FOLLOW US: facebook twitter

«Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης» στην Γαστούνη από την καλλιτεχνική ομάδα «Παράξενοι Ταξιδιώτες»

Ημερομηνία: 18-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Πρεμιέρα την Παρασκευή στο Κουρβισιάνειο με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Άκη Μήτρου

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Τραπέζι στης… Ιοκάστης, στρώνουν  με πολύ κέφι και μεράκι, από την Παρασκευή 20 Γενάρη στις 9,15 το βράδυ, με καλεσμένους όλους τους φίλους του θεάτρου, οι «Παράξενοι Ταξιδιώτες» , η καλλιτεχνική ομάδα του Κάμπου στα νέα της ταξίδια, καθώς η θεατρική της ομάδα κάνει πρεμιέρα στο Κουρβισιάνειο της Γαστούνης με την ξεκαρδιστική κωμωδία του Άκη Δήμου ” Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης “.σε σκηνοθεσία του Παντελή Μήτρου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν  υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του δήμου Πηνειού, από τις 20/1 καθημερινά μέχρι και τις 30 Γενάρη εκτός από τις 23 και τις 24 του μήνα, με στόχο να μας κάνουν να περάσουμε όλοι καλά!

Οι «Παράξενοι Ταξιδιώτες» πρωτοεμφανίστηκαν το Σεπτέμβρη του 2019, μια ομάδα φίλων που αγαπούν την τέχνη, τον πολιτισμό και την παράδοση και από τότε πορεύονται μαζί μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ το καλοκαίρι παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώμενο, ένα αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή που αγάπησε πολύ ο κόσμος που το παρακολούθησε. Ψυχή και ιδρυτής της ομάδας ο Ανδρέας Βούλτσος, ανήσυχο πνεύμα με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και μακρά σχέση με το θέατρο και τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συνοδοιπόροι του πολλοί «παράξενοι» και ασυμβίβαστοι ακόμα ταξιδιώτες, που αντιστέκονται στην φθορά και την θλίψη των ημερών, με τρόπο δημιουργικό. Όπως έλεγε κι ο Κάρολος Κουν «κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας» και αυτή είναι άλλωστε η μαγεία των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων.

Όλα λοιπόν είναι έτοιμα από τους Παράξενους Ταξιδιώτες για την πρεμιέρα της Παρασκευής και το τραπέζι είναι ήδη έτοιμο, στρωμένο και μας περιμένει! Μάλιστα η έκπληξη της παράστασης, είναι ότι τον ρόλο της Ιοκάστης ερμηνεύει ο Παντελής Δήμογλου και η εμφάνισή του αυτή υπόσχεται πολύ γέλιο!  

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα στον κόσμο των ραγδαίων αλλαγών, η Ιοκάστη Παπαδάμου εγκλωβισμένη μέσα στο αστικό της διαμέρισμα κινείται ανάμεσα στην τρέλα και την αφέλεια, προσπαθώντας να αγνοήσει επιδεικτικά οτιδήποτε θα μπορούσε να ταράξει την προσωπική της, υποτιθέμενη, ηρεμία.

 Η οικογενειακή συνάθροιση που οργανώνει στο σπίτι της θα μετατραπεί σε μια βραδιά εξομολογήσεων, καθώς η Ιοκάστη και οι συνδαιτυμόνες της θα προβούν σε μια σειρά προσωπικών αποκαλύψεων.

Από το δείπνο παρελαύνουν μια πάπια με πετροκέρασα, ένας σύζυγος που ζωντανεύει, μια ζωντανή που όλοι νομίζουν ότι είναι πεθαμένη, ένας από μηχανής αλλοδαπός «μπάτλερ», ένας εραστής με πολιτικές φιλοδοξίες, μια μαγείρισσα που θέλει να γίνει μάνα και ένας οργανοπαίκτης που βρίσκει παρηγοριά στα πλήκτρα του πιάνου του και όχι μόνο.

Μέσα από τους ξεκαρδιστικούς διαλόγους και τον καταιγιστικό ρυθμό της παράστασης, αποκαλύπτονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία πραγματική επικοινωνία μεταξύ τους, που δεν νοιάζονται στ’ αλήθεια ο ένας για τον άλλο· μια αποσαθρωμένη ζωή, χωρίς κανένα βάθος, που επικεντρώνεται στην κοσμικότητα, στους τύπους, στα ανούσια και τα ανώδυνα.

Ένα δείπνο, στο οποίο, εν τέλει, δεν βλέπουμε κανένα να τρώει, γιατί πολύ απλά ο καθένας αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται.

Τι είναι η οικογένεια μας; Τι είναι η δουλειά μας και ποια η σχέση με τους γύρω μας; Ποιοι είμαστε και ποια είναι η θέση μας τελικά στον σύγχρονο χάρτη του κόσμου;

Σκηνοθεσία: Παντελής Μήτρου

Παίζουν οι ηθοποιοί

Ιοκάστη Παπαδάμου:  Θοδωρής Δημόγλου

Ρωμύλος Παπαδάμος, ο (νεκρός) σύζυγός της: Θοδωρής Τσαγρής

Κάτια Παπαδάμου, η κόρη τους: Μαρία Κορίζη

Στέφανος Παπαδάμος, ο γιος τους: Δημήτρης Τράπαλης

Κοσμάς, συνέταιρος και οικογενειακός…φίλος: Παντελής Μήτρου

Γιούρι, ο εσθονός υπηρέτης: Ανδρέας Βούλτσος

Νάντια, η Ρωσίδα; Αισθητικός: Έφη Καλομοίρη

Κατασκευή σκηνικών: Θοδωρής Δημακίδης

Ηχητικά-Φωτισμοί: Λευτέρης Ξένος

Επιμέλεια Προγράμματος: Ανδρέας Βούλτσος

Γραφιστικά: Ρέα Οικονόμου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος