FOLLOW US: facebook twitter

Αποχαιρετιστήρια επιστολή αιρετών ΠΥΣΔΕ Ηλείας εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Αγωνιστικής Κίνησης: «Αποσυρθήκαμε για να κοιτάμε τους συναδέλφους στα μάτια…»

Ημερομηνία: 22-12-2020 | Συγγραφέας:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η θητεία μας ως αιρετών εκπροσώπων των συναδέλφων στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας καθώς επίσης και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Πάτρα. Ακολουθώντας την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ αποσύραμε τις υποψηφιότητές μας και απείχαμε από τις ψευδοεκλογές της 7ης Νοεμβρίου, δε νομιμοποιήσαμε ούτε με την ψήφο μας, ούτε με την υποψηφιότητά μας την αυταρχική και άκρως αντιδημοκρατική απόφαση του Υπουργείου, σεβόμενοι τις δημοκρατικές παραδόσεις του κλάδου μας και την προσωπική μας αξιοπρέπεια. Όπως εξηγήσαμε και μέσω των ανακοινώσεων της ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ  ήταν για εμάς πρωτίστως ζήτημα Δημοκρατίας .

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι συνάδελφοι σε συντριπτική πλειοψηφία έδωσαν την απάντηση τους  απέναντι στον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Σε σύνολο 1181 εγγεγραμμένων εκπαιδευτικών ψήφισαν 71 άτομα στις ψευτοεκλογές της 7ης Νοεμβρίου στο ΠΥΣΔΕ Ηλείας, ποσοστό 6%, ενώ η συνολική αποχή κυμαίνεται πάνω από 92% σε όλη τη χώρα! Η Ελμε Ηλείας έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των εκλογών και τη σταυροδοσία χωρίς τον κατάλογο ψηφισάντων και αναμένουμε ακόμα την επίσημη ανακοίνωση της Διοίκησης. Αλήθεια τι φοβάται άραγε το Υπουργείο και δεν ανακοινώνει επισήμως τα αποτελέσματα; Έχει να κρύψει ότι οι εκπαιδευτικοί πήγαν τελικά με το συμφέρον του κλάδου και όχι με την Υπουργό όπως αλαζονικά επαιρόταν πριν τις εκλογές; Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να  κάνουμε την ανακοίνωση εμείς αντί για αυτούς.

Γιατί η Υπουργός και συνολικά η Κυβέρνηση επένδυσαν πολιτικά στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών τη στιγμή που οι αντίστοιχες σε όλο το Δημόσιο Τομέα αναβλήθηκαν; Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα για παράταση της θητείας των αιρετών έτσι ώστε να μην απαξιωθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες; Επιβεβαιώνονται οι θέσεις των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ότι η αντίθεσή μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν ήταν «προφάσεις συνδικαλιστών όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως, αλλά αφορούσε βαθιά ζητήματα δημοκρατίας, γεγονός που επαληθεύτηκε με την ψήφιση διάταξης , η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που προετοιμάζει την ολική κατάργηση του θεσμού των αιρετών αλλά και γενικότερες ανατροπές στον επερχόμενο συνδικαλιστικό νόμο. Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη οι αιρετοί δύνανται να αντικατασταθούν από «δοτούς» εκπροσώπους, διορισμένους από τα όργανα του Υπουργείου. Τι απαξίωση και τι ντροπή για ένα θεσμό της Δημόσιας Διοίκησης που θεσμοθετήθηκε το 1911 με σκοπό να περιορίσει την κομματικοποίηση στο Δημόσιο… Άραγε είναι τυχαίο ότι οι Αιρετοί αποπέμφθηκαν από τα Συμβούλια και στις δύο πιο σκοτεινές εποχές της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας; Στη δικτατορία του Μεταξά και στην Απριλιανή χούντα.

Για πρώτη φορά δε θα συμμετέχουν στα συμβούλια εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διαφάνεια, την αμεροληψία, την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των υπηρεσιακών ζητημάτων ενώ ανοίγεται ο δρόμος για επιστροφή σε μαύρες εποχές της συναλλαγής και του ρουσφετιού. Είναι απολύτως σαφές πως τα όποια αποτελέσματα δε νομιμοποιούν εκλογή αιρετών.  Ο κλάδος απονομιμοποίησε το φιάσκο των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου και δεν θα αναγνωρίσει τους όποιους «εκλεγμένους» ή και «διορισμένους» στα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια! Όσοι/ες επιλέξουν τη συμμετοχή τους, θέτουν τον εαυτό τους εκτός κλάδου με βάση και την ομόφωνη θέση της ΟΛΜΕ.

Επιστρέφεται επίσης ως απαράδεκτη και προσβλητική η δήλωση της Υπουργού στη Βουλή ότι οι εν ενεργεία αιρετοί θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν από τη διοίκηση για τα νέα συμβούλια. Οι εκπαιδευτικοί δεν εκλιπαρούν για κομματικούς διορισμούς αλλά τιμούν την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών θρηνώντας ακόμα και νεκρούς στο πρόσφατο παρελθόν. Το Κράτος έχει υποχρέωση που απορρέει από τους Νόμους να προστατεύσει τη συνδικαλιστική δράση και την εκπροσώπηση των εργαζομένων και όσο δεν το κάνει θα βρισκόμαστε ακριβώς απέναντι.

Η βασική αρχή μας όλα τα χρόνια της παρουσίας μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ήταν ότι οι αιρετοί αποτελούμε το «άγρυπνο μάτι του κλάδου», διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη λειτουργία τους και υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά μας δικαιώματα όλων των συναδέλφων σε συνεργασία και συνεχή ενημέρωση με την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ. Για εμάς, η προάσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών με Δικαιοσύνη, Αμεροληψία και Διαφάνεια δεν είναι έννοιες κενές περιεχομένου.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση αλλά και στην κοινωνία οξύνονται με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Προωθούνται μια σειρά ταξικών πολιτικών οι οποίες επιβάλλονται παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια, κάμερες στην τάξη, τηλεκπαίδευση με απουσίες, αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων εις βάρος των μαθητών και εκπαιδευτικών, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και απόρριψη όλων των σχετικών μέτρων που πρότεινε η εκπαιδευτική κοινότητα (μείωση μαθητών ανά τμήμα, διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια δωρεάν τεστ κλπ). Το υπουργείο και ολόκληρη η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζουν θα οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμβλύνουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, που επί μήνες αντιστέκεται σθεναρά και χαλάει την ακριβοπληρωμένη εικόνα της κυβέρνησης! Ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους, οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για προστασία της αυτονομίας των συνδικάτων και των δικαιωμάτων τους, για  την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, για Δημοκρατία και Ελευθερία στα σχολεία!

Όπως συχνότατα είχαμε αναφέρει στις ενημερώσεις μας έχουμε το θάρρος να κοιτάμε τους συναδέλφους στα μάτια, να είμαστε περήφανοι ότι λειτουργήσαμε πάντα με γνώμονα το ηθικό και το δίκαιο και ότι πράξαμε με καθαρή συνείδηση. Είναι μια παρακαταθήκη που δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν και που θα συνεχίσουμε να τιμάμε όταν ξεπεραστεί αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή.

Οι εκπρόσωποι των Ενιαίας Αγωνιστικής Κίνησης στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο αλλά και σε κάθε ΕΛΜΕ θα συνεχίσουν και από την 1η Γενάρη να είναι δίπλα σε κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο, απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης!

Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε κάθε παρατυπία και αδιαφάνεια! Κανείς και καμιά δεν θα μείνει μόνος/η του!

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία, δύναμη και αλληλεγγύη!

Αλεξία Λιάγκουρα

Γιάννης Γιαννόπουλος

Εκλεγμένοι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ