FOLLOW US: facebook twitter

Αρχίζει η διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

Ημερομηνία: 30-03-2021 | Συντάκτης:

Την έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης με την αποστολή πρόσκλησης της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης  προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να αξιολογήσουν τον κατώτατο μισθό.

Οι προσκλήσεις προς τους επιστημονικούς φορείς για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ μεικτά θα σταλούν έως τα τέλη Μαρτίου. Ο Χατζηδάκης θα πρέπει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.
Ο ίδιος εξήγησε πως στον πρώτο κύκλο, που θα ξεκινήσει τώρα και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, θα ληφθεί υπόψη τι έχει μεσολαβήσει τα τελευταία δυο χρόνια. Ακολούθως θα ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος με στόχο να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Θυμίζουμε πως ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να παραμένει καθηλωμένος στα 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 546 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε σε έμμεση μείωση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ανέρχεται σε 534 ευρώ.

Άρα, με δεδομένο ότι ο νόμος ορίζει πως το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών», η παρούσα κατάσταση, με το 2020 να έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και με το πρώτο τρίμηνο του 2021 να οδεύει σε διψήφιο ποσοστό ύφεσης, μόνο σε καθοδική πορεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον κατώτατο μισθό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την κατηγορία η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία, με 758 ευρώ (υπολογίζονται 14 μισθοί) και ακολουθούν Πορτογαλία (776 ευρώ), Μάλτα (785 ευρώ), Σλοβενία (1.024 ευρώ) και Ισπανία (1.108 ευρώ). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό 2.202 ευρώ .

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος