FOLLOW US: facebook twitter

Απόκοσμοι ήχοι από το Σέλας ακούγονται ακόμα κι αν δεν είναι ορατό (VIDEO)

Ημερομηνία: 18-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Επιστήμη, Νέα

Το Πολικό Σέλας είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο. Γνωρίζατε όμως πως παράγει και ήχο; Αναφορές για απόκοσμους ήχους υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. To 2016 ανακαλύψαμε πως σε εξαιρετικά κρύες και καθαρές νύχτες, ένα στρώμα θερμότερου αέρα σχηματίζεται πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας, από τα 70 έως τα 100 μέτρα. Αντίθετα ηλεκτρικά φορτία σχηματίζονται μεταξύ των δύο στρωμάτων και οι γεωμαγνητικές διαταραχές που προκαλεί το Σέλας μπορούν να οδηγήσουν σε μία εκφόρτιση η οποία παράγει θόρυβο.

Μία ομάδα επιστημόνων θέλησε να μελετήσει περαιτέρω αυτό το φαινόμενο και έστησε τον απαραίτητο καταγραφικό εξοπλισμό κοντά στο χωριό Fiskars της Φινλανδίας. Παρουσίασε τα αποτελέσματα στο EUROREGIO/BNAM2022 Joint Acoustics Conference στη Δανία.

Οι ερευνητές βρήκαν λοιπόν πως οι απόκοσμοι αυτοί ήχοι λαμβάνουν χώρα ακόμα κι όταν δεν μπορούμε να τους ακούσουμε στο έδαφος ή σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα κι όταν δεν είναι ορατό το Σέλας.

Αυτό ακυρώνει την πεποίθηση πως οι ήχοι του Σέλας είναι εξαιρετικά σπάνιοι και πως το Πολικό Σέλας πρέπει να είναι πολύ φωτεινό για να λάβουν χώρα.

Τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τα δεδομένα γεωμαγνητικής δραστηριότητας του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Φινλανδίας.

Χρησιμοποιώντας γεωμαγνητικά δεδομένα, τα οποία καταγράφονται ανεξάρτητα, είναι εφικτό να προβλέψουμε πότε οι ήχοι του Σέλας θα λάβουν χώρα με 90% ακρίβεια.

Η έρευνα δείχνει πως το Σέλας μπορεί να λάβει χώρα χωρίς ήχους, αλλά και πως οι ήχοι μπορούν να παραχθούν χωρίς το Σέλας.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη. Οι ήχοι είναι πολύ πιο κοινοί από ό,τι πιστεύαμε, αλλά όταν οι άνθρωποι τους ακούν χωρίς ένα ορατό Σέλας, νομίζουν πως είναι ο πάγος που σπάει ή κάποιο ζώο.



Πηγή: unboxholics.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος