FOLLOW US: facebook twitter

Αρχαιολογικό «φρένο» στα μισά  φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πηνειού

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:

Υπό αυστηρούς όρους χορηγήθηκε άδεια στα υπόλοιπα από την ΕΦΑ Ηλείας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Περιορισμένες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια πέριξ της Λίμνης Πηνειού και υπό αυστηρούς όρους ενέκρινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, απορρίποντας τους δεκατρείς από τους είκοσι τέσσερις, που προβλέπει το σχετικό αίτημα.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, επειδή οι εκτάσεις αυτές παρουσιάζουν ενδείξεις αρχαίων (επιφανειακή κεραμική) καθώς ταυτίζονται εν μέρει  με την Ηλειακή Πύλο, η άδεια χορηγείται με τον ρητό όρο ότι πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε εργασίας θα προηγηθεί η υλοποίηση δοκιμαστικών τομών καθ’ υπόδειξη της ΕΦΑ Ηλείας, με δαπάνη των αιτούντων. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων οι εργασίες που μπορεί να βλάψουν τις αρχαιότητες θα διακοπούν, μέχρι να δοθεί από την υπηρεσία η σχετική άδεια για συνέχισή τους.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο αγροτεμάχιο στη θέση Μπαρδάδες, λόγω των πυκνών και σημαντικών ενδείξεων για την ύπαρξη αρχαίων, που χρονολογούνται από την προϊστορική ως τη μεταβυζαντινή εποχή.

Ειδικά για τα τρία αγροτεμάχια, λόγω της εγγύτητάς τους με ήδη εντοπισμένες αρχαιότητες, αλλά και των επιφανειακών ενδείξεων αρχαίων, οι τομές θα πρέπει γίνουν με εργατικά χέρια υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας και με δαπάνη των κυρίων του έργου. Από τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου, μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά την διάρκεια της ανασκαφικής και εν γένει αρχαιολογικής έρευνας πεδίου να ληφθεί μέριμνα από τον ανάδοχο του έργου για την τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφαλείας των εργαζομένων, την περίφραξη του υπό έρευνα χώρου, την τοποθέτηση πινακίδας σήμανσης, την ασφάλεια των διερχομένων και την προστασία των αρχαιοτήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος