Η ηλειακή οικονομία παραμένει «όμηρος» των επιπτώσεων του πολέμου, αφού η αποκλιμάκωση στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι μικρή

Ρεπορτάζ Πρωινή

Αργεί η κανονικότητα στην ηλειακή αγορά και οικονομία, παρά τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αφού οι επιπτώσεις του ενεργειακού παραμένουν έντονες και αντιληπτές.

Η αποκλιμάκωση στην τιμή των καυσίμων γίνεται με αργό ρυθμό, ενώ η αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας έχει μεν υποχωρήσει αλλά δεν έχει εξαλειφθεί.

Όπως εξηγεί στην Πρωινή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, η ηλειακή οικονομία, όπως και συνολικά η ελληνική περιφέρεια, βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα πληθωριστικών πιέσεων, με βασική αιτία την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που προκάλεσε η διεθνής κρίση και ο πόλεμος.

«Το πλήγμα αυτό δεν ήταν θεωρητικό. Αποτυπώθηκε στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, στο κόστος παραγωγής, στις μεταφορές, στα λειτουργικά έξοδα, αλλά και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σήμερα, μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και τη σταδιακή σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, η Ηλεία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση μετάβασης και ανασύνταξης. Η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από την περίοδο της μεγάλης ενεργειακής αναταραχής, όμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Η τοπική οικονομία παραμένει πιεσμένη, αλλά στέκεται όρθια», τόνισε ο κ. Λεβέντης σημειώνοντας ότι ισχυρή πίεση στο κόστος παραγωγής δέχθηκε ο πρωτογενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητά του.

«Όταν αυξάνεται το κόστος παραγωγής, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και πιέζεται το εισόδημα του παραγωγού. Η επόμενη ημέρα απαιτεί στοχευμένες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε τα ποιοτικά ηλειακά προϊόντα να παραμείνουν ανταγωνιστικά στις αγορές», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας (ΟΕΣΗ), Νίκος Καρυώτης, δήλωσε στην Πρωινή πως είναι θετική εξέλιξη η εκεχειρία, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ανακάμψει το εμπόριο.

«Η αβεβαιότητα περιορίζεται αλλά οι δυόμισι μήνες που προηγήθηκαν, άφησαν ισχυρό αντίκτυπο στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία. Το κύμα της ενεργειακής ανατίμησης πίεσε πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και ανεβάζοντας τις τιμές. Αυτός ο συνδυασμός μάς επιβάρυνε αρκετά. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εκπτώσεις, που παραδοσιακά είναι καλή περίοδος, αλλά η αποκλιμάκωση στην τιμή της ενέργειας δεν είναι αυτόματη ούτε γρήγορη. Επιπλέον, σε κάποια προϊόντα τώρα θα μετακυλιστεί στην αλυσίδα παραγωγής το κόστος του πολέμου, οπότε θέλουμε ακόμα πολύ χρόνο για να επανέλθουμε σε πιο ομαλές συνθήκες αγοράς. Ευελπιστούμε πως ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου θα φέρει περισσότερο κόσμος το φετινό καλοκαίρι στην Ηλεία και θα επιδράσει θετικά στην τοπική αγορά», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η Αρχαία Ολυμπία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον πόλεμο, καθώς ο Ιούνιος δεν ήταν καλός μήνας. Όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Ξενοδόχων, Βασίλης Τυλιγάδας, οι ελπίδες για το καλοκαίρι εναποτίθενται στον εγχώριο τουρισμό και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Ο πόλεμος δυστυχώς επηρέασε την τουριστική κίνηση του Ιουνίου και ταυτόχρονα ανέβασε κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων. Τους μήνες της άνοιξης δουλέψαμε γιατί είχαμε κρατήσεις από νωρίτερα, οι οποίες όμως είχαν πληρωθεί με παλιές τιμές. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια όμως επηρεάζει τα προϊόντα που δίνουμε, διότι τα προμηθευόμαστε ακριβότερα, και συμπιέζεται πάρα πολύ το περιθώριο κέρδους. Ουσιαστικά δεν μένει τίποτα και η αποκλιμάκωση στις τιμές μετά τη λήξη του πολέμου θα αργήσει να γίνει αντιληπτή, αν γίνει, γιατί ό,τι ανεβαίνει εύκολα, δεν κατεβαίνει το ίδιο εύκολα», εξήγησε ο κ. Τυλιγάδας.