FOLLOW US: facebook twitter

Απολογισμός 3ετίας από το Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλο: «Οι ζευγάδες φεύγουν αλλά η σπορά μένει, μεγαλώνει, καρπίζει…»

Ημερομηνία: 25-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία
-Αύξηση 19,07% στο προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου από το 2016
-Σταθεροποίηση κλινικών που ήταν ένα βήμα πριν το «λουκέτο»
-Χρηματοδοτήσεις άνω των 3 εκ. ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
-«Το μέλλον του Νοσοκομείου Πύργου χτίζεται σε στέρεες βάσεις»

«Ο ορίζοντας μιας Διοίκησης δε μπορεί να είναι το τέλος της θητείας της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, παρουσιάζοντας χθες τον 3ετή απολογισμό της Διοίκησης.

Ξεκινώντας με τη φράση «σήμερα θα πούμε αλήθειες, για τις μάχες που κερδίσαμε και για κείνες που χάσαμε» ο κ. Διαμαντόπουλος έκανε εκτενή αναφορά σε αυτά που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι ζευγάδες φεύγουν όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης αλλά η σπορά μένει, και φουντώνει, και μεγαλώνει και καρπίζει».

«Το 2016 στη  Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπηρετούσαν 409 άτομα. Σήμερα 490 (αύξηση 19,07%).Η αύξηση αυτή αποτυπώνεται σ’ όλες τις επιμέρους κατηγορίες με εξαίρεση το ιατρικό προσωπικό στο οποίο καταγράφεται οριακή μείωση 2,46%(από 81 το 2016 σε 79 σήμερα). Στο νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφεται αύξηση 23,92% (από 209 το 2016 σε 259 σήμερα, στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό αύξηση 24,32% (από 74 το 2016 σε 92 σήμερα) και στο λοιπό επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό αύξηση 33,33% (από 45 το 2016 σε 60 σήμερα)» τόνισε και επισήμανε ότι η οριακή μείωση στο ιατρικό προσωπικό «δεν ακυρώνει και δε μηδενίζει την προσπάθεια για την ενίσχυσή μας υπολογίζοντας ότι την περίοδο αυτή ανέλαβαν καθήκοντα δεκατέσσερις (14) μόνιμοι (οι τέσσερις μετακινημένοι) και δεκατέσσερις (14) επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (σύνολο 28)».

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας έχει εγκρίνει την προκήρυξη είκοσι (20) μονίμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ από τις οποίες οι εννιά (9) έχουν καλυφθεί, η μία(1) απέβη άγονη και για τις δέκα (10) υπόλοιπες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία.

Το αρνητικό ισοζύγιο αποδίδεται σε συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις και μετακινήσεις ιατρών.

«Από το παραλίγο «λουκέτο» το 2016 στη σταθεροποίηση»

«Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν η σταθεροποίηση της Καρδιολογικής και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες βρέθηκαν ένα βήμα πριν το «λουκέτο» το 2016 και 2017 αντίστοιχα και η καθημερινή εφημέρευση της Παθολογικής και του Ακτινολογικού με την συνδρομή ιατρικού προσωπικού  της ΝΜ Αμαλιάδας και η λειτουργία του ενδοκρινολογικού ιατρείου. Το δυσάρεστο είναι ότι η Παθολογική κλινική δεν έχει κατακτήσει τη σταθερότητα που επιθυμούσαμε» είπε και εξήγησε ότι η θέση μονίμου Παθολόγου που προκηρύχθηκε το 2017 κατέληξε άγονη (δύο φορές) ενώ ο Παθολόγος που ανέλαβε το ίδιο έτος αποχωρεί. «Το Υπουργείο Υγείας αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα ενέκρινε την προκήρυξη δυο (2) μονίμων θέσεων Παθολόγων» είπε, προσθέτοντας ότι παράλληλα, εμβαθύνουν τη συνεργασία με όμορες Ν.Μ. και Κέντρα Υγείας του Νομού, το προσωπικό των οποίων συνδράμει συναινετικά στην υλοποίηση του εφημεριακού προγράμματος. Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 δικαιώνει τον προσανατολισμό μας στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου εφημεριακού πλαισίου» σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΝΜ Πύργου κερδίζει τόσο στο ισοζύγιο μετατάξεων (καθαρό όφελος 13 άτομα) όσο και στο ισοζύγιο μετακινήσεων – αποσπάσεων (καθαρό όφελος 33 άτομα) στο σύνολο του προσωπικού. «Όσοι, και αναφέρομαι σε εξωνοσοκομειακούς σχολιαστές που επιμένουν… για αθρόες μετακινήσεις από τη ΝΜ Πύργου, είτε δε γνωρίζουν τα στοιχεία είτε ψεύδονται».

Ανανέωση και αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Στο πεδίο του ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού εκπόνησαν όπως είπε ο κ. Διαμαντόπουλος, ένα σχέδιο ανανέωσης και αντικατάστασης το οποίο υλοποιείται αξιοποιώντας δημόσιες και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. «Η παλαιότητα του εξοπλισμού, οι συχνές βλάβες, οι ακριβές συντηρήσεις και το υψηλό ενεργειακό κόστος μας υποχρέωσαν να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα αυτό.

Οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί, αθροιστικά υπερβαίνουν τα 3 εκ. ευρώ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο αξονικός τομογράφος 16 τομών για την προμήθεια του οποίου ήδη έχει υπογραφεί η εκτελεστική σύμβαση. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν επισημανθεί η συμβολή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Αντιμετώπιση παιδικού Τραύματος» (Παιδιατρικό ΤΕΠ) και του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, Ενδοκρινολογικό ιατρείο). Αναφορικά με τις κλίνες της ΜΕΘ δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργήσουμε και τις έξι (6) εξαιτίας μιας βλάβης σε μια από τις 5 που προϋπήρχαν. Η κλίνη θα αντικατασταθεί από το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος και σύντομα θα λειτουργήσουν και οι έξι (6)».

Περιληπτικά, πρόσθεσε ακόμα ότι:

-Αξιοποιήσαμε εξοπλισμό που βρισκόταν σε αδράνεια και συγκεκριμένα το μηχάνημα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας (τρία χρόνια παρέμενε ανενεργό με βλάβη) και το Χειρουργικό Μικροσκόπιο που χρησιμοποιείται για τις επεμβάσεις καταρράκτη που για πρώτη φορά εκτελούνται στη ΝΜ Πύργου και ήδη φτάσαμε τις 149.

-Με θετική εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ξεκινάμε Ιατρείο Πόνου – Βελονισμού.

-Ξαναζωντανέψαμε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης παρέχοντας υπηρεσίες σε περίπου εκατό (100) ωφελούμενους. Παράλληλα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου με πηγή χρηματοδότησης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές-Μεταφορές –Περιβάλλον –Αειφόρος Ανάπτυξη»

-Ανοίξαμε ξανά τις «πόρτες» του Ξενώνα και από τους έξι (6) φιλοξενούμενους του 2016 ήδη φτάσαμε τους δέκα τρεις (13).

-Την περασμένη Τετάρτη 20/6 ξεκινήσαμε τη διαδικασία εφαρμογής συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 και σύστημα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2005 στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης.

-Διεκδικήσαμε και πετύχαμε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της διαμόρφωσης του δρόμου που συνδέει την Εθνική Οδού Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας με την Αγίου Γεωργίου.

-Για πρώτη φορά «χαρτογραφείται» ανά κλινική, μονάδα ή τμήμα το κόστος λειτουργίας. Επόμενο βήμα η σύνταξη τμηματικών προϋπολογισμών. Στόχος μας ο έλεγχος και η συγκράτηση τους εκεί που προκύπτει.

«Δεν ξέρω αν αυτά είναι λίγα ή πολλά, σημαντικά ή ασήμαντα. Το βέβαιο ότι το μέλλον αυτής της Νοσηλευτικής Μονάδας «χτίζεται» σε στέρεες βάσεις με απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών» είπε καταλήγοντας ότι απέτρεψαν την κατάρρευση του συστήματος αν σκεφτεί κανείς τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαν υπάρξει οι προσθήκες κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα οι προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό  (15 ιατροί και 21 λοιπό προσωπικό) και Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (30 άτομα για φύλαξη, εστίαση, και καθαριότητα) που προήλθαν μετά από σφιχτή οικονομική διαχείριση χωρίς να λείψει τίποτε σε φάρμακο, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό κτλ. «Σύμμαχος σ’ αυτήν την προσπάθεια το προσωπικό που παρά τα εμπόδια στάθηκε όρθιο στα δύσκολα και τις κρίσεις που διαχειριστήκαμε. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάμε τη γραμμή του ορίζοντα που όσο την πλησιάζουμε τόσο ακόμα κρίνεται, παραμένει όμως αναγκαία για να διατηρούμε τον προσανατολισμό μας σε εποχές θύελλας» κατέληξε.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί, οι οποίες αθροιστικά υπερβαίνουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Προϋπολογισμός Πηγή χρηματοδότησης Παρατηρήσεις
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 216500 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2017 Έχουν παραλειφθεί τα είδη
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 299900 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 Αξιολόγηση τεχνικών προσφορών
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού 410000 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Αξιολόγηση τεχνικών προσφορών
Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το ΚΕΦΙΑΠ 41000 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2018 Έλεγχος δικαιολογητικών κατακύρωσης
Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη ΜΤΝ (εφεδρικό σύστημα ώσμωσης και παραγωγής νερού) 60000 Έκτακτη επιχορήγηση από ΥΠΕ
Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης 1545000 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Αναμένονται οι εγκρίσεις σκοπιμότητας από ΥΠΕ και Υπουργείο Υγείας
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ψηφιακό ακτινολογικό) 362000 Εξωδικαστικός συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών
Προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (πλυντήρια και σιδερωτήριο) 175000 Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019 Διαβούλευση τεχνικών προδιαγραφών
3109000

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος