FOLLOW US: facebook twitter

Αποκριάτικα δρώμενα και παρέλαση στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου

Ημερομηνία: 27-02-2023 | Συντάκτης:

Της Νίκης Μιχαλοπούλου

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, την Παρασκευή, έστησε την δική του αποκριάτικη γιορτή με γάμους, χορούς, τραγούδια και παρέλαση. Μαθητές και δάσκαλοι είχαν μεταμφιεστεί εμπνευσμένα και διασκέδασαν πολύ!

Οι καλεσμένοι του γάμου περίμεναν με υπομονή να εμφανιστεί ο γαμπρός και η νύφη. Παντρέψανε, λοιπόν, τον κάβουρα και του ‘δώσαν την χελώνα, όπως λέει και το αποκριάτικο τραγούδι της Πελοποννήσου.

Παντρεύουνε τον κάβουρα ω ω ω 
και του δίνουν τη χελώνα
ντράγκα-ντρούγκα τά ’ργανα, ωρέ τά ’ργανα.

καλέσαν και τον πόντικα τα συμβόλαια να γράψει
καλέσαν το σκαντζόχοιρο γιέμ τα στέφανα ν’ αλλάξει
καλέσαν και το τζίτζικα για να παίξει το βιολί του
καλέσαν και το γάϊδαρο για να πάει να τραγουδήσει
καλέσαν και το μέρμηγκα τα προικιά να κουβαλήσει
καλέσαν και την αλεπού γιέμ τις κότες να μαδήσει
καλέσαν και το βάτραχο το νερό να κουβαλήσει.

Τα παιδιά της Γ’ τάξης συμμετείχαν σε αυτή την μικρή μουσικοθεατρική παράσταση μεταμφιεσμένοι ως κάβουρας, χελώνα, πόντικας, σκαντζόχοιρος και άλλα, παίζοντας ο καθένας τον ρόλο του, σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού. Το δρώμενο εμπνεύστηκε η μουσικός του σχολείου, Χριστίνα Λυμπέρη. Βοήθησαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Τσαρέ και Φωτεινή Καλλέργη.

Ακολούθησε “Ο χορός των Ινδιάνων” από τη Β’ τάξη. Την επιμέλεια είχε η θεατρολόγος του σχολείου, Ευτυχία Πανουτσοπούλου  και οι δασκάλες της τάξης, Μαρία Δουλή, Γιάννα Κρεστενίτη και Μαρία Καφύρα. Τα παιδιά ντυμένα ινδιάνοι με πολύχρωμα φτερά, ήχους και με εμπνευσμένη χορογραφία μας παρέσυραν στο ρυθμό τους.

Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Δ΄ τάξης. Latin ρυθμοί και χοροί από τα παιδιά μας ξεσήκωσαν και χορέψαμε όλοι μαζί τους. Έμπνευση και επιμέλεια από τις δασκάλες, Ευγενία Παπανικολάου, Κατερίνα Μπελελή, Αφροδίτη Αθανασίου και Λαμπρινή Μπαρτζοπούλου.  

Οι “master chefs του 6ου”, η ΣΤ’ τάξη συνέχισαν με τις κουτάλες και τις κατσαρόλες τους παρουσιάζοντας τα δικά τους δρώμενα. Τα παιδιά γεμάτα κέφι και όρεξη, παρουσίασαν ένα κοινό θέμα με έναν αλλιώτικο τρόπο υπό την έμπνευση και καθοδήγηση των δασκάλων τους, Γεωργία Δούλκαρη και Λάμπρο Τσακριλή. Τη χορογραφία επιμελήθηκε η Μαρία Καζάκου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος παραδοσιακός γάμος, όπου συμμετείχαν παιδιά της Α’ και Ε’ τάξης. Κατέφθασαν χαρούμενοι οι καλεσμένοι με το τραγούδι «Σήμερα λάμπει ο ουρανός» ντυμένοι με τα καλά τους και κάποιοι με παραδοσιακές στολές. Έφτασε και ο γαμπρός με τους κουμπάρους συνοδεία μουσικών που κρατούσαν αυτοσχέδια μουσικά όργανα με το τραγούδι «Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε».

Έπειτα, δύο κοπέλες ντυμένες με παραδοσιακές στολές τήρησαν το έθιμο και κουβάλησαν τα προικιά. Ακολούθησε η είσοδος της νύφης με το τραγούδι «Ωραία που είναι η νύφης μας, ωραία τα προικιά της».

Πάντρεψαν τον Χαραλάμπη με το ζόρι, αφού «Δεν την θέλω», διαμαρτυρόταν ο γαμπρός. «Θα την πάρεις», επέμεναν οι καλεσμένοι. Η νύφη παράλληλα του έκανε νάζια, όλοι μαζί τραγουδούσαν και κατέληξαν να χορεύουν «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα τέτοιο ανδρόγυνο δεν είδα».

Η μουσικός του σχολείου, Χριστίνα Λυμπέρη, εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε το δρώμενο, με πολύτιμες συνεργάτιδες τις εκπαιδευτικούς της Α’ τάξης, Βικτωρία Καργούδη, Μαρία Παπανδρέου και της Ε’ τάξης Αγγελική Συναδινού και Ελένη Τσίμπρη.

Ακολούθησε η θεματική παρέλαση όλων των τάξεων του σχολείου.  Στο ρόλο της παρουσιάστριας η Μαρία Καζάκου. Στην επιμέλεια της μουσικής ήταν η Γιάννα Κρεστενίτη και ο Γιώργος Τσουράς, ενώ την τεχνική κάλυψη είχε ο Λάμπρος Τσακριλής. Την οργάνωση των εκδηλώσεων της ημέρας είχε η διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Κουνέλη, συνεπικουρούμενη από την υποδιευθύντρια Ευγενία Παπανικολάου και τη μουσικό Χριστίνα Λυμπέρη.

Η ημέρα τελείωσε με γέλιο, χορό και τραγούδι. Καλή Σαρακοστή!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος