FOLLOW US: facebook twitter

Αποχαιρέτα την εγγύηση που χάνεις!

Ημερομηνία: 05-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Οικονομία
Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

-Ολοταχώς για… ΔΟΥ οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες

-Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 επιβεβαιώνει πλήρως το πρωτοσέλιδο της «Πρωινής» στις 22/10 για το τι (δεν) θα γίνει με τα «πυροδάνεια»

Καμία ειδική ρύθμιση για τα δάνεια που δόθηκαν σε πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρήσεις της Ηλείας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις πυρκαγιές του 2007, δεν προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το2020 που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρά μόνο εφαρμογή των αποφάσεων Σκυλακάκη για γρήγορη βεβαίωση των οφειλών από τις ΔΟΥ, επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη της «Πρωινής» στις 22 Οκτωβρίου του 2019.

Στην εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, η κυβέρνηση δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ή παρερμηνείας για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «κόκκινων πυροδανείων», αφού στη σελίδα 139 αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βεβαιωθούν οι οφειλές των δανειοληπτών στην Εφορία με την ταχεία εξέταση των τραπεζικών αιτημάτων για κατάπτωση της κρατικής εγγύησης.

«Για την επιτάχυνση της επεξεργασίας και πληρωμής των αιτημάτων κατάπτωσης που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα (τα οποία αφορούν τη χορήγηση εγγυημένων δανείων σε φυσικά πρόσωπα και ιδιωτικές επιχειρήσεις), είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων, όπως την αυτοματοποίηση της βεβαίωσης οφειλών στις ΔΟΥ και της παρακολούθησης κάθε δανειολήπτη (…) αλλά και τη λειτουργία του συστήματος  “Ηλεκτρονικός Φάκελος Δανειολήπτη” για την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων που συνοδεύουν τα αιτήματα κατάπτωσης. (…) Στόχος των εν λόγω δράσεων είναι να υποστηρίξουν ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο αποπληρωμής των αιτημάτων καταπτώσεων των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πάνω από 700.000 αιτήματα για κατάπτωση εγγύησης

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτική ως προς το μέγεθος του προβλήματος αλλά και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση. Αφού πρώτα επισημαίνεται ότι με σαφήνεια πως «η εκτεταμένη χρήση αυτού του εργαλείου (σ.σ. της χορήγησης εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο) κατά τα παρελθόντα έτη, σε συνδυασμό με την κρίση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε σε σημαντική αύξηση των καταπτώσεων δανείων που είχαν δοθεί με κρατική εγγύηση, πρόβλημα που δεν αντιμετωπιστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (σ.σ. είναι γνωστό ότι πάντα φταίνε οι προηγούμενοι…) και έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις», τονίζεταιότι εκκρεμούν 700.000 τραπεζικά αιτήματα κατάπτωσης των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου!

Υπενθυμίζεται ότι με τις δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη στις 9 και στις 16 Οκτωβρίου,συγκροτήθηκεΣυντονιστική Επιτροπή Εγγυήσεωνγια την υποβολήπροτάσεων βελτίωσης και επιτάχυνσης τωνελέγχων των αιτημάτων κατάπτωσης τωνδανείων που έχουν παρασχεθεί από Ελληνικές Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και επίσης καθορίστηκε η διαδικασία ηλεκτρονικής βεβαίωσης οφειλών δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο από τις ΔΟΥ σε βάρος των δανειοληπτών. Έτσι, ακυρώθηκε επί της ουσίας η ισχύς της απόφασης Χουλιαράκη, που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες όφειλαν να ρυθμίζουν τα «πυροδάνεια» όπως και τα υπόλοιπα δάνεια, χωρίς να «κρύβονται» πίσω από τη σιγουριά της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατατέθηκε τροπολογια προχθές από το ΚΙΝΑΛ, την οποία υπογράφουν ο βουλευτής Ηλείας, Μιχ. Κατρίνης και ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, η οποία προβλέπει την Επέκταση κατά τρία χρόνια της δεκαετούς εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τα δάνεια των πυρόπληκτων του 2007, η οποία λήγει στις 31/12/2019.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος