FOLLOW US: facebook twitter

«Αριστοφανιάδα» αύριο στην Ήλιδα

Ημερομηνία: 14-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

aristofaniada1

Μια ξεκαρδιστική Κωμωδία σε καιρούς κρίσης από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

  • Πρωταγωνιστούν Καφετζόπουλος, Γεννατάς, Πυρπασόπουλος και Μουμούρη

Με την ξεκαρδιστική κωμωδία, «Αριστοφανιάδα» από το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, συνεχίζονται οι παραστάσεις στο  26ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, αύριο Παρασκευή στο θέατρο Ήλιδας με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο 0 Αριστοφάνη-  τον Γεράσιμο Γεννατά, τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, την Ευαγγελία Μουμούρη, το Γιάννη Δρακόπουλο και το Θάνο Τοκάκη. Μια παράσταση-αφιέρωμα στο σύνολο του έργου και την ουσία της γραφής του μεγάλου ποιητή της κωμωδίας του Αριστοφάνη, την βαθιά πολιτική και την βαθιά ανθρώπινη σχέση με το κοινό.

aristofaniada2

Η δραματουργική δομή της θεατρικής σύνθεσης Αριστοφανιάδα, μορφολογικά συμπίπτει με τους θεατρικούς αγώνες στον Άδη, όπως περιγράφονται στους Βατράχους. Ωστόσο, εδώ ο ποιητής δεν ανταγωνίζεται κάποιον συνάδελφό του, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό σε μια άλλη εποχή. Κατά πόσο ο Αριστοφάνης μπορεί να επικοινωνήσει με τη συνείδηση του αθηναϊκού κοινού σήμερα; Κατά πόσο μοιάζουν οι πολιτικές περιστάσεις του 5ου αιώνα π.Χ. με τις βιωμένες τωρινές; Ο Αντώνης Καφετζόπουλος ως Αριστοφάνης λοιπόν, καλείται να διηγηθεί ενώπιον του κοινού τις μεγάλες του κωμωδίες μ’ εναλλακτικό τρόπο χρησιμοποιώντας μόνο δύο ηθοποιούς, κι αν καταφέρει να διασκεδάσει και να συγκινήσει το κοινό, θα καταφέρει να γυρίσει από τον Άδη στον πάνω κόσμο. Το κείμενο της ομάδας, είναι σε στίχο αναδιαμορφώνοντας τη δομή των κωμωδιών σ’ έναν ενιαίο κορμό ετερόκλητων δραματικών ειδών.

Η «ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΑΔΑ» είναι ένας ξεκαρδιστικός ύμνος στο συνολικό έργο του Αριστοφάνη βασισμένη σε μία πρόταση της ομάδας ΙΔΕΑ. Μέσα σε μιάμιση ώρα, με καταιγιστικούς ρυθμούς παρουσιάζονται μπροστά στα μάτια του κοινού όλοι οι σπουδαίοι ρόλοι, οι κεντρικές συμβάσεις, τα μοτίβα και η δημιουργική ευφυΐα του πατέρα της κωμωδίας. Ο Αριστοφάνης πεθαίνει πάνω σε μια πρόβα τη στιγμή ενός έντονου διαπληκτισμού με τους ηθοποιούς του και πηγαίνοντας στον Άδη προσπαθεί να πείσει τους θεούς του κάτω κόσμου να του χαρίσουν μια εβδομάδα ζωής, ώστε να ανεβάσει το τελευταίο έργο του και .….το πανηγύρι αρχίζει.  Έργα και ημέρες του μεγάλου μας κωμικού παρελαύνουν επί σκηνής, σε ένα ξεκαρδιστικό, δροσερό αλλά και συγκινητικό έργο, ανακατεύοντας με μαεστρία όλα τα ύφη της κωμωδίας!

aristofaniada3

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία- Σύνθεση κειμένων: Ομάδα ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κων/νος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα) και  Δημήτρης Ζουγκός.

Σκηνοθεσία- Μουσική: Κώστας Γάκης Sound Designer – Μουσικός επί Σκηνής: Στέφανος Τορτόπογλου

Σκηνικά: Παναγιώτα Κοκκορού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα.

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή

Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος