FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Αργυρόπουλος–«ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»: «Έρχεται απαλλαγή από τα δυσβάστακτα πρόστιμα Λιατσή»

Ημερομηνία: 07-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

arguropoulos-giannis

Ευεργετικές διατάξεις για τους επαγγελματίες σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών με εισήγηση της ΚΕΔΕ

Βρήκαν ανταπόκριση οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από την παράταξή μας τον περασμένο Μάρτιο

Από την πρώτη μέρα που η Δημοτική Αρχή του Πύργου, αποφάσισε να επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε δεκάδες επαγγελματίες του δήμου μας (ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και περιπτέρων) η παράταξή μας «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη αυτές οι αποφάσεις. Από τη μια πλευρά, αναδείξαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταγγείλαμε το Δήμαρχο στην κοινή γνώμη γιατί θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να εξαντλείται η αυστηρότητα του νόμου σε δεκάδες συμπολίτες μας,  σε μια περίοδο που «πνίγονται» οικονομικά από τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα υπόλοιπα τέλη. Και από την άλλη πλευρά προχωρήσαμε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης στην ΚΕΔΕ, εν’ όψει του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση που κατάρτιζε το υπουργείο Εσωτερικών,  η οπαία είχε δύο σημεία:

  1. Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης που προβλέπει επιβολή προστίμου 100% από την πρώτη κιόλας μέρα που θα βεβαιωθεί η παράβαση, και υπολογισμός του προστίμου με βάση αυτά που ισχύουν σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
  2. Δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μειώνει το αρχικά βεβαιωμένο ποσό, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του που θα λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία.

Ανάλογες προτάσεις έγιναν και από άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς από όλη τη χώρα τις οποίες αξιολόγησε η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ και τις συμπεριέλαβε στην εισήγησή της προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους επαγγελματίες, και όχι μόνο, του δήμου μας,  ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις που ακυρώνουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 103 του προς ψήφιση νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ Α΄ Βαθμού

«Χρηματικές οφειλές υπόχρεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως (Ο.Τ.Α), οι οποίες προέρχονται από θεσπιζομένους υπέρ αυτών οικονομικούς, εν γένει, πόρους, ρυθμίζονται, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης των υπόχρεων ενώπιον των οικείων Ο.Τ.Α εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, κατά τις ακόλουθες, περιοριστικά αναφερόμενες, διακρίσεις:

Από τις καταστάσεις που έχουν βεβαιωθεί, μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ή πρόκειται να βεβαιωθούν, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες από την αυτή, χρηματικών οφειλών, οι οποίες προέρχονται, καθ΄ οιονδήποτε σωρευτικό συνδυασμό, από τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις και τόκους, απαλείφονται τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και οι τόκοι και επιμερίζεται η καταβολή των εναπομεινάντων τελών σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, η δε καταβολή της πρώτης (1ης) εκ των δόσεων αυτών, συντελείται συγχρόνως με την υποβολή αίτησης  του υπόχρεου για υπαγωγή στην ρύθμιση. Εφόσον η καταβολή των εναπομεινάντων αυτών τελών συντελεσθεί εφάπαξ, τότε παρέχεται επιπλέον έκπτωση ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στα εναπομείναντα αυτά τέλη.»

Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τα αυτοτελώς επιβαλλόμενα πρόστιμα καθώς και για τα διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επίσης στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στις ευεργετικές του διατάξεις μπορούν να ενταχθούν και  υπόχρεοι καταβολής χρηματικών οφειλών οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις , καθώς και όσοι έχουν καταθέσει ένδικα μέσα με την προυπόθεση ότι θα παραιτηθούν απ αυτά.

Η παράταξή μας θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της διαβούλευσης έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα ενημερώνει τους συμπολίτες μας γι αυτό το σοβαρότατο θέμα.

 Κλείνοντας, θα πρέπει να συγχαρούμε το δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό, ο οποίος με την ιδιότητά του Πρόεδρου της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, συντόνισε μια ομάδα αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων για την κατάρτιση των συγκεκριμένων διατάξεων. Ο ρόλος του για να πάρουν οικονομική ανάσα χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα είναι καταλυτικός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος