FOLLOW US: facebook twitter

Αποψίλωση ακαθάριστων οικοπέδων στο δήμο Ήλιδας

Ημερομηνία: 31-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

oikpedo-xera-xortaΘα πέσουν πρόστιμα αν δεν συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες τους

Ο Δήμος Ήλιδας εγκαίρως από τις 30 Μαρτίου του 2016 είχε ειδοποιήσει του δημότες ότι, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, που διαρκεί από 1η Μαΐου 2016 έως 31 Οκτωβρίου 2016 και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β) Πυροσβεστική Διάταξη, το άρθρο 15 του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου, πρέπει οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων –κωμοπόλεων και χωριών– και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους, να προβούν στην αποψίλωση αυτών, από τα ξερά χόρτα και την απομάκρυνση τυχόν εγκαταλελειμμένων καυσίμων, υλικών που είναι επικίνδυνα για ανάφλεξη ή έκρηξη και λοιπών επικίνδυνων αντικειμένων προς αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Παρά την έγκαιρη ανακοίνωση, πολλά είναι τα οικόπεδα που παραμένουν ακαθάριστα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί και τα πρώτα προβλήματα. Η κατάσταση μπορεί να γίνει λίαν επικίνδυνη τα επόμενα 24ωρα, όπου ανεβαίνει και η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι ιδιοκτήτες πρέπει άμεσα να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ειδάλλως θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, οι κυρώσεις που προβλέπονται μέσω του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010 αρ. 94 παρ. 26) αναφέρουν τα εξής:

«Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση τω υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους,, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμα πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους, η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Ο Δήμος Ήλιδας προσβλέπει στη συνεργασία των δημοτών και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Παρακαλούνται, λοιπόν, για τελευταία φορά οι δημότες να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών, και να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου.

Παράλληλα, μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο Τμήμα Καθαριότητα και στο τηλέφωνο 26220-22554, για τυχόν ακαθάριστα οικόπεδα που δεν υπάρχει ή δεν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος