FOLLOW US: facebook twitter

Αρχή με «μπαλώματα» στο ΕΚΑΒ

Ημερομηνία: 05-07-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

-Συνδρομή από Πυροσβεστική και Στρατό προβλέπει ΠΝΠ της κυβέρνησης


Την κατάθεση εντός της ημέρας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μεικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας, όπου είχε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία.

Η ΠΝΠ ειδικότερα θα προβλέπει τη συνδρομή προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική για την αναπλήρωση κενών στο ΕΚΑΒ ιδίως στα νησιά, κάτι πάντως που ήδη έχει προκαλέσει και αντιδράσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε χθες ότι αυτές θα είναι κάποιες άμεσες παρεμβάσεις, μέχρι να υλοποιήθεί το σύνολο των εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του προσωπικού συνολικά των δομών του ΕΚΑΒ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τους υφυπουργούς Δημήτρη Βαρτζόπουλοκαι Μάριο Θεμιστοκλέους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με την ΠΝΠ θα καλυφθούν άμεσα μέσα στο καλοκαίρι ανάγκες στελέχωσης ασθενοφόρων, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά φαινόμενα και πρόσθεσε:

«Προφανώς αυτόδεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργόςδιαβεβαίωσε ότι οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι ετών θα δουν διαφορά στην ταχύτητα απόκρισης υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια.

Ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα θέματα της πρωτοβάθμιαςυγείας, της πρόληψης, αλλά και της ψυχικής υγείας, η οποία όπως τόνισε αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για αυτό και παραμένει ως διακριτό υφυπουργείο.

Ανακοίνωση από την ΠΟΕΔΗΝ

Aνακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει στελέχωση με ουσιαστικές και μόνιμες προσλήψεις αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και των επικουρικών αλλά «μπάλωμα» με προσωρινή τοποθέτηση προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική και τους ΟΤΑ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν αυτά τα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, όπως αποδείχθηκε και το 2016 με την ίδια «πρόχειρη συνταγή».

«Η ενίσχυση και η ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με έκδοση ΠΝΠ για την στελέχωση των ασθενοφόρων με προσωπικό από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζοντας τις σχετικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό εξηγεί ότι «η ίδια πρόχειρη “συνταγή” κάλυψης των αναγκών κυρίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές επιχειρήθηκε και το 2016 με Πυροσβεστική και οδηγούς ΟΤΑ χωρίς φυσικά να υπάρχει αποτέλεσμα».

«Κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο»

«Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσης του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

«Η ολιγόωρη εκπαίδευση που ετοιμάζεται για το προσωπικό που θα στελεχώσει τα ασθενοφόρα είναι άστοχη και κυρίως ανεπαρκής, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αν πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό».

Όπως υπογραμμίζεται, «μόνο με μόνιμες προσλήψεις από την δεξαμενή των χιλιάδων αποφοίτων του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και την μονιμοποίηση των επικουρικών θα μιλάμε για ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

Στα νησιά μας οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι γιατροί δεν πάνε με αυτούς τους μισθούς που λαμβάνουμε. Το κόστος διαβίωσης υπερκαλύπτει το μισθό μας».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υγείας και τις δηλώσεις του μαζί με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επέκρινε την κυβέρνηση ότι έκανε ελάχιστα για τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Η ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του Στρατού και της Πυροσβεστικής, δεν έχει καμία σχέση με την προνοσοκομειακή επείγουσα φροντίδα και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών περίθαλψης στον τόπο του συμβάντος που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και ο λαός μας. Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν στην πολιτική των περικοπών των λαϊκών αναγκών στην υγεία, γιατί “στοιχίζουν” στο κράτος» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ΠΝΠ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος