FOLLOW US: facebook twitter

Aποζημιώσεις κουτσουρεμένες και με καθυστέρηση

Ημερομηνία: 05-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ανεπαρκείς αποζημιώσεις για τα αγροτικά προϊόντα θα πάρουν οι πληγέντες αγρότες, όπως προκύπτει από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ στον βουλευτή Ηλείας και κοινοβ. εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Όπως επισημαίνει, οι τιμές αποζημίωσης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα χαμηλές για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες (το κόστος φύτευσης μόνο για το αγγούρι αγγίζει τα 1700 ευρώ/στρέμμα και η τιμή αποζημίωσης είναι 210 ευρώ/στρέμμα) και μικρότερες του αναμενόμενου για το όψιμο καρπούζι και τη φθινοπωρινή πατάτα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου δεν ξεκαθαρίζει αν οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους παραγωγούς εντός του Απριλίου.

Για τα υπόλοιπα κηπευτικά-σαλατικά που έμειναν πρακτικά απούλητα (άνοιξη + φθινόπωρο 2020) δεν εγκρίθηκε καμία αποζημίωση, όπως και για τα εσπεριδοειδή Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, τα οποία υπέστησαν μεγάλη πτώση στην τιμή πώλησης. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και χωρίς χρονικό περιορισμό οι όψιμες ποικιλίες  (βαλέντσια, LANE LAYE, oval Καλαβρίας).

Για τις καλλιέργειες πατάτας, χειμερινών κηπευτικών κ.ά. που οι φυτεύσεις συνδέονται με το ΟΣΔΕ 2020, οι αποζημιώσεις θα δοθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές καλοκαιριού, ενώ για όσες συνδέονται με το ΟΣΔΕ 2021, οι αποζημιώσεις πάνε για φθινόπωρο.

Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (181 αιτήσεις ζημιάς), εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις ,οι ζημιές θα ενταχθούν στο ΠΣΕΑ.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλα τα Αιχμηρά και Ευθύβολα 05/04/2021


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος