FOLLOW US: facebook twitter

Αργεί η συνολική υπογειοποίηση του αρδευτικού της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-12-2022 | Συντάκτης:

Χαμηλά στη λίστα των έργων ΣΔΙΤ του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2:0»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Χαμηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η συνολική υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας μέσα από πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2:0,το οποίο προβλέπει την κατασκευή αρδευτικών έργων με Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με τη λίστα των έργων που έχουν προτεραιοποιηθεί  για ωρίμανση και την οποία υπογράφει  γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ) τα τέσσερα πρώτα έργα: το Φράγμα Μιναγιώτικο και το δίκτυο άρδευσης της Μεσσηνίας, που είναι στην α’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού, ο εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού ,τα έργα μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην ΠΕ Λασιθίου.

Τα έργα που παίρνουν σειρά, είναι οι το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας-Ορφανών Ν. Καρδίτσας,  το Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και τγο αρδευτικό δίκτυο της  Φθιώτιδας, το φράγμα στο λιβάδι Αράχοβας και οι αγωγοί μεταφοράς και το δίκτυο άρδευσης από Αλμωπαίο στην ΠΕ Πέλλας.

 Τα υπόλοιπα έργα, από τα συνολικά 18 στη λίστα ΥΔΩΡ, βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης Αρχικών Επενδυτικών Σχεδίων, ενώ αναφορικά με τον προϋπολογισμό, η εκτιμώμενη αξία θα προκύψει έπειτα από την συγκέντρωση των αναθεωρημένων οικονομικών στοιχείων μέσω της εκπόνησης Αρχικών Επενδυτικών Σχεδίων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πλην της δρομολογημένης δημοπράτησης για την υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης, το υπόλοιπο αρδευτικό δίκτυο παραπέμπεται για την επόμενη κυβέρνηση, παρότι υπάρχει εγκεκριμένη ώριμη μελέτη εδώ και 10 χρόνια, που μπορεί να ενταχθεί άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος