FOLLOW US: facebook twitter

«ΌΧΙ» στην Αστυνομία και στα Κολέγια: Απόσυρση των σχετικών διατάξεων ζητά η Σύγκλητος του Παν/μίου Πατρών       

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συντάκτης:

Την απόσυρση της διάταξης σχετικά με την παρουσία της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια ζητά με σχετική της απόφαση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησς στην πρόσφατη συνεδρίαση. Η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειάζεται Υπηρεσία Προστασίας και Φύλαξης των Πανεπιστημίων, χωρίς όμως αυτή να έχει στην δικαιοδοσία της προανακριτικές αρμοδιότητες και να μην υπάγεται στην Αστυνομία. Οι εν λόγω Ομάδες  πρέπει να υπάγoνται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Συγκλήτου ή του Πρύτανη.

Στην απόφαση της Συγκλήτου επισημαίνεται επίσης, ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και να μπορεί να αποτρέπει παρεμβατικές ενέργειες. Αναποτελεσματικά χαρακτηρίστηκαν μέσα όπως, η ελεγχόμενη πρόσβαση, οι κάρτες εισόδου κ.ά. καθότι δεν εκκρίθηκαν ότι θα προσφέρουν ιδιαίτερα, ενώ αντιθέτως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο θόρυβο. Επίσης, άνευ νοήματος κρίθηκε και  η αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών όταν αυτές δεν εφαρμόζονται. Αντιδεοντολογικό με βάση την υφιστάμενη κουλτούρα των Πανεπιστημίων και αντιπαραγωγικό χαρακτηρίστηκε το σχήμα Ομάδων Προστασίας και Φύλαξης που να υπάγεται στην Αστυνομία. Η Αστυνομία δεν χρειάζεται στα Πανεπιστήμια γιατί η παρουσία της δεν  θα βοηθούσε σε τίποτα και μάλλον θα όξυνε τα προβλήματα.

Παράλληλα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με κατά πλειοψηφία απόφαση εξέφρασε τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας βάσει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής των αποφοίτων Κολεγίων από τα Επιμελητήρια (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τ.Ε.Ε., Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Ο.Ε.Ε) και μάλιστα χωρίς εξετάσεις, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού, Γεωτεχνικού και Οικονομολόγου στην Ελλάδα. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα τόσο για την επιλεκτική ευαισθησία της Ελληνικής Πολιτείας ως προς την εναρμόνιση με τις Κοινοτικές Οδηγίες, όσο και για την υποβάθμιση του επιστημονικού κύρους των Μηχανικών, Γεωτεχνικών και Οικονομολόγων και την υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μάλιστα αιφνιδιαστικά χωρίς προηγούμενη διαβούλευση. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ενιαίο αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και γεωπόνου και τις διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του κλάδου που απαιτούν σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου για την απονομή της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού.»

Επίσης η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων κατά την εξεταστική περίοδο χειμερινού εξαμήνου του  Ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος