FOLLOW US: facebook twitter

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο Κτηματολόγιο της… Καλαμάτας ο Επικούριος!

Ημερομηνία: 15-02-2023 | Συντάκτης:

-Περίεργα παιχνίδια με το μνημείο από τον ανάδοχο της εφαρμογής και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

-Εξεπλάγησαν τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας όταν επιχείρησαν να καταθέσουν τα έγγραφα στο Γραφείο του Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Περίεργα παιχνίδια επανέρχονται σχετικά με τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πρωινής», η εφαρμογή του υπό κατάρτιση Ελληνικού Κτηματολογίου εντάσσει το μνημείο στα γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας!

Το πρώτο… σοκ το βίωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο συνέλεξαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και οργάνωσαν τον φάκελο του μνημείου, προκειμένου να τον υποβάλουν στο Κτηματολογικό Γραφείο του Πύργου.

Εκεί έλαβαν την απάντηση πως ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, με βάση τις συντεταγμένες που έχει χρησιμοποιήσει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό του η ανάδοχος εταιρεία του Κτηματολογίου από τα στοιχεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, δεν ανήκει στην Ηλεία αλλά στη Μεσσηνία!

Για τον λόγο αυτό, τους υποδείχθηκε ότι θα πρέπει να δηλώνουν το αρχαιολογικό μνημείο στο Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμάτας, όπως και έγινε, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα.

Όπως επισημάνθηκε από αρμόδιες πηγές στην «Πρωινή», από τη δήλωση του ναού στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα δεν συντρέχει κίνδυνος νέας διοικητικής του μεταφοράς στη Μεσσηνία και κατ’ επέκταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρότι δημιουργεί περίεργους συνειρμούς που μας γυρίζουν στο 2007.

Όπως τονίστηκε, το μνημείο παραμένει στη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, για αυτό και οποιαδήποτε χρηματοδότηση μελετών ή έργων περνά υποχρεωτικά από τις υπηρεσίες της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως ο ναός του ΕπικούριουΑπόλλωνα είχε μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο του 2009, έναν μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, από την Ηλεία στη Μεσσηνία.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, η τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, αποκατέστησε την τάξη και επανέφερε το μνημείο στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος