήθηκε η Π.Υ Πύργου με κλιμακοφόρο να αποσύρει σπασμένα παντζούρια που διαλύθηκαν από τον αέρα και θα μπορούσαν να τραυματίσουν περαστικούς. Με την συνδρομή της Τροχαίας που ανέλαβε την ρύθμιση της κυκλοφορίας στην οδό Ερμού, έγινε η αποξήλωση τους. Ωστόσο η περίπτωση του κτιρίου Παπαγιάννη που για να μην καταρρεύσει εντελώς εδώ και αρκετά χρόνια έχει μπει σε προστατευτικό πλαίσιο μπροστά στο δρόμο, θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο της και με ιδιαίτερη ευαισθησία και στόχο την σωτηρία του, αφού στο τέλος έτσι όπως έχει μείνει έρμαιο του χρόνου, κάποια μέρα θα πέσει από μόνο του…

Ζημιές και στο Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων

Εικόνα καταστροφής υπάρχει και στο 1ο Νεκροταφείο Πύργου, στο Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων, όπου αρκετοί τάφοι έσπασαν από την πτώση δέντρων, ενώ μάρμαρα έσπασαν από τους ισχυρούς ανέμους που έφερε μαζί του το μπουρίνι.

Ζημιές και σε αγροτικές καλλιέργειες

Από την ισχυρή καταιγίδα δεν έμειναν αλώβητες και οι αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας καθώς ζημιές προκλήθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή του Κάτω Σαμικού από τοπικό ανεμοστρόβιλο που δεν άφησε τίποτα όρθιο. Καλλιέργειες καλαμποκιού βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να προχωρήσουν στη συγκομιδή του προϊόντος. Από τους δυνατούς ανέμους απώλεια θα υπάρχει και στα ελαιόδεντρα, αφού φέτος αν και φορτωμένες οι ελιές και η χρονιά προδιαγράφεται εξαιρετικά καλή, εν τούτοις σε αρκετές περιοχές από τον δυνατό αέρα έπεσαν στρώμα στα λιοστάσια και οι ελαιοπαραγωγοί απεύχονται τα χειρότερα από νέα ακραία καιρικά φαινόμενα και κυρίως το χαλάζι που είναι πραγματικά θάνατος για την ελιά. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών στην περιοχή της Βουπρασίας που πνίγηκαν στη λάσπη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος