FOLLOW US: facebook twitter

Απόστολος Κατσιφάρας: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταβάλλεται σε Περιφέρεια-πρότυπο

Ημερομηνία: 13-05-2019 | Συντάκτης:

«Σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταβάλλεται σε Περιφέρεια-πρότυπο. Προοδευτικά κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Και μαζί έχουμε έτοιμη μια δέσμη έργων και παρεμβάσεων που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τρεις περιφερειακές μας ενότητες, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και στην Ηλεία». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνκαι στον δημοσιογράφο Ηλία Κάνιστρα

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος;

Η απάντηση είναι προφανής. Για να ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε στην Δυτική Ελλάδα και η οποία έχει φέρει ήδη ορατά, χειροπιαστά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας. Και θα φέρει εξίσου πολλά αποτελέσματα και κατά την επόμενη περίοδο, όταν θα αρχίσει να υλοποιείται ο ολοκληρωμένος, κοστολογημένος και με διασφαλισμένους πόρους σχεδιασμός μας για το αύριο. Παραλάβαμε μια Περιφέρεια με τεράστια προβλήματα, με αναρίθμητες εκκρεμότητες, χωρίς υποδομές, χωρίς αυτοκινητόδρομους, χωρίς επαρκείς πόρους, με αβέβαιο μέλλον και προσανατολισμό. Συνέπεσε το ξεκίνημά μας με την αρχή της κρίσης. Οι συνθήκες όχι μόνο δεν ήταν εύκολες, ήταν αποκαρδιωτικές. Παρ’ όλα αυτά δεν εγκαταλείψαμε τους στόχους μας, δεν παρασυρθήκαμε απ’ την λογική της αδράνειας. Κατ’ αρχάς, καταφέραμε με πιέσεις, με διεκδικήσεις, με επιμονή να κρατήσουμε ζωντανά τα δυο μεγάλα έργα της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού σε μια εποχή που -θα το θυμάστε- υπήρχαν συζητήσεις για περικοπές, για εκπτώσεις στο τεχνικό και φυσικό τους αντικείμενο, ακόμα και για ματαίωση. Ύστερα διεκδικήσαμε πόρους, αξιοποιήσαμε στο έπακρο κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ξαναβάλαμε την Δυτική Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταβάλλεται σε Περιφέρεια-πρότυπο. Προοδευτικά κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Και μαζί έχουμε έτοιμη μια δέσμη έργων και παρεμβάσεων που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις τρεις περιφερειακές μας ενότητες, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και στην Ηλεία.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

Έχουμε έτοιμες 11 μεγάλες παρεμβάσεις για κάθε περιφερειακή ενότητα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι εμείς δεν μιλάμε για σχεδιασμούς επί χάρτου ή γενικόλογες και αόριστες εξαγγελίες. Μιλάμε για έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Έργα που έχουμε διεκδικήσει ή έργα για τα οποία η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση τους έως το τελευταίο ευρώ. Για παράδειγμα, η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, με την δημιουργία δικτύων διανομής είναι έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί. Είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα. Στην Ηλεία είναι οι παρεμβάσεις μας στα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου, η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Κατακόλου -Αρχαίας Ολυμπίας (έργα 51 εκατομμυρίων ευρώ), το τουριστικό τρένο Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, η αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η ενίσχυση των νοσοκομείων κ.α. Για την Ηλεία, όμως, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά. Το ζήτημα του δρόμου, της ολοκλήρωσης δηλαδή της Ολυμπίας Οδού έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την περιοχή. Ζήτημα δικαιοσύνης για τους πολίτες της Ηλείας και αναπτυξιακού προσανατολισμού. Επιμείναμε ώστε το έργο να μείνει ενεργό και πρόσφατα να ξεκινήσουν οι εργασίες στο τμήμα Πάτρα – Πύργος. Θα επιμείνουμε μέχρι ο νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος να ολοκληρωθεί.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να μην είναι μία από τις φτωχότερες;

Κατ’ αρχάς μια διευκρίνιση. Η Δυτική Ελλάδα, συγκριτικά με το παρελθόν, έχει βελτιώσει τη θέση της. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν. Οι στατιστικές καταγραφές δείχνουν ότι η μόνη Περιφέρεια που ξεπερνά το 75% του μέσου κοινοτικού όρου σε ΑΕΠ είναι η Αττική. Και ακολουθεί, για προφανείς λόγους, η τουριστική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια κατηγορία Περιφερειών όπου μεταξύ τους δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Από μόνη της αυτή η ανάγνωση αποκαλύπτει το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε δεκαετίες πριν η χώρα, με τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας και την συγκέντρωση εκεί πληθυσμού και πόρων. Άρα, μιλάμε για ένα διαρθρωτικό ζήτημα. Όμως, ακόμα και με βάση αυτή την εικόνα τα δεδομένα αλλάζουν στην Δυτική Ελλάδα. Σήμερα, οι στόχοι που βάζουμε είναι τρεις. Πρώτον, η ολοκλήρωση των υποδομών, δεύτερον η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας και τρίτον -και πιο σημαντικό- η με κάθε τρόπο στήριξη της αναθέρμανσης της οικονομίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μόνιμες και με αξιοπρεπείς αποδοχές, σε μια περιοχή όπου η ανεργία εδώ και τριάντα χρόνια ιεραρχείται ψηλά στα τοπικά προβλήματα.

Τα έργα υποδομών, όπως οι νέοι αυτοκινητόδρομοι και το σύγχρονο τρένο πόσο βοηθούν στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας;

Χωρίς δρόμους, χωρίς τρένο, χωρίς φυσικό αέριο, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, σε πείσμα όσων εκ συστήματος καταφεύγουν σε μηδενιστικές λογικές, ξέρουν τι συμβαίνει. Βλέπουν τι συμβαίνει. Ξέρουν που ήταν οι αυτοκινητόδρομοι οκτώ χρόνια πριν, που ήταν το τρένο ή το φυσικό αέριο και που βρίσκονται σήμερα αυτά τα έργα. Οι δικές μας διεκδικήσεις, εν τούτοις, δεν σταματούν. Ειδικά για την Ολυμπία Οδό και την ολοκλήρωσή της. Παρ’ ότι και αυτή η παρέμβαση έχει πλέον δρομολογηθεί, είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε κάθε βήμα.. Και ασφαλώς, ας μην προσπερνάμε την κοινωνική διάσταση αυτών των υποδομών, με την εξάλειψη των θανατηφόρων τροχαίων.

Την υποψηφιότητά σας την στηρίζουν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε ένας συνδυασμός με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος, με προοδευτικές αρχές, με προοδευτικό πρόσημο, με βαθιά δημοκρατική αντίληψη. Όλοι μας, και πρώτος εγώ, έχουμε την πολιτική μας αναφορά και καταγωγή. Δεν το κρύψαμε ποτέ, δεν θα το κρύψουμε ποτέ. Θα σας πω κάτι που λέω συχνά και στις συναντήσεις μου με τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Συγκρουστήκαμε με όλους όταν έπρεπε, συνεργαστήκαμε με όλους όταν αυτό υπαγορευόταν απ’ το συμφέρον της περιοχής. Το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ -μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού- αναγνώρισαν το έργο μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ασφαλώς είναι μια επιβράβευση που μας δίνει δύναμη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος