FOLLOW US: facebook twitter

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Τις επόμενες ημέρες η καταβολή των ποσών

Ημερομηνία: 18-08-2021 | Συντάκτης:

Από σήμερα το απόγευμα οι πολίτες που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, προκειμένου να λάβουν το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται.


Σήμερα τίθεται σε πλήρη λειτουργία και η ψηφιακή πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, μέσω της οποίας θα διατεθούν οι δωρεές για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών έχουν ολοκληρώσει τις πρωτοβάθμιες αυτοψίες σε Εύβοια και Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι οι δευτεροβάθμιες καταγραφές που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και ολοκληρώνονται εντός της εβδομάδας και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως σε Αρκαδία, σε Μεσσηνία, σε Λακωνία και σε Ηλεία.

Οι πολίτες, υποβάλλοντας μια υπεύθυνη δήλωση για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί στη σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της διαδικτυακής πύλης “arogi.gov.gr”, θα λαμβάνουν άμεσα το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνται. Στους σχεδιασμούς είναι τα πρώτα ποσά στους δικαιούχους θα καταβληθούν πριν το τέλος του μήνα.

Οι οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων θα λάβουν στεγαστική συνδρομή η οποία ανέρχεται στο 80% σε δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, τα νοικοκυριά θα λάβουν αποζημίωση για την οικοσκευή που καταστράφηκε.

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της στεγαστικής συνδρομής για τις κατοικίες ανέρχεται σε:

  • 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή αν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή εφόσον έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και δεν είναι κατοικήσιμες
  • 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή για όσες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

Για τα υπόλοιπα κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα προβλέπεται προκαταβολή:

  • 14.000 ευρώ για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 8.000 ευρώ για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά
  • 3.000 ευρώ για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση για τη ζημία που υπέστησαν σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της άμεσης χορήγησης πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ανέρχεται σε:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Πλατφόρμα για δωρεές

Σήμερα θα ανοίξει και η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος.

Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών. Στον ειδικό λογαριασμό με τίτλο «Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής – Εισφορές Ιδιωτών» του ν. 4797/2021 (Α’ 66) μπορούν να κατατίθενται δωρεές για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Ο κωδικός ΙΒΑΝ του ειδικού λογαριασμού είναι:

GR 9501000230000002341227461.

Τηλεφωνική γραμμή για πυρόπληκτους αγρότες

Το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1540 για τη στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών σχετικά με τα μέτρα αποζημιώσεων, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τις συνολικές δράσεις υποστήριξης παραγωγών και κτηνοτρόφων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1540 (που λειτουργεί ως Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών) προστέθηκε Κέντρο Υποστήριξης Πυρόπληκτων Αγροτών. Οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου έχουν αναπροσαρμοστεί ως εξής: Δευτέρα -Παρασκευή 08:00 έως 20:00 και Σάββατο 09:00 έως 17:00.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr υπάρχουν Χρήσιμες Οδηγίες Διαχείρισης Πυρόπληκτων Εκτάσεων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες προβλέπεται άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής η οποία ανέρχεται σε:

  • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων
  • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
  • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.
Το ασφαλισμένο στον ΕΛΓΑ ζωικό κεφάλαιο αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Για τις μονοετείς καλλιέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, δρομολογείται η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών τους στο πλαίσιο των εξατομικευμένων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση των ζημιών

Μέχρι τη Δευτέρα είχαν διενεργηθεί περισσότεροι από 1.350 έλεγχοι σε Αττική και Εύβοια και πλέον τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται στη φάση των επανελέγχων όσων κτισμάτων κρίθηκαν «κόκκινα. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, όπου οι πρωτοβάθμιες και οι επαναληπτικές αυτοψίες έχουν ολοκληρωθεί σε Ηλεία, Λακωνία και Μεσσηνία, όπου έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι.

Σήμερα αρχίζουν οι αξιολογήσεις ακινήτων στην Αρκαδία, όπου τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις πληγείσες περιοχές από τους μηχανικούς εξαιτίας των συνθηκών. Και στην περίπτωση της Αρκαδίας οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Μηχανικοί του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα σε όλες τις περιοχές ώστε να ελέγξουν κτίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες απουσίαζαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος