FOLLOW US: facebook twitter

Αποσύρεται από τον επισκοπικό θρόνο ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:

Παραιτείται από τα καθήκοντα του, ύστερα από 41 χρόνια

  • Σύμφωνα με εκκλησιαστικά δημοσιεύματα στην επιστολή του «δείχνει» για διάδοχο τον επι 13 χρόνια συνεργάτη του Επίσκοπο Ωλένη κ.κ. Αθανάσιο

Στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος βρίσκεται η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανού. Μετά από 41 χρόνια ποιμαντορίας και έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία με πολύ μεγάλο κοινωνικό έργο, ο 90χρονος ιεράρχης, που βρίσκεται στον επισκοπικό θρόνο της Ηλείας από τον Οκτώβριο του 1981, αποφάσισε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η παραίτησή του θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία θα συνεδριάσει -υπό τη νέα της σύσταση της 166ης Συνοδικής Περιόδου- στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τους εκκλησιαστικούς κανόνες, ο μητροπολιτικός θρόνος θα κηρυχθεί σε χηρεία και θα οριστεί Τοποτηρητής.

Πιθανότατα, τη θέση του Τοποτηρητή θα αναλάβει ο ίδιος ο κ. Γερμανός, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις σχολαζόντων ιεραρχών.

Η διαδοχή και η επιθυμία του Γερμανού

Αφού η Μητρόπολη κηρυχθεί σε χηρεία, ο νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνέλθει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Εκτός από τη Μητρόπολη Ηλείας, οι 81 Μητροπολίτες θα πρέπει να εκλέξουν και για τις υπόλοιπες τρεις χηρεύουσες Μητροπόλεις, τη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, της Δράμας και της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία πιθανότατα θα διχοτομηθεί.

Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Γερμανού θα εκλεγεί από την Ιεραρχία, ο ίδιος – οπως αναφέρουν με πληροφορίες τους εκκλησιαστικά σάτι- δεν παρέλειψε στην επιστολή παραίτησής του να «δείξει» τον διάδοχό του. Σύμφωνα με αυτά, ο ποιμανάρχης αναφέρει – με ευγενικό τρόπο – τη θέλησή του να τον αντικαταστήσει ο επί πολλά χρόνια βοηθός του, Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Παρόλα αυτά την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι Μητροπολίτες, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι προθέσεις του ίδιου του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας για τη στελέχωση των μητροπόλεων που είναι σε χηρεία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου ετελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Το 1946 εγγράφεται εις την Επτατάξιον Εκκλησιαστικήν Σχολήν Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1958. Υπηρέτησε επί 30 μήνες εις τον Στρατό ξηράς και την Αεροπορία, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανό ο οποίος του δίνει το όνομα του Ομολογητού και Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που και ο ίδιος έφερε. Την 20η Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6ην Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε επ’ ολίγον ως Εφημέριος εις τις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου. Το Μάρτιο του 1979 διωρίσθη Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας. Την 3η Οκτωβρίου του ίδιου έτους εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Ι. Ναόν Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΣΕΡΑΦΕΙΜ και την 24η Οκτωβρίου ενθρονίσθηκε εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος